AŞILAR DA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI GİBİ YERLİ VE MİLLİ OLMAK ZORUNDADIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

MIT Technology Review:

“Kendisi aşı üretemeyen birçok ülke, USA, Çin ve Birleşik Krallık gibi diğer ülkelere güvenmek zorunda kalacaktır. Bol miktarda KOVİD aşısına sahip olmak petrol veya nükleer silahlar gibi jeopolitik gücün parası hâline gelebilir”. Kaynak: https://www.technologyreview.com/2020/08/13/1006314/take-your-best-shot/

***

Aşılar hakkında olmazsa olmaz unsurlar

KOVİD salgını, aşıların çok önemli tıbbi bir ürün olmaları yanında nasıl siyasete ve ticarete alet edildiklerini tüm dünyaya göstermesi bakımından da çok önemlidir.

BİR: Aşılar halk sağlığının “en önemli” ve “en değerli” koruyucu uygulamalarından biridir. 

İKİ: Aşılar, bunları sadece kazanç sağlamak için üreten “şirketlerin” ve onlarla işbirliği içinde olan bazı “vakıfların” inisiyatif ve insaflarına bırakılmaması gereken, bazıları “stratejik” öneme sahip ürünlerdir. 

ÜÇ: Aşılar, sermayeye teslim edilerek tatlı kârlar için yatırım aracına dönüştürülmemelidir. Her devlet kendi aşısını üretmeli, aşı endüstrisine muhtaç olmamalı, onların eline bakmamalıdır. 

DÖRT: Bazı ortak hususiyetleri olsa bile hiçbir aşı diğeri ile kıyaslanamaz, tümü aynı kategoride değerlendirilemez. Her birinin ayrı endikasyonu vardır, bazıları toplumun tamamına, bazıları özel risk gruplarına, bazıları özel durumlarda uygulanır.

BEŞ: Tek bir şirketin bile 41 +14 aşısı olduğunu, bunların hepsini herkese yaptırmak isteyebileceklerini unutmayalım. Aşılar, endüstri için “ticari bir üründen” başka bir şey değildir.

ALTI: Aşıların üretimi hükumetin denetimindeki “resmi” bir kuruluş (Hıfzıssıhha gibi) tarafından yapılmalı ve herkes için “ücretsiz” olmalıdır. İnsanlar, aşıların ticari ürün olmadığından emin olmalıdır.

YEDİ: Hangi aşıların “stratejik önemi” olduğu ve aşıların endikasyonları her bir aşı için ayrı ayrı, endüstriyle münasebeti olmayan “bağımsız bilim kurulları tarafından” belirlenmelidir.

SEKİZ: Aşıları ağızlarından düşürmeyenler bunların “ticari ürün olmaması gerektiğine” dikkat çekmiyorlarsa başka hesapları olması kuvvetle muhtemeldir.

DOKUZ: Aşılar tartışılmaz” gibi -aslında bilim dışı ve bilim karşıtı olan- ifadelerle aşıları savunur görünenlerin de ne demek istediklerine, maksatlarının ne olduğuna dikkat etmek gerekir. Aşılar tartışılmaz diyenler “Rus’ ların KOVİD aşısına” güveniyorlar mı?

ON: Aşılar, tıpkı insansız hava araçları örneğinde olduğu gibi kesinlikle “yerli ve milli” olmak zorundadır. Kendi aşımızı kendimiz üretmek zorundayız, başka yolu yok!

***

EK 1 (14.9.2020): İlaç ve aşıların silahlar gibi stratejik ürünler olduğu görüşümün Savunma Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından da dile getirilmesinden ziyadesiyle mutlu oldum. Gıdaların da aynı kapsamda değerlendirilmesi şarttır. Tarım Bakanı’ ndan da cevap bekliyorum.

Bakan Varank, Kovid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının yerli sentezi olan Favicovir’in tüm Türkiye’de hastalara verildiğini belirterek, “İlaç endüstrisinin savunma sanayisi kadar önemli olduğuna inanıyoruz.” demiş. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-sanayi-ve-teknoloji-bakani-varank-ilac-endustrisi-savunma-sanayisi-kadar-onemli-11-681-91265.html

***

EK 2 (8.1.2021): Hamaney: Amerikan ve İngiliz aşılarının ülkemize girişi yasaklandı, onlara güvenmiyorum. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/297131/d%C3%BCnya/hamaney-amerikan-ve-i%CC%87ngiliz-a%C5%9F%C4%B1lar%C4%B1n%C4%B1n-%C3%BClkemize-giri%C5%9Fi-yasakland%C4%B1-onlara#.X_g59SRNIgU.twitter

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, vatandaş dedi ki:

    Çok güzel özetlemişsiniz…

    Eksik olan nokta şudur, BÜTÜN aşılar yerli ve millî olmalıdır, bilhassa bizim ki gibi tarihi boyunca ‘ilay-ı kelimetullah adına cihan hakimiyeti mefkûresi’ne sahip bir ülkede.

    İki husus sebebi ile;

    Bir: Aşılar siyasi maksatla istihbarat servisleri tarafından ‘mass destruction’maksadı ile kullanılmakdadır (http://www.whale.to/a/carley.html).

    İki; Aşıların sebeb olduğu hastalıklar yanında, önlemek bir tarafa, başka hastalıklar için programlanabilme özelliği de vardır.

    Üç; Asıl şüphelendiğim ama henüz klinik tecrübeme istinaden sadece kanaat olarak şunu da ilave etmek istiyorum, daha sadece 1995’de beri uygulanmakda olan çocukluk çağı aşı takvimi 2000 yılında başlatılan insan genomunu çözmek için kullanılan bir enstrümandır
    (https://www.historyofvaccines.org/content/articles/development-immunization-schedule).

    Derhal MİT bünyesinde bu konuda bir şube husule getirilmelidir.
    Elindeki rakamları pek iyi değerlendiremeyen, bilim üretemeyen, günü kurtarmaya çalışan kurumların yapabileceği bir iş olmadığı ortadadır.

  2. Halkın doktoru dedi ki:

    Bu şartları bilmeyen, kabul etmeyen, aksini iddia edenler ŞARLATAN’ dır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: