KORONAVİRÜSÜN S PROTEİNİ HIK DEMİŞ STAFİLOKOK ENTEROTOKSİNİN BURNUNDAN DÜŞMÜŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

SARS ile ilgili diğer koronavirüslerde bulunmayan ama SARS-CoV-2 virüsünün spike proteini üzerindeki bağlayıcı özgün epitopun, sekans (dizilim) ve yapı olarak stafilokok enterotoksin B’ ye çok benzediği bildirildi.

Bu epitop vücuttaki birçok hücre yanında T lenfositlerine (TCR vasıtasıyla) bağlanabiliyor ve MHCII ile geçici bir kompleks oluşturuyor.

Bu epitop SARS-CoV-2’ ye hastır, diğer koronavirüslerde yoktur ve sekans ve yapı bakımından enterosoksin B’ ye çok benzerlik gösterir.

SARS-CoV-2 enfeksiyonunda çocuklarda görülen ve kısa adı MIS-C olan Multi-Sistemik Enflamatuar Sendrom ile erişkinlerdeki hiper-enflamasyon (sitokin fırtınası) tablosu toksik şok sendromuna çok benzer.

Toksik şok sendromu, patojenik süper-antijenlerin T hücresi reseptörlerine (TCR) ve/veya MHCII moleküllerine bağlanmasıyla ortaya çıkan sitotoksik adaptif immun cevapların şiddetlenmesidir.

SARS-CoV-2 S proteini bir süper-antijen gibi etki ederek MIS-C ve sitokin fırtınasına yol açabilir.

Gelelim neticeye

Bir virüsün S proteinin bir epitopunun bir bakteri enterotoksinine olan benzerliği için “tesadüf” deyip geçelim mi, ne dersiniz?

Kaynak: https://www.pnas.org/content/117/41/25254

Başlık: Superantigenic character of an insert unique to SARS-CoV-2 spike supported by skewed TCR repertoire in patients with hyperinflammation

***

EK 1 (8.3.2021): Otoimmünite sorunu, şiddetli COVID-19’un patofizyolojisinin yeniden düşünülmesini ve tedavisini gerektirir. S proteini ve insan peptidleri arasındaki benzerlik çok fazladır. Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00149-1

***

EK 2 (8.3.2021): SARS-CoV-2 tarafından taklit edilen 20 yeni insan peptidi, önceki hiçbir koronavirüs suşunda (HCoV, SARS-CoV ve MERS) gözlemlenmemiştir. Kaynak:  https://www.nature.com/articles/s41420-020-00321-y

***

EK 3 (8.3.2021): SARS-CoV-2 has evolved a unique S1/S2 cleavage site, absent in any previous coronavirus sequenced, resulting in the striking mimicry of an identical FURIN-cleavable peptide on the human epithelial sodium channel α-subunit (ENaC-α).” Kaynak: https://elifesciences.org/articles/58603

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Gürsel dedi ki:

    Yarasa çorbasından nerelere geldik. hah hah ha…

  2. Ahmet dedi ki:

    Bu işte bi iş var demeye getiriyor sayın hoca efendi

  3. Dr. Bülent Polat
    Bu çok ilginç ve değerli çalışma ABD Los Angeles’ta Türk bilim insanı Moshe Arditi’nin bir yayını Hocam.
    Özetle şöyle:
    SARS-Cov2 virüsünün o meşhur spike yani S proteini içinde süperantijenik bir yapı var.
    Bu süper antijen T Lenfositlerdeki reseptörlere bağlanarak etkili oluyor.

    Bu bağlanma sonucu T lenfositler aşırı aktifleşerek o sitokin fırtınası dediğimiz yoğun iltihabi süreci başlatıyorlar, ki bu durum Toksik Şok Sendromu diye bildiğimiz tablo ile hemen hemen aynı.
    Çocuklarda da MIS-C denilen ağır sorunu yaratıyor.
    Sonuç, çoklu organ hasarı tabii.
    ·
    Hatta diyor sayın Arditi, bu süper antijen gidip B hücrelerine de bağlanıp onları düzensizleştirerek (disregüle ederek) otoantikor üretimine de yol açabilir.
    Bu son olay da “Long Covid” dediğimiz hastalığın çok uzaması sorununun nedeni olabilir diye vurguluyor.
    ·
    Şimdi önemli 2 noktaya geliyoruz, sonra da önemli soru gelecek.
    Önemli noktalar:

    1-Bu süper antijenik yapı Stafilokok isimli bakterilerde bulunan “Stafilokokkal Enterotoksin B” (SEB) dediğimiz bir yapı.
    Bu antijen Toksik şok sendromu ya da hiperenflamasyon sendromuna yol açıyor.
    ·
    2-Bu süper antijen, yani SEB, sadece bizim bu meşhur SARS-Cov2 virüsünde bulunuyor, sadece ona özgü, başka SARS ya da MERS gibi hiçbir koronavirüste bulunmuyor.
    Bu, çok ilginç bir nokta.

    Önemli soru da şu:
    Peki bu Stafilokok bakterisine özgü antijenik yapı, SEB, nasıl oluyor da virüsün S proteini içine giriyor?
    Nereden gelmiş?
    Tamamen tesadüfen virüsün S proteini içinde SEB’e çok benzer bir yapı mı oluşmuş yoksa virüsün evrimi sürecinde bakteriden mi kazanılmış?

    ·
    Yoksa…?

    Bu soru konusunda sayın
    @ArditiMd
    Hoca’nın görüşünü merak ederim.

  4. CANAN KARATAY dedi ki:

    D VİTAMİNİ T HÜCRELERİNİ, DE B HÜCRELERİNİ DE, TÜM BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HÜCRELERİNİ VE PROTEİNLERİ VE HORMONLARINI GÜÇLENDİRİYOR. (HUMORAL BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ)

  5. Hande Özyil dedi ki:

    Hocam doğuştan protein s protein c eksikliği olan bir hasta da ağır mı ilerliyor ?

  6. Armağan dedi ki:

    Tamam tamama inandık. tamamen tesadüf canım. İnanmayın komplo teorisyenlerine.

Siz de yorumunuzu paylaşın: