GARGARA YAYGARASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet gazetesinde Fulya Soybaş’ ın “Bilim dünyasında gargara tartışması” başlıklı haberinde benim de görüşlerim yer alıyor. 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/bilim-dunyasinda-gargara-tartismasi-41666087

Fulya Soybaş’ ın sorularına gönderdiğim, gazetede bir kısmı yayınlanan cevabımın tamamını sunuyorum:

GARGARA YAYGARASI

FULYA SOYBAŞ: Cardiff Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, en az yüzde 0,07 oranında setilpiridinyum klorür içeren gargaranın Covid-19’u 30 saniyede etkisiz hale getirebildiğini ortaya çıkardı. Uzun zamandır şahsınız, Prof. Dr. Canan Karatay hoca da etkili olabileceğini söylüyordu ama ‘bilimsel olmadığı’ gerekçesiyle bazı meslektaşlarınız da dahil bu konuda taraf kaldı. Bu gelişmeler ışığında bunun gerçek bilim olmadığını söyleyenlere bir cevabınız olur mu? Ve en önemlisi hangi gargarayı, ne sıklıkla ve ne kadar kullanmamızı önerirsiniz?

Bilim dünyası KOVİD’ de “külliyen” sadece ilaç ve aşı peşinde.

Virüsün vücuda ilk girdiği burun, boğaz, ağız gibi yerlerde yerleşmesine veya yerleşenlerin sayısını azaltmaya odaklanan araştırmalar var ama sayısı çok az çünkü bunlar endüstrinin alâkasını çekmiyor.

Denenen yüzlerce ilacın hiçbirinden tınmayan “sayın” koronavirüsün su ve sabunla eriyip gitmesi dikkate alınmıyor.

Tabii ki ağzımızı sabunlu su veya çamaşır suyu ile yıkayalım demiyorum ama bu gerçekten hareketle burun ve ağızda kullanılabilecek kimyasallar üzerinde çalışılmalıdır.

Mesela, ağzı tuzlu su ile gargara yapmanın epitel hücrelerinin antiviral kapasitelerini artırması çok önemli bir çıkış noktası olabilir.

Tuzlu su ile burnun yıkanması ve ağız ve boğazın çalkalanması nezle, grip, sinüzit, farenjit gibi üst solunum yolları enfeksiyonu ve alerjisi olanlarda senelerdir tavsiye ettiğimiz, benim de hastalarımın da çok faydalı buldukları, hiçbir yan etkisi olmayan ve maliyeti de sıfır olan bir uygulamadır.

Bununla ilgili birçok araştırma var. Mesela, kısa adı ELVIS olan çalışmada, “hipertonik” tuzlu su ile burun yıkama ve gargaranın üst solunum yolları viral enfeksiyonlarının süresini 1.9 gün, ilaç kullanımını yüzde 36, ev halkına bulaşmayı yüzde 35 ve virüs saçılmasını ≥0.5 log10/d’ dan fazla azalttığı tespit edildi. https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3

Bu araştırmanın “koronavirüslere” odaklanarak yapılan analizinde kontrol grubuna kıyasla burun tıkanıklığının 3.1 gün, öksürüğün 3.3 gün, ses kısıklığının 2.9 gün kısaldığı gösterildi.  http://www.jogh.org/documents/issue202001/jogh-10-010332.htm

İçlerinde koronavirüsün de bulunduğu, zarflı ve zarfsız, DNA veya RNA tüm virüslerinin, tuz (NaCl) yoluyla sağlanan klorür iyonlarının varlığında virüslerin üremesinin baskılayabildiği bildirilmiştir. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30206371/

Tuzlu su ile gargaranın virüslere doğrudan tesiri dışında da faydaları vardır.

Hindistan’ da soğuk algınlığına karşı burnun tuzlu su ile yıkanması (jala neti) yüzyıllardır uygulanıyor.

Tuzlu su ile burun yıkama burun ve sinüslerle ilgili alerjilerde ve enfeksiyonlarda ödemi azaltarak, iltihabı baskılayarak “mukosiliyer klirensi” (burunu döşeyen hücrelerin titrek tüyleri ve üzerindeki mukusun temizliği) artırıyor ve mekanik temizlik sağlıyor.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1097/00005537-199704000-00013

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00016488309132888

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2273.1985.tb01171.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18957157/

TUZLU SU DIŞINDA KİMYASAL İHTİVA EDEN GARGARALAR

Tuzlu su yanında çeşitli kimyasallar bulunan ağız gargaralarının da faydası olabileceğini gösteren araştırmalar var:

Penn State Üniversitesi’ nin araştırmasında, yüzde 1 oranında bebe şampuanı bulunan solüsyonun, 2 dakika sonra koronavirüslerin yüzde 99,9’undan fazlasını etkisiz hale getirdiği gözlendi.

Dequalinium/benzalkonium chloride, PVP-I ve ethanol/esansiyel yağ ihtiva eden gargaraların laboratuvar ortamında işe yarayabileceği gösterildi. https://academic.oup.com/jid/article/222/8/1289/5878067

HCoV229E türü koronavirüslerin CPC, etanol/esansiyel yağlar ve povidon-iyot gibi kimyasallarla 3-4-log10 miktarında azaltılabilecekleri bildirildi. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.26514

HCoV-229E tipi virüs de %0.07 CPC ile 3-log10’ dan fazla etkisizleştirilmiştir. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.10.28.359257v1

Ağız gargaralarının insanlarda SARS-CoV-2’ ye karşı virüs öldürücü etkileri olabileceğini gösteren preliminer klinik çalışmalar da vardır.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32615642/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32449329/

Potential Role of Oral Rinses Targeting the Viral Lipid Envelope in SARS-CoV-2 Infection” başlıklı makalede de virüs zarfını hedef alan gargara sıvılarının geniş bir analizi yer almaktadır. https://academic.oup.com/function/article/1/1/zqaa002/5836301

Gelincikler üzerinde yapılan araştırmada toksik olmadığı ve kolay bozulmadığı bildirilen burun spreyinin deney hayvanlarının tamamını virüslerden koruduğu gösterildi. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.04.361154v1?rss=1

En son da Cardiff Ü. araştırmasında laboratuvar ortamında tüp deneylerinde, yaygın olarak kullanılan ağız gargaralarının koronavirüsleri 30 saniyede etkisiz hâle getirebildikleri tespit edildi. Bu sonucun elbette insanlar üzerinde de gösterilmesi icap eder. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.13.381079v1.full.pdf

Gelelim neticeye

Elbette ilaç ve aşı çalışmaları devam etmeli, elbette maske + mesafe + musluk (temizlik) + moral + mönü (adam gibi beslenme) tedbirlerine sıkı sıkıya riayet edilmelidir ama yüzlerce senelik geçmişi olan, mikrobik ve alerjik burun-boğaz hastalıklarındaki etkinliği çok iyi bilinen tuzlu suyla burun yıkama ve gargaraların da yardımcı bir tedavi olarak uygulanmasında fayda vardır.

Bu uygulamaların hiçbir riski yoktur, maliyeti sıfırdır. Ben bunu kış günlerinde senelerdir kendim de yapıyorum.

Benim tavsiyem, bir su bardağı suda bir çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonatın eritilmesiyle elde edilecek sıvıyla burun yıkanması ve gargara yapılmasıdır. Günde birkaç defa yapılabilir.

Bilim dünyasının bir kesimindeki “gargara yaygarasını” anlamıyorum. Gargaraların, gargaraya getirilmeyecek kadar önemli olduklarına inanıyorum.

***

İLAVE: Bugün modern tıbbın mikropların bulaşmasına karşı en önemli unsurlarından olan “su ve sabunla el yıkamayı” tavsiye eden “Ignaz Philipp Semmelweis” ın (toprağı bol olsun!) o zamanın “modern tıpçıları” tarafından aşağılandığını, itibar suikastına maruz kaldığını ve hayatının bir akıl hastanesinde sonlandığını hatırlamakta fayda var. Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/03/22/hakkimda/korona-viruse-karsi-korunmanin-en-etkili-yonteminin-huzunlu-hikayesi/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    ELMA SİRKESİ MUCİZESİ

    Ağzınız ile kuş tutsanız da ilaç firmalarının oyuncağı olmuş tıp derneklerine yaranamazsınız.

    Onlar bunları bilim dışı ilan ediverirler, çünkü geçim ve şöhret kaynakları ‘endüstrinin temsilcileri’ ilaç firmalarıdır.

    Abd-i aciz senelerdir, hastalarıma tuzlu su, deniz suyu, okyanus suyu, serum fizyolojik ve ismi lazım değil dekonjestan burun damlaları yerine evde hazırlanmış elma sirkesi çözeltisi tavsiye ediyorum. Hemen daima çok iyi netice alıyorum.

    Viral, bakteriyel enfeksiyonlarda, allerjilerde fevkalade etkili. Çünkü bütün bunlar protein yapısında antijenler olduğu için sirke yani asetik asite dayanmaları mümkün değildir.

    Tuzlu suyun ise mukoza epitelinde ödem yapıcı tesiri olduğu için evvela bir rahatlama sağladığı daha sonra daha çok tıkandığını söyleyebilirim.

    Elma sirkesi ile gargara ise hemen her türlü öksürük de fevkalade rahatlama temin etmekdedir.

    WHO ve CDC’nin 35 döngü olarak yapılmasını tavsiye etdikelri nasal swab PCR’dan evvel bu uygulamaların yapılması salgını bıçak gibi keseceğini tahmin ediyorum (1).

    (1) https://www.globalresearch.ca/why-covid-19-testing-tragic-waste/5729700
    (2) https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/10/17/coronavirus-fraud-biggest-crime-against-humanity.aspx

    Not: Yetkililere bir sualim var, ‘aferin’ diye bir ilaç ismine hangi mantıkla ruhsat verdiniz? espri maksadı ile mi?

  2. nazmi
    @nazmialican
    ·
    2s
    @DeryaTR_
    adlı kişiye yanıt olarak
    Ağızdan girmiyor mu?

    Demek istiyorsunuz ?

    Anlatamadık?

    Bir doktor başka bir Doktorun itibarını neden sarsmak ister ? Ağız burun el Temizliği tabii ki önemli !

    pikacu_123
    @pikacu_123
    ·
    2s
    @DeryaTR_
    adlı kişiye yanıt olarak
    Kocaman adamsınız yaptığınız çey yakışmıyor size.. anlatılmak isteneni anlamamaya çalışarak ne elde etmiş oluyorsunuz acaba… tüm tedbirleri kenara koyup garagara yap diyen yokki.. siz öyleymiş gibi gösteriyorsunuz.. faydanız yok bari zarar vermeyin !!

Siz de yorumunuzu paylaşın: