SAKATAT YİYİN, SAKATA GELMEYİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sakatat candır, hatta Cânan’ dır.

ARK

***

Sözcü’ de Mehmet Yaşin‘ in yazısı:

Sakatat yemeklerini çok severim. “Aman zararlıdır” çığlıklarına kulaklarımı tıkarım. Ama bana arka çıkacak yandaşlar da ararım.

Pelin Dumanlı’nın Hayykitap’tan çıkan, “Sakatat” adlı kitabı da bu konuda bana yardımcı oldu. Genç yazar kitabında sakatatın zararlı olmadığını belgeledi.

İşte kanıtı:  Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bu konuda bakın ne diyor: “Sakatat yiyin, sakata gelmeyin!”

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, konuya Taurin adlı bir aminoasiti dahil ediyor. Yaşam için önemli bir madde. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bir çok işlev bozukluğunu gideriyor. Daha da önemlisi kilo fazlası sorununa çare oluyor. Bu önemli maddeye yeterince sahip olabilmek için beyin, karaciğer, böbrek, kokoreç yemek gerekiyor

Ya Kollajen denen temel maddeye ne demeli? Burada devreye Dr. Ümit Aktaş giriyor. Ona göre Kollajen olmadan dik duramayız, eklemlerimiz sağlam olmaz, bağışıklık sistemimiz çöker. Tüm bunlardan korunmak için bol bol paça çorbası ve kemik suyu içmeniz gerekir.

Bir de D vitamini meselesi var. Bu vitamin bağışıklık sisteminin en önemli yakıtı. Olmazsa olmazı. Bu kutsal vitamini alabilmek için bol bol ciğer (yanında soğanı ihmal etmeyin) ve diğer sakatatları yemek gerekiyor.

Tüm bunlardan sonra hep beraber :”Yaşasın Sakatat, kahrolsun yalancılar” diye bağırabiliriz.

Sağlığı bir kenara koyup, sözü lezzete getirelim.

Sakatatı Fransızlar da çok sever.  Burgonya bölgesi bir sakatat cennetidir. Beyaz Charolais sığırlarının hiçbir organı ziyan edilmez. Kuzu mantarı ile birlikte tavada kızartılan sığır paçası, kırmızı şarapta pişirilen sığır yüreği, bağcı usulü pişirilen sığır kuyruğu, patatesli işkembe, sucuk şeklinde sarılan kokoreç, bölgenin en gözde yemekleri arasında yer alır.

Sakatatta ikinci favorim ise Kokoreçtir. Hele kuzu bağırsağından yapılana her zaman şapkamı çıkartıp saygılarımı sunarım. Kokoreç’in en iyisini bulabilmek için dere tepe üşenmeden yol teperim.

Sözün özüne gelirsek: Doktorun dediği gibi sakatat yiyin, sakata gelmeyin.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/mehmet-yasin/sakatat-yiyin-sakata-gelmeyin-6263925/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Türker dedi ki:

    Evet Rasim bey Canan’ dır hatta Canan Karatay’ dır. Bizim sevgilimiz odur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: