KOVİD, YIL SONUNA DOĞRU GRİP GİBİ BERABER YAŞANAN BİR HASTALIK OLACAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, “aşı ve tedavi yöntemleriyle birlikte bu yılın sonuna doğru COVID-19′ un salgın olmaktan çıkıp, grip virüsünde olduğu gibi “birlikte yaşanabilir” bir hastalık haline gelebileceğini söyleyerek sürekli korku ve umutsuzluk pompalayan bilim dünyasına ve Dünya Sağlık Teşkilatı’ na (WHO) meydan okumuş.

Bir Sağlık Bakanı’ nın böyle bir açıklamasına memnun oldum ve şaşırmadım çünkü Hancock Sağlık Bakanı ama doktor değil yani tıp eğitimi almamış. 

Doktor olsaydı, tüm dünyadaki diğer doktorlar gibi korkar, böyle konuşamazdı.

Anladığıma göre KOVİD’ i esas eğitimini aldığı “ekonomi” açısından değerlendiriyor ve doğru da yapıyor.

Tıp artık sadece tıbbi bilgilerle değerlendirilen bir bilim olmaktan çoktan çıkmıştır, ticaret ve siyaset de tıbbın içindedir.

Tıbbi olaylarda doktorların yanında ekonomist ve siyasetçilerin de söz hakkı vardır.

Bakan, “aşı ve tedavi yöntemleri sayesinde” demiş de zevahiri bir nebze olsa da kurtarmış görünüyor.

Gelelim neticeye

İngiliz Sağlık Bakanı’ nın temennisine ben de gönülden katılıyorum. 

Sizler de “Amin” diyerek destek olun.

İngiliz Tabipler Birliği ve WHO bu açıklamaya ne der, nasıl bir tepki gösterir, onu merak ediyorum.

***

Anadolu Ajansı’ nın haberi:

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşı ve tedavi yöntemleriyle birlikte bu yılın sonuna doğru yeni tip koronavirüsün (COVID-19) salgın olmaktan çıkıp, grip virüsünde olduğu gibi “birlikte yaşanabilir” bir hastalık haline gelebileceğini belirtti.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, COVID-19 aşılarının uygulanması ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesiyle salgının “tedavi edilebilir” bir seviyeye ulaşacağını umduğunu kaydetti.

Ülkede yaygın COVID-19 aşılamasına hızla devam edildiğini ve eylüle kadar tüm yetişkinlerin aşılanmasını hedeflediklerini vurgulayan Hancock, aşıları ve yeni tedavi yöntemlerini “özgürlüğe” ve “normal bir hayata” geri dönüşün anahtarı olarak niteledi.

Hancock, şu değerlendirmelerde bulundu:

“COVID-19 aşıları güvenli. Çok önemli bir klinik durumu olmayan herkesin aşı yaptırması gerekiyor. Aşı ve tedavi yöntemleriyle birlikte bu yılın sonuna doğru COVID-19 salgın olmaktan çıkıp, grip virüsünde olduğu gibi ‘birlikte yaşanabilir’ bir hastalık haline gelebilir.” 

Hancock kimdir?

Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden diploması olan Sağlık Bakanı Matt, siyasete girmeden önce aile şirketinde, Bank of England’da bir ekonomist olarak ve Shadow Chancellor of the Exchequer’ de Maliye’de çalışmıştır. 

Daha önce altı ay boyunca Dijital, Kültür, Medya ve Spordan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Hancock 2018′ den beri Sağlık Bakanı’ dır. 

Bırakın bilim adamı veya akademisyen doktor olmayı tıp fakültesinin önünden bile geçmediği anlaşılmaktadır.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingiliz-saglik-bakani-hancocktan-kovid-19-icin-birlikte-yasanabilir-yorumu/2143982

***

EK 1 (15.2.2021): Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında takip ettiği 6 ayrı bölgedeki koronavirüs vakalarında, son bir haftada yüzde 17 oranında düşüş olduğunu duyurdu. DSÖ’nün paylaştığı verilere göre vaka sayıları 4 haftadır düşüş gösteriyor. Son haftada 3,15 milyon yeni vaka kaydedildi, bu da bir önceki haftaya oranla yüzde 17’lik bir azalmaya işaret ediyor. Yeni vakalarda kaydedilen düşüş, salgından büyük oranda etkilenen İngiltere’de yüzde 25, ABD’de yüzde 20 ve Brezilya’da yüzde 10 olarak gerçekleşti. Dünya genelinde toplam vaka sayısı 109 milyonu, ölümler 2 milyon 400 bini aşmış durumda.

Epidemiyolojist Jean-Marie Milleliri, 2020’nin sonunda uygulanan sıkı tedbirlerin etkilerini göstermeye başladığını belirtiyor. Milleliri’ye göre, vakalardaki düşüş eğilimi, virüsün yayılımının nasıl kontrol altına alınacağının anlaşıldığı izlenimini veriyor. Francis Crick Enstitüsü’nden Jonathan Stoye ise DSÖ verileri için “Kesinlikle kötü haberler değil, ancak hala ne kadar iyi olduklarını bilmiyoruz” diye konuştu. Stoye, DSÖ rakamlarının, bazı net olmayan veriler nedeniyle, dünya genelindeki vakaların bütünün yansıtılması noktasında eksik kalabileceğini vurguladı. Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/dunya/dso-vakalarda-yuzde-17lik-dusus-var-556445.html

***

EK 2 (17.2.2021): Yeni tip Corona virüs (Covid-19) aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, “Bu virüsün bizimle kalacağı çok açık. Bu sadece 2021 ve 2022’nin geçici bir sorunu değil. Bu gelecek 10 yıl için bir zorluk oluşturuyor.” dedi. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/dunya/biontech-ceosu-prof-dr-sahinbu-virusun-bizimle-kalacagi-cok-acik-sadece-2021-ve-2022nin-gecici-bir-sorunu-degil,JnSpLNt7IkiF5bkScK7Ykg

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hulusi dedi ki:

    Demek oluyor ki Sağlık Bakanı olmak için doktor olmaya gerek yokmuş. Bizde de bir zamanlar doktor olmayan sağlık bakanları vardı.

  2. Hekimoğlu dedi ki:

    Doktorların özlük haklarını hiçe sayan ‘doktor’ hatta ‘Prof. Dr.’lar vardı.
    İlaç firmalarını baş tacı etdiler.
    Doktorları ise niceliği çok, niteliği düşük hale getirdiler mi? Getirmediler mi?

  3. Hekimoğlu dedi ki:

    Prof. Dr. Recep Akdağ hekimlerin aynı anda iki yerde iş yapamayacağı iddiası ile öğretim üyelerinin muayenehane açamayacağını buyurdu.
    Halbuki bu mükteseb hak idi, yani hak yemişdi;

    https://www.memurlar.net/haber/955242/danistay-dan-ogretim-uyelerinin-muayenehane-acmalarina-dair-onemli-karar.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: