TANSİYON İLAÇLARI COVİD RİSKİNİ ARTIRIR MI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Lancet’ de yayınlanan bir makalede, bazı tansiyon ilaçlarının COVİD19’ un hücre içine girişini kolaylaştırabileceği ve bunun da ağır ve ölümcül hastalık riskini artırabileceği iddiası yer aldı (1).

İddia, COVİD için en önemli risk faktörü olan hipertansiyon, kalp-damar, beyin-damar hastalıkları ve diyabette ACE (anjiyotensin dönüştürücü enzim) inhibitörü ve ARB (anjiyotensin II reseptör) blokeri ilaçların çok yaygın kullanılmasına dayandırılıyor.

ACE2 reseptörü üzerinden etki gösteren bu ilaçların vücudu daha fazla ACE2 yapmaya kışkırttığı, böylece reseptör aktivitesinin arttığı ve bunun da enfeksiyon ve ağır hastalık riskini artırdığı ileri sürülüyor.

ACE İNHİBİTORS ARB DRUGS ile ilgili görsel sonucu

ACE2’ nin anti-enflamatuar tesiri de var

Bu hipotez doğru ise şöyle çelişkili bir durum ortaya çıkıyor:

ACE2’ nin enflamasyonu baskılayıcı tesiri olduğuna dair bilgiler de var ve ACE2 bu maksatla enflamatuar akciğer hastalıkları, kanser, diyabet ve hipertansiyonda yeni bir tedavi seçeneği olarak görülüyor.

Diğer taraftan Asya’ lılarda diyabet, felç ve hipertansiyonla bağlantılı olan ACE2 polimorfizminin de COVİD enfeksiyon riskini artırması mümkün olabilir.

Bu bilgileri özetlemek gerekirse, bir bireyin hassasiyeti hem tedavi hem de ACE2 polimorfizminin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.

ARB tam aksine COVİD’ i önleyebilir veya tedavide kullanılabilir

ACE inhibitörü ve ARB ilaçların ağır ve ölümcül COVİD riskini artırmaları iddiasına tam zıt olarak bu ilaçların COVİD’ i önleyebileceği ve tedavide kullanılabileceğini düşünülerek planlanan çalışmalar var.

Minnesota Üniversitesi tarafından başlatılan iki araştırmanın birinde ARB sınıfı ucuz bir ilaç olan losartan’ ın COVİD zatürresi teşhisiyle hastaneye yatan hastalarda çoklu organ yetersizliğinin önlenmesindeki diğerinde ise bu ilacın hastaneye yatışları azaltmadaki tesirleri inceleniyor (2).

ACE İNHİBİTORS COVİD ile ilgili görsel sonucu

Kardiyoloji dernekleri tedaviye devam diyor

Avrupa ve USA kardiyoloji dernekleri ise yayınladıkları bildirilerde bu konuda kesin bir bilgi olmadığını ve hayvan deneylerinin bu ilaçların aksine koruyucu etkileri olabileceğini gösterdiğini vurgulayarak bu ilaçları kullanan hastaların tedavilerinde bir değişiklik yapmaya gerek olmadığını söylüyorlar (3).

Kaynaklar:

1.https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30116-8/fulltext

2.https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-usa-treatments/two-generic-drugs-being-tested-in-u-s-in-race-to-find-coronavirus-treatments-idUSKBN2161QQ

3.https://www.healio.com/cardiology/vascular-medicine/news/online/%7Bfe7f0842-aecb-417b-9ecf-3fe7e0ddd991%7D/cardiology-societies-recommend-patients-taking-ace-inhibitors-arbs-who-contract-covid-19-should-continue-treatment

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hülya Atalay dedi ki:

    Sayın hocam bizim anlıcamız şekilde ne güzel yazıyorsunuz iyiki varsınız

Siz de yorumunuzu paylaşın: