REKTÖRDEN ÇİŞİM BİLİR REKLÂMI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sözcü’ de Uğur Dündar’ ın yazısı:

Değerli bilim insanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’dan çarpıcı bir mesaj aldım. Tıp alanında doğru bilinen yanlışları cesaretle gözler önüne sermesi ve insan sağlığının ticarileştirilmesine karşı çıkışlarıyla tanınan, aykırı görüşleri nedeniyle de zaman zaman eleştiri oklarının hedefi olan Prof. Küçükusta yazısında, çok önemli bir gerçeğe dikkat çekerek diyor ki:

“KOVİD salgınında başarılı hizmetleriyle dünya basınının da gündemine giren ve tüm ülkeyi gururlandıran bilim kurumlarımızdan biri olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’nın adını, akıllı çocuk bezi reklâmında gördüğümde alnımdan vurulmuşa döndüm.

★★★

Üniversiteler bir araştırma kapsamında ya da sosyal sorumluluk projelerinde elbette endüstri ile iş birliği yapabilir ve bu konularda uluslararası saygınlığı olan bilimsel yayınlara imza atabilirler ama…

Üniversitelerin de tıp derneklerinin de şahsi olarak hekimlerin de hiçbir zaman reklâmla işi olmamalıdır.

★★★

Bu durum kanunen uygun olabilir ama ‘ahlâki’ değildir. Etik değerlerle bağdaşan bir yanı yoktur.

Ucunda ticari çıkar bulunan ilişkiler, başarılı hizmetleri gölgeler ve zaten iyice ticarileşen tıbba olan güveni yerle yeksan eder.

Böylece etik değerlerde yozlaşmaya yol açar…

Tıpta reklâm olmayacağı gibi, tıp insanları da reklam figürü olarak kullanılamaz, kullanılmamalıdır.

★★★

Gelelim neticeye;

Ekranlarda ‘kitaplarını’ gösterdiği için reklâm yapmakla suçlanan ve yerden yere vurulan tıp insanlarının kulakları çınlasın.

Onlar elinde ‘çocuk bezi kutusu’ ile poz veren rektöre baksınlar ve reklâm nasıl yapılırmış görüp öğrensinler!..

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/rektorden-cisim-bilir-reklami-5951121/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. CTF' liler dedi ki:

    Bu rektör Ekrem Kadri Unat’ ın, Meliha Terzioğlu’ nun, Talia Bali Aykan’ ın, Asuman Müftüoğlu’ nun, Alaattin Akçasu’ nun, Kemal Önen’ in ve daha nice hocalarımızın kemiklerini sızlatmıştır.

  2. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    Rahmetli Ekrem Kadri hocam bu durumu görse idi, temel bilimler amfisinde boynundaki dairevi mikrofonundan o sevimli ve babacan tavrı ile “bu nasıl iş anadım mı?” derdi!

  3. Babür dedi ki:

    Sizin bu yazınızdan sonra televizyonlarda reklamına rastlamaz oldum. Bana mı denk gelmedi tabii bilemem ama önceleri her gün her kanalda reklamlar fırıl fırıl dönüyordu.

  4. Sema dedi ki:

    Eğitimin ne hale geldiği ortada, utandım bir Cerrahpaşa mezunu olarak.

Siz de yorumunuzu paylaşın: