ÇİN AŞISINDAN ELDE EDİLEN FARKLI NETİCELER PANDEMİ İÇİN NE MÂNÂYA GELİYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Nature’ de Smriti Mallapty‘ nin yazısı:

Çin COVID-19 aşısının etkinliği hakkında uzun zamandır beklenen sonuçlar bu hafta hayâl kırıklığı ve kafa karışıklığıyla doluydu. Ancak araştırmacılar, aşının hastalıktan ölümleri azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Brezilya’daki araştırmacılar, Pekin merkezli Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac’ın, geç dönem çalışmalarında şiddetli ve hafif COVID-19’u önlemede% 50.4 etkili olduğunu bildirdi.

CoronaVac rakamları, aynı aşının Türkiye ve Endonezya’daki ilk çalışmalardan çok daha düşüktü ve geçen hafta Brezilya’ daki ekip tarafından bildirilen etkinliğin altındaydı.

São Paulo’da Butantan Enstitüsü araştırmacıları 7 Ocak’ta aşının etkinliğinin hastalığı önlemede % 78 olduğunu açıkladı ama bu rakam tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan insanların dar kriterlerine dayanıyordu.

Araştırmacılar, yine de hakemli bir dergide yayınlanmayan bu sonuçlar kontrol edilirse iki doz aşının Brezilya gibi şiddetli salgınların görüldüğü ülkelerde hemen faydalı olabileceğini söylüyorlar.

Avustralya Gold Coast’ ta Bond Üniversitesi’nde kanıta dayalı tıp çalışmaları yapan Hilda Bastian, “Kesinlikle çaresiz durumda olan ve başka seçeneğiniz olmayan topluluklarınız olduğunda, bu gerçekten harika bir şey” diyor.

Brezilya’ da 9.200 sağlık çalışanı üzerinde yürütülen araştırmada 252 COVİD-19 vakası görüldü, bunların 167’ si plasebo ve 85’ i aşı grubunda yer alıyordu.

Aşı yapılanlardan hiçbirinin ağır COVİD-19 sebebiyle hastaneye yatırılması gerekmedi.

Pennsylvania’da Philadelphia Çocuk Hastanesi’nde bir aşı bilimcisi olan Paul Offit, veriler doğrulanırsa, aşının her ülkede hastalığı önlemede rolü olabileceğini söylüyor.

İlk CoronaVac aşısı Sağlık Bakanı Koca'ya yapıldı

Hacettepe Üniversitesi’ nden faz 3 CoronaVac Araştırması koordinatörü Murat Akova, Brezilya verilerinin 13 Ocak’ta duyurulan acil kullanım yetkisi kapsamında dün milyonlarca CoronaVac aşı uygulama planına başlayan Türkiye için önemli olduğunu söylüyor.

Akova, Brezilya’nın çalışma sonuçlarının raporlanmasındaki gecikmelerin, Türkiye’nin CoronaVac dağıtmayı kabul ettiğinde kendi etkinlik denemesinden elde edilen erken verilere dayandığı anlamına geldiğini söylüyor.

Türkiye, aralık ayının son günlerinde CoronaVac’ ın asemptomatik hastalığı önlemedeki etkinliğini 1322 gönüllü içinde 29 COVİD19 vakasına dayanarak yüzde 91.25 olarak açıkladı.

Akova, Pfizer–BioNTech ve Moderna tarafından geliştirilen ve araştırmalarda yüzde 90’ dan fazla etkinlik gösteren RNA bazlı iki aşı ile kıyaslandığında Brezilya’ da elde edilen neticelerin hayal kırıklığı yarattığını dile getirmekle beraber ağır vakaların çoğunu önleyebileceği için CoronaVac’ ın Türkiye için hala değerli olduğunu ekliyor.

Endonezya da CoronaVac için acil kullanım müsaadesi kararı aldı ve 13 ocakta ülke çapında aşılama kampanyası başlattı.

Bu ülkede 1660’ den fazla kişi üzerinde yapılan araştırmada aşının semptomatik hastalığı önlemedeki etkinliği 25 COVİD vakası üzerinden yapılan değerlendirmede yüzde 65.3 olarak bulundu diyor Gadjah Mada Üniversitesi aşı uzmanı Jarir At Thobari.

Endonezya’ nın büyük nüfusu dikkate alındığında yüzde 65 etkinliğin bile birçok insan için faydalı olacağı ortaya çıkıyor.

Bilim adamları etkinliği düşük aşılarla nispeten az sayıda insan üzerinde yapılan araştırmaların neticelerinin karışık olmasının şaşırtıcı olmadığı görüşünü paylaşıyorlar.

Bu tür karışık neticeler Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen aşı çalışmalarında da bildirildi.

Bastian, “Etkinliği yüksek bir aşınız varsa net bir görüntü elde etmek için çok sayıda sayıya ihtiyacınız yok ama karmaşık olduğunda, neler olup bittiğini daha iyi anlayabilmek için gerçekten daha büyük sayılara ihtiyacınız olur” diyor.

Brezilya’ daki çalışmaya katılan araştırmacılar diğer aşılara göre düşük olan etkinliğin iki doz arasındaki iki haftalık sürenin bağışıklığın zirveye ulaşması için yeterli zaman olmamasına bağlı olabileceğini söylüyorlar.

Bunlar, sadece virüsle karşılaşma ihtimali yüksek olan, semptomları bildiren ve test edilen sağlık profesyonellerini içeren araştırmanın, halkı da içeren Endonezya ve Türkiye’deki denemelerden muhtemelen daha hafif enfeksiyonları belirlediğini söylüyorlar.

Brezilya sağlık düzenleyicisi Anvisa, CoronaVac ve AstraZeneca aşılarının acil kullanım müsaadesi kararını 17 ocakta açıklayacak. 7 milyon doz CoronaVac Çin’ de dağıtılmış durumda bulunuyor.

Adelaide Üniversitesi’ nden biyo-istatikçi Adrian Esterman, “Bağışıklık tepkisini tetiklemek için SARS-CoV-2’nin etkisizleştirilmiş bir versiyonunu kullanan CoronaVac’ ın piyasaya sürülmesi, diğer ülkelerde daha yaygın bir kullanım görebilir” diyor.

-70 derecede muhafaza edilmesi gereken Pfizer–BioNTech aşısı ile karşılaştırıldığında CoronaVac buzdolabı sıcaklığında bozulmadan kalabiliyor ve dağıtımı kolay oluyor.

Şimdiye kadar bildirilen verilere göre, aşı güvenli görünüyor ve sadece birkaç kişi baş ağrısı gibi hafif semptomlar yaşıyor.

Dünya Sağlık Teşkilatı’ nın (WHO) bir ekibi Çin’ de Sinovac ve Çin devletinin sahip olduğu Sinopharm aşısının üretim uygulamalarını değerlendiriyor.

WHO, aşıları acil kullanım listesine alırsa aşıların dünyadaki dağıtımı hızlanacaktır diyor Bastian.

Gelelim neticeye

CoronaVac, RNA aşıları kadar yüksek etkinliğe sahip değilse de ağır tabloları önlemesi önemlidir.

Senelerden beri kullanılan eski bir teknikle üretilmiş olması da yan etki bakımından diğer aşılara göre çok daha masum olacağını düşündürüyor. 

Bu aşı, bu uygulama sistemiyle toplum bağışıklığının gelişmesinde fazla bir işe yaramaz ama virüsle karşılama ve ağır hastalık-ölüm riskleri yüksek olanlar şahsi olarak faydalanabilirler.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00094-z

Siz de yorumunuzu paylaşın: