ÇOCUKLAR BOŞU BOŞUNA OKULLARINDAN EDİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Dr. Tomris Cesuroğlu‘ nun tivit dizisi:

Okulları koca bir sene kapalı tuttu Türkiye. Bunun çok büyük bir kısmı gereksizdi, çocuklar boşu boşuna okullarından edildi, bunu itiraf da ettiler. Şimdi de mutasyonlu virüs iddiaları ile çocukları okullarından etmeye çalışıyorlar. Çok yazık.

Birileri bu ülkenin çocukları gerçekten eğitimsiz kalsın istiyor. Bunun başka bir açıklaması yok.

Şu anda Türkiye’de bu iddiaların köpürtülmesinin, isimsiz abuk subuk iddialardan oluşan ses kayıtlarının, mesajların whatsapp gruplarına sürülmesinin tek sebebi korku lobisi değil. Çok büyük ihtimalle okulları kapatmanın alt yapısını oluşturmaya çalışıyorlar.

Bu iddiaları ortaya atanların cımbızla çekilmiş grafikler ve Eric Ding gibi twitter fenomenlerinin grafikleri ile değil, bilimsel metodlarla hazırlanmış epidemiyolojik raporlarla gelmesi gerekir. Bu şekilde raporlarla gelen bilim insanları ile konuyu tartışmaya hazırım.

Durum iyice yalancı çoban hikayesine döndü. Birkaç ayda bir çocukları daha fazla etkileyen, daha fazla hasta eden bir varyant çıktığı iddia ediliyor. Her seferinde bunun doğru olmadığı, varyantların özel olarak çocukları yetişkinlerden daha fazla hasta etmediği ortaya çıkıyor.

Çoban yalancı. Onu biliyoruz. Peki bu kurdun hiç geçmeyeceği anlamına mı gelir? Elbette hayır. Bu iddialar her ortaya atıldığında incelemek, değerlendirmek gerekir. Ben de onu yapıyorum. Daha doğru çıktığını görmedim.

Çocuklarda yetişkinlere göre daha hızlı yayıldığı, daha çok hasta ettiği iddiasının Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi ECDC, Amerika Hastalık Kontrol Merkezi CDC ya da bir ülkenin hıfzıssıhha kurumu gibi ciddi bir otorite tarafından doğrulandığını da görmedim.

Kaynak: https://twitter.com/DrTomrisCesur/status/1376530837445951489?s=20

Tips to help your child wear a mask - Mayo Clinic Health System

***

Dr. Tomris Cesuroğlu: Okulları kapalı tutmanın zararı faydasından çok daha büyük

Amsterdam VU Üniversitesi’nde görevli tıp ve bilim doktoru Dr. Tomris Cesuroğlu ile Bard College Berlin Üniversitesi’nde görevli siyaset bilimi doktoru Aysuda Kölemen, “Pandemi Koşullarında Eğitim Gerçekleri” başlıklı bir rapor kaleme aldılar.

Örgün eğitimin durdurulmasının halk sağlığı sorunu olduğunu belirten araştırmacılara göre uzaktan eğitim sürecinden milyonlarca öğrenci ve dezavantajlı gruplar olumsuz etkilenirken, süreç dev özel okul zincirleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’na yaradı.

Dr. Tomris Cesuroğlu, Atakan Sönmez’le Satır Arası’nda okul öncesi eğitim ve ilkokullarda okulların kapalı olmasının salgınla mücadelede bir katkısı olmadığını ancak çocukların eğitimi ve zihinsel gelişimi için telafisi mümkün olmayan sakıncalar doğurduğunu anlattı.

“Okul öncesi ve ilkokulda okulların açılmasını ne kadar savunuyorsak, lise ve üniversitelerin açılmaması gerektiğini de o derecede savunuyoruz” diyen Dr. Tomris Cesuroğlu, Türkiye’nin okulları tamamen kapatarak salgınla mücadele etmeyi tercih eden dünyadaki 5 ülkeden biri olduğunu söyledi.

Okulların bu kadar süredir kapalı olmasının Türkiye’de eğitime verilen önemi gösterdiğini belirten Dr. Cesuroğlu, dezavantajlı grupların salgın döneminde de daha fazla etkilendiğini söyledi. Tomris Cesuroğlu, okulların açılması için gerekli basit tedbirleri de sıraladı.

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=yuiyCqVustk

***

 

EK 1 (8.9.2021):

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Lerzan dedi ki:

    Bu küçük çocukları olan bir doktor annenin konuşmasını herkesin dinlemesi lazım.

  2. Aslı dedi ki:

    Ben çocuklarımı okula gönderiyorum. Korkuyorum endişeliyim ama göndermemenin bir çözüm olmayacağını biliyorum. Zaten çocuklarımızın ruh sağlığı perişan oldu. Dua ediyorum her gün bu salgın bir an önce bitsin diye.

Siz de yorumunuzu paylaşın: