ATEŞİMİZİN ÖLÇÜLMESİ BİZİ KOVİD’ DEN KORUR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İndependent Türkçe’ de Roni Caryn Rabin‘ in yazısı:

Son haftalarda koronavirüs taşıma ihtimali bulunan ateşi yüksek kişileri taramak için hastaneler, ofis binaları ve üretim yerlerinin önünde tabanca tipi ateş ölçerler kuşanmış yeni bir bekçi kadrosu peyda oldu.

Bazı şirketlerin çalışanlarının işyerlerine girmeden önce telefon uygulamaları üzerinden ateş ölçümlerini raporlaması zorunlu tutuluyor. Bu ayın ilerleyen günlerinde New York’ taki restoranlarda kapalı alanlarda oturma uygulaması yeniden başlayacak ve girişlerde ateş ölçümleri yapılacak.

Küresel salgının başından itibaren ateş ölçümü uygulamaları giderek yaygınlaştı; bu da bu aletlerin faydasının epey kısıtlı olduğunu dair bulguların su götürmez hale gelmesine rağmen kızılötesi, temassız termometrelerin ve vücut ısısı tarayıcılarının satışlarında artışa neden oldu. 

New York Valisi Andrew M. Cuomo, geçen hafta restoran müşterilerinin ateşinin ölçülmesini, masa sayılarına dönük sıkı kısıtlamalar ve misafirlerin masalarında oturmadıkları zamanlarda maske takması zorunluluğuna ek olarak restoranlarda kapalı alanda oturmanın devamıyla ilgili temel kurallara dahil etti. Restoranların ayrıca her masada bir müşteriden iletişim bilgisi alması zorunlu tutulacak.

Endişelenmek için geçerli sebepler var. Bu yaz Michigan’ın East Lansing kentinde 187 kişiyi etkileyen olay gibi koronavirüs patlamalarının kökü, süper bulaşmaya sebep olan bar ve restoranlardaki buluşmalara dayanıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yürüttüğü yeni bir çalışma, koronavirüse yakalanan ve yakalanmayanlar arasındaki farklardan birinin, yakalanan kişilerin hastalanmadan önceki iki haftalık süreçte bir restorana gitmiş olmasının iki kat daha muhtemel olduğunu saptadı. Öte yandan çalışmada, dışarıda oturmakla çoğu uzmanın daha tehlikeli olduğunu düşündüğü kapalı alanda oturmak arasında ayrım yapılmadı.

Sağlık yetkilileri maske kullanımı ve sosyal mesafeyi koronavirüs yayılımını kontrol altına alma açısından desteklerken bazı uzmanlar ateş ölçümlerine dudak büküyor. Girişlerde ateş ölçümü yapmanın, taşıyıcı çok sayıda kişiyi saptama kabiliyetinden uzak, bir güvenlik yanılgısı yaratmanın ötesinde pek de faydası bulunmayan bir tiyatro olduğunu söylüyorlar.

Cuomo, işletmelerin müşterilerin ateşini ölçmesine, bunu reddedenlerin veya ateşi olanların girişine müsaade etmemesine izin verdi. New York’ta kapalı alanda servis yapmaya yeniden başlayacak restoranların da müşterilerine yönelik ateş ölçümü uygulamasını zorunlu tuttu. CDC yüksek ateşi 38°C olarak kabul ediyor. Gelgelelim bazı açıklamalarda, tabanca tipi termometrelerdeki sonuçların doğruluğu sorgulanıyor.

Ateş ölçümleri ciddi derecede hasta olan kişileri saptama olanağına sahip olsa da bu durumdaki insanların sosyalleşme veya dışarıda yemeğe çıkma ihtimalleri düşük. Yayılımı arttıranların pek çoğunun gizli taşıyıcılar olduğuna işaret eden bulgularsa giderek çoğalıyor. Bu kişiler hastalığa yakalanmış olmakla beraber iyi hissediyor, ateş veya diğer semptomları da göstermiyor.

Mayısta işverenlere çalışanlarında ateş gibi semptomları günlük olarak kontrol etmeyi düşünmelerini söyleyip bu önerisini temmuzda geri çekmiş gibi görünen CDC, bu hafta 14 Eylül’den itibaren havaalanlarında Çin, İran, Brezilya ve başka ülkelerden gelen uluslararası yolculara sağlık taraması zorunluluğunu kaldıracağını, zira taramaların gizli taşıyıcıları saptayamadığını duyurdu

CDC açıklamada, “Artık Kovid-19 yayılımına dair semptoma dayalı taramaların sınırlı etkisi olduğuna işaret eden daha kapsamlı bir anlayışımız var, zira Kovid-19 taşıyan kişilerde tarama anında hiçbir semptom veya ateşe rastlanmayabiliyor veya hafif semptomlar görülüyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/245391/d%C3%BCnyadan-sesler/ate%C5%9Fimizin-%C3%B6l%C3%A7%C3%BClmesi-bizi-kovid-19dan-korur-mu

***

EK 1 (9.6.2021): Binalara girişte ateş ölçmeye boşuna sinirlendiğimi anladım. Malezya polisi, vücut sıcaklığı yüksek olanları drone’la tespit etmeye başlamış. Beterin beteri varmış! Kaynak: https://www.indyturk.com/node/370901/sa%C4%9Flik/malezya-polisi-v%C3%BCcut-s%C4%B1cakl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-y%C3%BCksek-olanlar%C4%B1-dronela-tespit-etmeye-ba%C5%9Flad%C4%B1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: