ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ, SAĞLIKTA ŞİDDETİN BİR BAŞKA BOYUTUNU YAŞIYORUZ.

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kalp cerrahı Dr. Bülent Polat’ ın tivit dizisi:

Pandeminin yarattığı, en az onun kadar tehlikeli bir grup. İnfodemi dediğimiz yalan-yanlış bilgileri yayan ve insanları, toplumu terörize eden gruptan bahsediyorum. Şu örneklere bakalım:

BİR:Bakanlığın tedavi için verdiği ilaçlar insanları öldürüyor, açıklayın, kaç insan bu ilaçlar yüzünden öldü?

Oysa bu ilaçların ölüme ya da ağır bir yan etkiye neden olduklarını gösteren hiçbir çalışma yok, RECOVERY gibi en büyük çalışma dahil.

İKİ: “Hasta sayıları açıklanırken Asemptomatik olan vaka sayıları açıklanmadı, insanlar tehlikeyi farketmediler, bu yüzden pek çok can kaybı yaşandı.”

Hiç ilgisi olmayan bir durum. Bu sayıları hergün açıklayan ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde çok daha fazla ölümler oldu.

ÜÇ:Bakanlık Çin aşısını getirdi, bu etkisiz ve yetersiz bir aşı, zaten aşılama da çok yavaş gidiyor, kıyıya çıkamıyacağız.”

Oysa bu Sinovac aşısı ağır hastalığı ve ölümleri %100’e yakın oranlarda önleyebilen güvenli bir aşı. Dünyada da aşılama hızında en iyi 6-7.durumdayız.

DÖRT:Okulları açtılar, 2.dalga başladı, bu yüzden çok ölümler oldu.

2.dalganın başlaması ile okulların açılmasının hiç ilgisi olmadığı tüm bilim çevrelerinde kabul ediliyor. Mutasyonlar dahil çok farklı dinamikler neden olmuştu bu salgın dalgalanmalarına.

BEŞ: Bu infodemi grubu yalan-yanlış bilgi yaymak için makaleleri, bilimsel çalışmaları bile bazen yanlış tercüme ederek, bazen de bilinçli çarptırarak, deforme ederek yansıttılar.

Son örneğini daha dün yaşadık, bir doktor hanım makalede hiç olmayan bir iddiayı gerçek gibi yazmıştı.

ALTI: Müthiş bir kibir ve tahammülsüzlük örneği göstererek farklı fikirlere, farklı yaklaşımlara saldırganlıkla cevap verdiler. Etraflarına toplanan trol ordusuyla birlikte hakaretler saçmayı marifet saydılar. At gözlüğü takmış birer Amok koşucusuna dönüştüler.

YEDİ: Tıp ahlakına, insanlığı hiç uymayan söylemler sayfalarını süslüyor. Farklı düşünceleri dile getirenlere söylediklerine bakın:

“Siz ölün!”

“Siz ızdırap çekerken arkamı döner kaderlerine terkederim.”

“Sakın elimize düşmeyin.”

“Bunlar hasta olarak geldiklerinde hiç bakmayalım.”

Zor günlerden geçiyoruz, sağlıkta şiddetin bir başka boyutunu yaşıyoruz.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1369008676439269376?s=20

***

NOT: Yukarıdaki yazıda adı geçmeyen doktor hanım Prof. Dr. Elif  Dağlı tivitinde “JAMA dergisinde inaktive aşıların mutant virüslere karşı etkili olmadığını ileri süren bir makale yayınlandı” diyor (1).

Tivitde kaynak gösterilen yayın bir araştırma değil bir “yorum makalesidir” ve sadece o iki kişinin görüşünü yansıtır (2). 

Bunlardan bilhassa Paul A Offit’ in yorumlarını çok büyük bir titizlikle ele almak gerekir (3).

Bir araştırma yapılmış da inaktif aşılar mutant virüslere karşı etkili bulunmamış gibi sunmak doğru değildir.

Bu makalede inaktif aşılar için kullanılan ifade aynen şu şekildedir: However, vaccines that appear to induce lower levels of NAbs, such as the inactivated vaccines developed in China and India, may be less effective.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Mükemmel tespitler ve şahane yorumlar. Elleriniz dert görmesin.

  2. Müjdat dedi ki:

    Bu doktor hanım makaleyi okumadan böyle bir yorum yaptıysa bu vahim bir durumdur.

    Makaleyi okuyup böyle anlamışsa daha da vahimdir.

    Makaleyi okuyup bilerek böyle yorum yapmışsa işte bu felakettir.

  3. Serdar dedi ki:

    Tıbba güven bu tür siyaseti tıbba karıştıranlar yüzünden de erozyona uğradı. Bu manüplasyon bir profesöre hiç yakışmıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: