AŞI İNSANLIK MALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet’ te Yalçın Bayer‘ in “Aşı insanlık malıdır” başlıklı yazısı vesile ile aşılar hakkındaki kanaatimi tekrar özetlemek istiyorum:

BİR: Aşılar halk sağlığının “en önemli” koruyucu uygulamalarından biridir. 

İKİ: Aşılar, bunları sadece kazanç sağlamak için üreten “şirketlerin” ve onlarla işbirliği içinde olan bazı “vakıfların” inisiyatif ve insaflarına bırakılmaması gereken, bazıları “stratejik” öneme sahip ürünlerdir. Bunlar, sermayeye teslim edilerek tatlı kârlar için yatırım aracına dönüştürülemez.

ÜÇ: Bazı ortak hususiyetleri olsa bile hiçbir aşı diğeri ile kıyaslanamaz, tümü aynı kategoride değerlendirilemez. Her birinin ayrı endikasyonu vardır, bazıları toplumun tamamına, bazıları özel risk gruplarına, bazıları özel durumlarda uygulanır. Tek bir şirketin bile 41 + 14 aşısı olduğunu, bunların hepsini herkese yaptırmak isteyebileceklerini unutmayalım.

DÖRT: Aşıların üretimi hükumetin denetimindeki “resmi” bir kuruluş (Hıfzıssıhha gibi) tarafından yapılmalı ve herkes için ücretsiz olmalıdır. İnsanlar, aşıların ticari ürün olmadığından emin olmalıdır.

BEŞ: Hangi aşıların “stratejik önemi” olduğu ve aşıların endikasyonları her bir aşı için ayrı ayrı “bağımsız bilim kurulları tarafından” belirlenmelidir.

US: Coronavirus vaccine shows promising early results

**

Hürriyet’ te Yalçın Bayer‘ in “Aşı insanlık malıdır” başlıklı yazısı:

Dünya çapında 120 civarında aşı çalışması var. Bunların 10-15’i de önde gidiyor. Yine bu sütunlarda duyurmuştuk, önde gidenlerden biri de Almanya’da Prof.Dr. Uğur Şahin ve eşi Doçent Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortaklarından olduğu BionTech firması. Çinli Fosun Pharma’nın ABD’li Pfizer ile geliştirdiği aşının insanlar üzerinde denenmesine başlandı. Keza Oxford’daki araştırmada da epey yol alındı. Türkiye’de çalışmalar var.

Ama aşı bulunmakla bitmiyor. Büyük yatırım gerekiyor. Üretimi ve ülkelere satışı/dağıtımı kolay değil. Dolayısıyla bir yandan aşı haberi beklerken, bir taraftan ikinci ve üçüncü safhalar için kavga başladı bile.

Avrupa’nın en büyük ilaç şirketi Sanofi, ABD ile bir ön anlaşma yaparak, aşının ilk olarak Amerikalılara yapılmasının önünü açtı. ABD hükümeti riskleri paylaşma konusunda yatırım yaptığı için ön siparişte de en büyük hakka sahip. Bu da gösteriyor ki üstü örtülü bir kavga sürüyor. Merkel’in bir süre önce aşı için Avrupa’da 7.5 milyar Euro toplaması boşuna değil. Buna ilaveten de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier art arda verdikleri demeçlerde‚ aşının bir insanlık malı olduğunu işaret ettiler. Umarız bu çağrıya diğer ülkeler katılır da aşıya ulaşılabilirliğin önündeki engeller kalkar.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/asi-insanlik-malidir-41521383

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. İlhami dedi ki:

    hani aşı nerde nasıl aşı etkili mi güvenilir mi dolduruşa da gelmiyelim ama

Siz de yorumunuzu paylaşın: