MEHMET ÇİLİNGİROĞLU İLE SERDAR SAVAŞ’ IN ZERRE KADAR FARKI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

KOVİD salgını münasebeti ile gece yarılarına kadar ekranları dolduran bilim adamlarımızı dinlerken bilim dünyamızın kalitesini çok  iyi değerlendirme imkânını bulduk. 

Bu hastalık hakkında dünyanın hiçbir ülkesinde bizdeki kadar çok ve gereksiz konuşulduğuna ihtimal vermiyorum.

Takdir değerli Türk halkınındır! 

Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/22/abur-cubur-ivir-zivir/fatih-altayli-nin-bilim-programi/

***

Habertürk’ te Kübra Par’ ın yazısı:

Korona döneminde kimi kanalların vazgeçilmez konuğu haline gelen Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu’nun asıl derdinin doktorluk değil şöhret olduğunu yazmıştım.

Yazdığımdan beri beni haklı çıkaracak o kadar saçma şey yaptı ki sonunda “Delidir, ne yapsa yeridir” deyip geçmeye karar verdim.

Zaten maske ticaretine girince amacının milletin güvenini istismar edip cebini doldurmak olduğunu herkes anlamış oldu.

Ama Çilingiroğlu türünün tek örneği değil.

Önceki gün bir başka şovmen doktor Serdar Savaş, Fatih Altaylı’nın programında ortalığı birbirine kattı.

Resim

Güya YKS sınavının salgın açısından çok tehlikeli olduğuna dikkat çekecek. Sakin sakin bilimsel temellere dayandırarak derdini anlatmak yerine bağırıp çağırıyor. Rakamları şişiriyor. Diğer konuklara hakaretler yağdırıyor.

Kendi doğrularını savunmanın da bir adabı üslubu olur. Fikrin yeterince güçlüyse bu kadar çırpınmana gerek yok ki, anlat, kimin doğru kimin yanlış fikri savunduğuna bırak izleyici karar versin…

Ama maksat halkı bilgilendirmek değil salgını fırsata çevirip TV şöhreti olmak olunca iş şirazesinden çıkıyor.

Aslına bakarsanız, hükümete yakın kanallarda baş tacı edilen Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu ile başta Halk TV olmak üzere muhalif kanallarda baş tacı edilen Dr. Serdar Savaş arasında zerre fark yok.

İkisinin de derdi bilim değil şov yapmak.

İkisi de kamera görünce kendini kaybediyor.

İkisi de siyasi kutuplaşmayı fırsat bilip politik göndermelerle taraftar toplamaya çalışıyor.

İkisi de megaloman, başka fikirlere zerre kadar saygı göstermiyor.

İkisi de diğer meslektaşlarına hakaret ederek prim yapmaya çalışıyor.

İkisi de verileri abartarak, felaket tellallığı yaparak gündemde kalmaya çalışıyor.

İkisi de salgın biter de televizyonlardan davet gelmezse diye korku içinde…

Bu arada bir de yayın terk etme modası başladı.

Mikrofonunu atan “eyvallah” deyip gidiyor.

Ne programı yapan gazeteciye, ne seyircilere, ne de kamera arkasında yayına emek verenlere saygıları yok.

Çünkü biliyorlar ki bunu yaptıklarında sonraki gün tüm manşetler onları bir kahraman gibi yazacak.

Hele bazıları “Beni bilmem kimle niye yayına çıkardınız” diye atarlanmıyor mu işte o düpedüz artistlik çünkü prodüktörlerimiz bir konuğu davet ederken programa başka kimlerin katılacağını ve hangi başlıkların konuşulacağını baştan söylüyor. Kimlerle yayına çıkacaklarını bilerek kabul ediyorlar yani.

Pandemi bitip program teklifleri azalınca ne yapacaklar gerçekten merak ediyorum…

Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2721273-mehmet-cilingiroglu-ile-serdar-savas-in-zerre-farki-yok

Yazı için 38 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Tam imtihan öncesi, CORONA ve imtihan stresiyle aylardır, boğuşan, yaşayan gençlere ve ailelerine, sureti haktan görünerek, 600 kişi ölecek diye, açıklamada bulunmak insanlık dışı bir davranıştır.

    Şovdur , şov!!!!
    Rating uğruna bu kişileri, bilim adamı diye sürekli yayına çıkaran tüm kanalları bütün kalbimle kınıyorum!

  2. Mehmet Çilingiroğlu başarılı ve vatanının bayrağını milletini seven bir bilimadamı Kübra Par taraf olmak isterken yanlışını göremiyor yazık

  3. Bundan böyle ben de; bilim insanı dinler veya okurken, kendimce kriter belirledim.! Öyle yok herkesin dediğini, doğru kabul etmek.

  4. adlı kişiye yanıt olarak
    Haksızlık yapmayın yazık

  5. Bu süreçte Ahmet Hakan ve Kübra Par gibi ailedaşlarında ne biçim gazeteci olduğunu gördük.

  6. Bağırarak veya daha doğrusu böğürerek konuşmak kimseye haklı çıkarmaz.

  7. CANAN KARATAY dedi ki:

    1. Gerçek bilim adamı MASKE satmaz!
    2. Gerçek bilim adamı su satmaz!
    3. Gerçek bilim adamı daire satmaz!
    4. Gerçek bilim adamı yatak satmaz!
    5.Gerçek bilim adamı kendisini satmaz!
    6.Gerçek bilim adamı kalemini satmaz!
    7. Gerçek bilim adamı ilaç firmalarından ödül de almaz!

  8. Kısmet dedi ki:

    Kübra haınımı beğeniyorum çok kişilik sahibi bir gazeteci. Öyle eğilip bükülen rüzgara göre davranan tiplerden değil.

  9. Nevin dedi ki:

    çok haklısınız Hocam coronadan değil ama anlatanlardan bıktığım için hiç birşey dinlemiyorum değil dinliyemiyorum kendi ufak aklımı kullanarak dikkat ederek zamanı geçiriyorum .iyiki varsınız .saygılar

  10. Naki dedi ki:

    Serdar Savaş martta ne diyordu şimdi ne diyor
    Virüs öyle herkesi hasta etmiyor etse de öldürmüyor bu virüse yakalanmaktan korkacak çok fazla bir şey yok En ufak bir telaşom yok çünkü bir şey yapmaz soğuk algınlığının bir çeşidi

    https://twitter.com/Onlyseaa/status/1276162071584026627?s=20

  11. Topuz Canan .. dedi ki:

    Şimdide antikor testi pazarlaması var.
    Özel hastanelerden sms geliyor .
    Pandemi fırsatçılığı bu!

  12. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    COVID-19 İÇİN NE DİYELER

    Covid-19 virüsü için 2 farklı hekim grubu başlangıçtan itibaren beyanat vermektedir.

    1 nci grup hekimler (ki bunlar çok büyük çoğunluğu oluşturmakta) virüsü kapmamak, bulaşmasını engellemek için neler yapılması gerektiğini anlatarak; maske, mesafe, hijyen gibi kuralları, sosyal hayatı kısıtlayıcı tedbirlerin nasıl uygulanması gibi söylemleri baştan beri defaatle ifade edegelmektedirler.

    Bu grup hekimler salgın öncesinden ziyade sonrasına odaklanıp virüsten korunma ve tedavi yolları hakkında bilgi sunmaktadırlar.

    Çünkü halkımız da böyle bir salgınla ilk defa karşılaştığı için panik olmuş, ne yapılması gerektiği konularına kulak vermişlerdir. Bu grup hekimler bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılamışlardır.

    Yapılan bu açıklamalar, salgının kontrol altına alınması ve yeniden normale dönülmesi için elzem olup halkımızın aydınlatılarak yönlendirilmesi, bilinçlendirilmesi bakımından çok faydalı olmuştur ve olmaktadır.

    Bu anlatımlar ve alınan önlemler sayesinde salgın gerileme evresine girmiştir.

    2 nci grup hekimler ise (ki bunlar çok azınlıktadır) (Prof.Karatay, Prof.Küçükusta v.d.) salgınla ilgili alınan önlemleri doğru bulduklarını belirtmişler ancak dikkatleri başka bir yöne çekmişlerdir.

    Virüslerin eskiden beri hayatımızda var olduğunu, bundan sonra da var olacağını belirterek öncelikle vücudumuzun güçlü bağışıklık sistemine sahip olması gerektiğini dile getirmişlerdir.

    Bu gruptaki hekimlerin fikirlerine medyada genellikle danışılmamıştır. Çünkü yaptıkları açıklamalar kimi meslektaşlarınca saçma sapan olarak nitelendirilmiş, örneğin tuzlu su ile gargara, kemik suyu, kelle paça gibi söylemleri bilim dışı bulunmuş, küçümsenmişlerdir. Bu algı ile ikinci planda kalmışlardır.

    Oysa onlar bu önerileri güçlü bağışıklık sistemine sahip olmak, kronik hastalıklara yakalanmamak veya kurtulmak amacıyla yapmışlardı. Yani bilimseldi.

    Çünkü, gösterildi ki dünya üzerinde yapılan birçok araştırma, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun bir veya daha fazla kronik hastalığa sahip olduğunu kayıt altına almıştır.

    Edinilen bilgiler, ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir.

    Peki kronik hastalıklar Covid-19’dan etkilenmede bu derecede önemli ise kronik hastalıklara yakalanmamak veya kurtulmak ve de güçlü bağışıklık sistemine ulaşmak da aynı önemde değil mi?

    İnsülin direnci olmayan, güçlü bağışıklık sistemine sahip olanların virüs karşısında daha korunaklı olduğu salgında hastalananların çoğunluğunun kronik hastalar olması nedeniyle gözler önündedir. Bu hususun geniş araştırmalarla kayıt altına alınması gelecek için önemli bir referans olacaktır.

    Prof.Karatay, kronik hastalıkların sebebi olan insülin direncini şöyle tarif etmektedir :

    “İnsülin seviyesi en önemli göstergedir.
    Bir kişinin açlık glikoz (şeker) değeri normal sınırlarda,
    3 aylık HbA1C değeri normal sınırlarda olsa bile
    Eğer ki açlık insülin değeri yükselmişse o kişide insülin direnci başlamış veya ilerlemiş demektir.

    Açlık şekerlerin normal çıkması hasta olmadıklarının göstergesi değildir, aldatıcıdır.

    Bu durumda açlık glikoz ve HbA1C değerleri normal olduğu için sağlam gözüken bir kişi için eğer insülin direnci var deniyorsa o kişi için bir kronik hastalık başlamış veya vardır diyebiliriz.

    İnsülini zıplatmamak kendi elimizdedir. Kronik hastalıklardan, ilaçlardan kurtulmak mümkündür. Ömür boyu hastalığa ve ilaçlara mahkum değilsiniz.“

    Açıklandığı şekilde sağlıklı görünen bu durumdaki kişi, insülin direnci olması dolayısıyla kronik hastalığı olan sınıfına girdiğine göre o zaman Covid-19 virüsü için öncelikli risk grubundadır.

    Ne yazık ki bu bilgiler halihazırda kronik hastalığı olanların bu dönemde işine yaramayacaktır. Çünkü bugünden yarına kronik hastalıklarından kurtulma durumları yoktur. Bugün için onların yapabileceği en güvenli yol; zorunlu olmadıkça evden çıkmamak, dışarı çıkılacaksa kişilerle teması asgariye indirerek maske, mesafe, hijyen kurallarına azami uymaktır. Tabii ki insülin direnci olmayan sağlıklı insanlar da bu kurallara uymalıdır.

    Ancak kronik hastalığı olanlar; 2 nci grup hekimlerin belirttiği gibi önümüzdeki yıllarda yeni tip koronavirüslerin ortaya çıkacağı düşünülürse şimdiden önlemlerini alıp yani onların önerdiği sağlıklı beslenme ve yaşam tarzını uygulayarak hastalıklarından ve ilaçlarından kurtularak güçlü bağışıklık sistemine sahip olma yolunda adım atabilirler.

    Tabii ki beslenme yanında ruhsal durum, bağırsakların durumu, vitaminler gibi anlatılması buraya sığmayacak konular ayrı bir anlatım konusudur.

    Bu önerilere uyarak kronik hastalıklarından kurtulanlar, sadece virüslere karşı dirençli olmakla kalmayacaklar; aynı zamanda, kimselere muhtaç olmadan, elden ayaktan düşmeden, ayakta kalarak, sağlıklı olarak sürdürebilecekleri mutlu bir yaşama kavuşacaklardır.

    Sadece kronik hastalıklardan kurtulmak isteyenler değil hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı insanlar da bu sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı önerilerine titizlikle uyarak gelecek yıllarda ortaya çıkacak korona virüslere karşı hazırlıklı olmalıdırlar.

    Tedbir kuldan, takdir Allah’tandır.

  13. 3 ay evvel hıncal uluç söyledi her akşam TV kanallarını gezip show yapıyorlar insanlara korku salıyorlar -serdar savaş tenkid etme uzmanı sağlıkla ilgili olumlu bir önerisi yok sağlık çalışanları genç doktorlar hasta başında bunlar TV lerde konuşuyor

  14. Sacit Gürel .. dedi ki:

    Hocam, genelde birçok gönderinizdeki fikirlere çok değer veriyor ve size katılıyorum. Covid,19 konusundaki kirli bilgilere ilâveten bilim insanı ünvanıdaki kişilerin biribirini tutmayan beyanları dolayısıyla kafamız karmakarışık oldu.Saygılarımla.

  15. Gazeteci kafası ile hekim kafası hiçbir zaman uyuşmaz Ekran gediklisi hekim hekimliğini kaybedip gazeteci gibi olmaya başlar ve artık iflah olmaz
    Hüseyin Sevim Anlaşılan Ahmet Rasim hocayı da tv ekranlarına çıkamayınca sıkıntı basmış?

  16. Mehmet Köker .. dedi ki:

    Serdarın ne suçu var ,suç onu reating uğruna çıkaranda ;adam önüne gelene sövüp sayıp sonra da özür dileyip gidiyor .

  17. Osman Bayram .. dedi ki:

    Evet yok Hocam; biri diğerinin saç ektirip sakal bırakmış boyasız hali!..

  18. Emine Türk .. dedi ki:

    Çilingiroğlu çıkar çıkmaz anlamıştım onun detdinin doktorluk olmadığını diğerini ise takip etmedim
    söylediğim gibi savaş hoca hakkında birşey diyemem bakarım attığınız sayfaya yalnız Çilingiroğlu doktorluk yapmaya değil tedavi olmaya ihtiyacı var onu ilk çıktığında görecekti iz tam bir cazgır

  19. Mehmet Ceyhan hocayı dinliyoruz , show yapmıyor bilimsel konuşuyor

  20. Serdar Savaş ı ilk seyrettigimde Fatih Altay lının programında, cok vurucu goze sokucu diyagramlarla anlatti pandeminin, surü bağışiklığının ve alınması gereken onlemlerin ne oldugunu.Dunya saglik orgutune ve ilac sirketlerinede saglam giydirdi ve altını rakamlarla doldurarak.Adamı delirttiler boş konusmalarla.Yinede agresif olmamalı kendini tutmalıydı.Sonuc olarak size katılmıyorum bu konuda.

  21. Hocam haklısınız,bizler zaten ekranlara çıkanların çoğunun ne olduğunu cok iyi biliyoruz,dediginiz gibi bu süreç tamamlandığında neyin ne olduğunu halkımız onların vercek yüzünü öğrenecek,halkı aptal yerine koyup açma sapan insanların moralini ve motivasyonunu bozdular,sizin gibi birkaç değerli hocamız sayesinde bizler değerli bilgilerinizi okuyup araştırdık gerçek doktorlar ve akademisyenler zaten tv lerde medyada yer almıyor hergun ,saygilar???

  22. Ismail Aykut .. dedi ki:

    Şu Serdar Savaş daha önce Covid’i hiç önemsemiyordu şimdi felaket tellalı yapıyor, öğrencilerin adına konuşuyor. Öğrenciler sınav biran olsun bitsin istiyor. Adam desen değil, nereden baksan tutarsız. Mehmet Çinligiroğlu amerikadaki saat farkından dolayı gece yarısı boş zamanı çok, Lockdown’dan dolayı arkadaşlarıyla görüşemediği için bizleri bol bol eğlendiriyor.

  23. Meslektaşına bu tarz yaklaşan kimseye özür dilerim saygı duyamıyorum…

  24. Serdar hoca gayet haklı ve yerinde tesbitler yapıyor

  25. Aycan Cankurt .. dedi ki:

    Çok doğru tesbitler .Aynı fikirdeyim

  26. Tahsin Biçen .. dedi ki:

    Serdar Savaş karşısındakine çok çirkin,kinle saldırıya geçiyor.Ilim adamına hiç yakışmıyor.Bu hiddet,bu saldırı ne böyle.

  27. Arzu Tuygun .. dedi ki:

    Medya böyle birşey biraz izlenenin varsa dengen kayıyor.

  28. Fatma Çınar .. dedi ki:

    Bence sapla, saman bazen karışıyor o prof ,bu prof fark etmiyor hepsi bazen hatalı konuşmalar yapabiliyor Mehmet bey farkı bir başka ?

  29. Anadolu Nasıl bir millet yahu, herkesi asın kesin kenara atın… Hocam bu kadar olmaz.

  30. Derya Okyanus .. dedi ki:

    Aslında cılıngıroglunu severdım ,baya eglencelı .Amerıkada o ,degısık bır tarz .

  31. Hulusi Afacan dedi ki:

    Evet hocam birisi bulunmaz hint kumaşı edalarında ,ABD eğitimi almış Sorbon’lu havaları,tepeden bakıcı,sert stresli bir yerlere fazla yağ çekme,beklenti kokan tribünlere oynar gibi hemşehriniz,Serdar hoca da tenzili rütbe’den bir yerlere gelemeyeceğinin farkındalığından kazanamam ama kaybedecek de bir şeyim yok edasında,Charli chaplin’in ağır sıklet karşısında sinek sıklet boksör filmi gibi,profsunuz ama ben de boş adam değilim haa gibi, iğneli ağdalı bir açık arayıcı bir üslup.Belki iyi reyting yaptırıyorlar ama üslup bozuk,yakışıksız.

  32. İlknur Tekin .. dedi ki:

    Prof Ahmet Saltuk hoca benim için bir numara.

  33. Serdar Savaş ı daha salgının başında iken yaptığı öneriler doğru ve yerinde idi. Sözlerini dikkate alan olmadı. Hasta temaslılarının zincirleme takibi ile sürekli test yapılarak, hastalığın serinin yavaşlayacağınınsavunuyor idi. Gelinen neticede filyasyon adı altında benzer bir takip yapıldığı ifade edilse de, sahadaki uygulamanın çok da yeterli olmadığı ortada. Ayrıca Amerika daki Mehmet hocanın asıl bir paraleliği var anlayamadım. Bahsi geçen kişilerin yanlış davranış biçimleri olduğunu varsaysak bile, hastalığın bizde çok konuşulması,halkta korku ve panik yarattı da evlere mi kapadılar yoksa. O yüzden mi sokaklar insan seli, tatile eğlenceye devam salgın da devam. Hastaneler doluluk yarışında. Arkasından gelecek olan hekim ve hemşirelere, yorgunluk bıkkınlık, ardından da ya umursamazlık, veya kısmen bunalım. Çünkü onlar da insan. Biraz daha mantıklı ve dikkatli olalım. Birilerinin yanlışları ile uğraşmak yerine tedbirleri arttırmakta fayda var.

  34. Adil Babuşcu .. dedi ki:

    Hocam kusura bakma. Ama Mehmet Çilingiroğlunu desteklemem. Ama pandemi başlangıç günlerdinde bizim hocalarımızın tümü maske takmaya gerek yok derken bu adam maske takın diye yalvarıyordu. Şimdi bizim hocalar yeni yeni anladılar. Millet maske taksın diye cezai yaptırımlar bile geldi. Boş bir adam olsa herhalde Amerika da doktorluk yapamazdı.

  35. Bence @drserdarsavaş hocayı dinleyiniz. Covit 19 başladığından beri her dediği doğru hiç kimseye evvallahı ve beklentisi olmayan hekim gibi hekim, bilim kurulunun doğruları söylediğinden dolayı işlerine gelmeyen HEKİMDİR SAVAŞ HOCA ??

    Emine Türk Süreyya Tayyar söylediğim gibi savaş hoca hakkında birşey diyemem bakarım attığınız sayfaya yalnız Çilingiroğlu doktorluk yapmaya değil tedavi olmaya ihtiyacı var onu ilk çıktığında görecekti iz tam bir cazgır

  36. Mehmet Köker .. dedi ki:

    Serdarın ne suçu var ,suç onu reating uğruna çıkaranda ;adam önüne gelene sövüp sayıp sonra da özür dileyip gidiyor .

  37. Sacit Gürel .. dedi ki:

    Hocam, genelde birçok gönderinizdeki fikirlere çok değer veriyor ve size katılıyorum. Covid,19 konusundaki kirli bilgilere ilâveten bilim insanı ünvanıdaki kişilerin biribirini tutmayan beyanları dolayısıyla kafamız karmakarışık oldu.Saygılarımla.

  38. Üzülerek katılmıyorum.. bunu yazan gazeteciye…

Siz de yorumunuzu paylaşın: