KOLESTEROL HAPLARI İNSÜLİN DİRENCİNİ VE KAN ŞEKERİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Klinik araştırmalarda statin adı verilen kolesterol yapımını baskılayan ilaçların kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü ve endotel hücre fonksiyonlarını düzelttiğini göstermekle beraber diyabet riskini artırdığı da biliniyor.

Journal of the American Cardiology isimli dergide yayınlanan araştırmada da farklı dozlarda uygulanan kolesterol ilaçlarının insülin ve glikozillenmiş hemoglobinle ilişkileri incelendi.

44 hasta üzerinde yapılan plasebo kontrollü randomize araştırmada atorvastatin kullanıldı.

2 ay sonunda atorvastatinin artan dozlarıyla beraber LDL ve Apolipoprotein B seviyelerinin de azaldığı ama artan dozlarla beraber kanda insülin ve glikozillenmiş hemoglobin seviyelerinin yükseldiği, insülin duyarlılığının azaldığı tespit edildi.

The Lancet publishes major review about the use of statins ...

Gelelim neticeye

Kalp krizi ve felç riskini artıran en önemli faktörün insülin direnci ve diyabet olduğu hesaba katıldığında kolesterol düşürücü ilaç içmenin doğru olup olmadığı da anlaşılır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109710001865?via%3Dihub

***

EK 1 (24.11.2023): Statinler aslında önlemeleri gereken hastalıklara neden oluyor. Sadece insülin direnci üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda ateroskleroz ve kalp yetmezliğini de teşvik eder. Mevcut tedavi kılavuzlarının eleştirel bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Makale: Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms

K: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25655639/

Kaynak: https://x.com/drtanmoy/status/1727946769739477139?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Emine Zahide dedi ki:

    Her şeker hastasına zaten kolesterol hapı veriliyor. Bu nasıl iş o zaman????

  2. Cüneyt Özük dedi ki:

    Önlem olarak bir stand takıldıktan sonra doktorum önlem olarak diyabet hapı ve kolesterol hapı vermeye başladı. Diyabet 2 oldum haplar yetmedi doktorum insülin almamı gerektiğini söyleyince, insülin ile yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim düşüncesi ile doktorumun tavsiyelerinin tam tersini yaptım. Sporu bıraktım, sigaraya tekrar başladım, ve hapların hiçbirini almadım. Üç ay sonra kontrole gittim doktorum bu sefer bana kızmadı aksine övdü bu sefer tavsiyelerime uymuşun kan tahlilin çok güzel gelişmiş dedi. Yaptıklarımı itiraf edince doktorum neredeyse kalb krizi geçirecekti ve beni 2 saat araştırdı. İddiası hapları terk edince kalb krizi geçirmiş olmam gerekti. Bende hiçbir arıza bulamadı

Siz de yorumunuzu paylaşın: