KORONAVİRÜS HÜCREDEN HÜCREYE ACE-2 OLMADAN DA GEÇEBİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

SARS-CoV-2 Hücreden Hücreye İletim Yoluyla Yayılıyor

Hücre kültürlerinde SARS-CoV-2’ nin spike proteini vasıtasıyla hücre-hücre temasıyla yayıldığı gösterildi.

SARS-CoV-2 spike proteininin SARS-CoV spike proteinine göre hücreden hücreye geçişte daha etkili olması, kısmen hücre-hücre füzyon aktivitesinin farklı olmasını yansıtmaktadır.

İlginç olan, hücre kültürlerinin endozomal giriş inhibitörlerine maruz bırakılmasının hücre-hücre geçişini bozması, altta yatan mekanizmanın endozomal membran füzyonu olduğunu düşündürmektedir.

Hücresiz enfeksiyonla karşılaştırıldığında, SARS-CoV-2’ nin hücre-hücre geçişi nötralizan antikorla veya KOVİD geçiren hastalardan elde edilen nekahet serumu ile baskılanmaya dirençlidir.

ACE-2 hücre-hücre geçişini artırmakla beraber bu her zaman gerekli değildir, yani ACE-2 olmadan da geçiş olabilir.

Özellikle, hücresiz enfektivitedeki farklılıklara rağmen, endişe konusu B.1.1.7 ve B.1.351 varyantları benzer hücreden hücreye iletim kabiliyetine sahiptir.

Dahası, B.1.351 hücresiz enfeksiyonlarda aşı serumuyla nötralizasyona daha dirençliyken, B.1.1.7 hücre-hücre geçişinde aşı serumuyla baskılanmaya daha fazla dirençlidir.

Genel olarak, bu araştırma SARS-CoV-2 yayılımı ve patogenezinin daha iyi anlaşılması için önemli çıkarımlarla beraber SARS-CoV-2’ nin spike proteini aracılığıyla hücreden hücreye iletimin kritik özelliklerini ortaya koymaktadır.

Gelelim neticeye

Henüz hakemli bir dergide yayınlanmayan araştırmanın sonuçları hakikaten çok ilginç!

image

Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.06.01.446579v1

***

EK 1 (26.12.2021): Koronavirüsün hücreden hücreye ACE-2 olmadan geçebiliyor olması antikorların işe yaramamasına sebep olabilir. Kaynak: https://www.pnas.org/content/119/1/e2111400119

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: