BESİN DESTEKLERİ MEME KANSERİNDE NÜKS VE ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kemoterapi sırasında besin destekleri kullanan meme kanserli hastalarda nüks ve ölüm riskinin yüksek olduğu açıklandı 81).

Journal of Clinical Oncology’ de yayınlanan araştırmaya göre antioksidan, demir, vitamin B12 ve omega 3 yağ asitleri seviyelerinin artması kemoterapinin etkisini azaltıyor.

Kemoterapi oksidatif stres yaratmak suretiyle etkili oluyor ve alınan antioksidanlar da bu oksidatif stresi azaltarak kemoterapiyi etkisizleştiriyor.

Araştırma, 1134 hastanın 6 sene süreyle takip edilmesiyle gerçekleştirildi.

İlgili resim

Kanser nüksü ve ölüm riskini artırabilecek faktörler dışlandıktan sonra başlangıçta ve kemoterapi sırasında karotenoid, ko-enzim Q10, vitamin A, C ve E gibi antioksidanları kullananlarda kanserin tekrarlamasının yüzde 41 ve ölüm riskinin ise yüzde 40 yüksek olduğu hesaplandı.

Tekrarlama riski vitamin B12 alanlarda yüzde 83, demir alanlarda yüzde 79 ve omega 3 alanlarda ise yüzde 67 olarak hesaplandı.

Multivitamin kullanımının nüks ve ölüm oranına bir etkisi tespit edilemedi.

Antioksidanlar kanseri tetikleyebileceği biliniyordu

Antioksidanların kanseri tetikleyebileceği daha önce de biliniyordu.

Antioksidanlar sadece kanser tedavisi görmekte olan hastalar yanında kanseri olmayan kişiler için de risklidir.

Özellikle kanser bakımından riski yüksek olanlar çok dikkatli olmalıdır çünkü vücut kanserleşeme eğilimi gösteren veya kanserleşen hücreleri kendi oksidan sistemi ile yok eder.

Antioksidanlar bu koruyucu mekanizmayı bozarak henüz bir belirti vermeyen veya radyolokik olarak gösterilemeyecek kadar küçük olan kanserlerin hızla ilerlemesini teşvik edebilir.

DNA’ nın çift sarmal yapısını keşfederek Nobel Mükafatı alan Watson da bir zamanlar anitoksidanlar kansere yol açabilir demişti de bizim çok bilmiş ulemadan yemediği fırça kalmamıştı.

Watson için “Bir deli bir kuyuya bir taş atıyor ve buna inanılıyor” bile demişlerdi (2, 3).

 

İlgili resim

Gelelim neticeye

BİR: Kanser veya başka bir hastalığın önlenmesi için de hastalığın iyileşmesine katkı için de hap olarak besin destekleri almanın faydası olmadığı gibi aksine zararlı olabileceğini bir kere daha görüyoruz.

İKİ: Vitamin, mineral ve antioksidan besin destekleri hap yerine yiyecek ve içeceklerle alındıklarında zararlı değildir, faydalıdır.

ÜÇ: Şunu unutmayın ki, gelişigüzel hap olarak alınan besin destekleri vücudun fabrika ayarlarını bozar, sağlıklı çalışan sisteme çomak sokar.

DÖRT: Besin desteği tüccarlarının oyununa gelmeyin, paranızı hapa değil gıdaya harcayın, adam gibi beslenmeye bakın.

Kaynaklar:

1.https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.19.01203

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/05/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/antioksidan-teorisi-coktu/

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/11/yazilar/tip-yazilari/beslenme/turk-doktorlardan-nobel-odullu-bilim-adamina-firca/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Naşide dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı. Bizi kandırdılar, vitaminlere dadandırdılar. sayenizde gerçekleri görüyoruz.

  2. Gazanfer dedi ki:

    Kanser olup da besin desteği vitamin bitkisel ilaç karışımı kullanmayan herhalde yoktur. Bunlar kemoterapi ilaçları ile ciddi etkileşimler yapabiliyorlar. Lütfen doktorunuza sormadan sakın ama sakın bu tür antioksidan veya takviye ilaçları kullanmayın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: