SİGARANIN KOVİD’ E YAKALANMAYI ÖNLEDİĞİNİ BİLDİREN MAKALE GERİ ÇEKİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla Covid-19’a yakalanma ihtimalinin çok daha az olduğunu iddia eden bilimsel bir makale,  bazı yazarlarının tütün endüstrisi ile finansal bağlantıları olduğu keşfedildikten sonra yayınlandığı tıp dergisi tarafından geri çekildi.

Geri çekme meseleyi halletmiyor.

Bu tür her olay tıbbın bağrında kapanmaz yaralar açıyor.

Tıbbın ticaret ve siyasetle olan bağlantısının sıfırlanması gerekiyor, bunun başka yolu yok.

10 meslek kuruluşundan dokuzu, doktorların mali çıkarlarını kaydetmeleri gerektiğini söylüyor

BMJ tarafından yapılan bir ankete göre, doktorları temsil eden kuruluşların yaklaşık% 90’ı Birleşik Krallık’ta doktorların çıkarlarının zorunlu ve kamuya açık bir kaydına sahip olması gerektiği konusunda hemfikir.

Geçen yıl, Julia Cumberlege başkanlığındaki Independent Medicines and Medical Devices Safety Review (Bağımsız İlaç ve Tıbbi Cihazlar Güvenlik İncelemesi), General Medical Council’ ü (Genel Tıp Konseyi) tüm doktorlar için mali ve maddi olmayan menfaatlerinin bir listesini ihtiva edecek kaydı genişletmeye çağırmıştı.

Hormon gebelik testi Primodos, antiepileptik ilaç sodyum valproat ve cerrahi yamanın sebep olduğu zararlı yan etkilerin incelendiği araştırmanın en önemli neticelerinden biri, hastaların doktorlarının ilaç veya tıbbi cihaz şirketleri ile finansal veya başka bağlantıları olup olmadığını bilme hakkına sahip olmalarıydı.

BMJ, altı fakülteye, 14 Kraliyet tıp kolejine ve Kraliyet Tıp Kolejleri Akademisi’ne böyle bir kayıt hakkında yazı yazdı. İki fakülteden, 12 kolejden ve akademiden %71’lik bir yanıt oranı aldı.

Cevap veren kuruluşlardan 13’ü (%87), Birleşik Krallık’ ta doktorların çıkarlarının zorunlu ve kamu kaydı olması gerektiğini kabul etti.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/373/bmj.n933

Makale: Nine in 10 professional organisations say doctors should have to register their financial interests

Gelelim neticeye

Bilim insanları” bilimin zaten dibe vurmuş olan itimadını çukura gömmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Bilim insanı olmayan insanlar” ise siyasete ve ticarete bulanan tıbba güvenmiyorlar, anlı şanlı profesörlerin ilaçlarını değil de dağdaki çobanın otunu çöpünü tercih ediyorlar.

WHO Başkanı Ghebreyesus’ un “Feci bir ahlâki çöküşün eşiğindeyiz” sözü üzerinde çok iyi düşünmek gerekiyor.

***

ntv.com.tr’ de Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr

Pandeminin başlangıcından bu yana “sigara içenlerin Covid-19’a  daha az yakalandığına” dair çok tehlikeli bir iddia ana akım medyada kendine yer buldu. Ancak sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla Covid-19’a yakalanma ihtimalinin çok daha az olduğunu iddia eden bilimsel bir makale,  bazı yazarlarının tütün endüstrisi ile finansal bağlantıları olduğu keşfedildikten sonra yayınlandığı tıp dergisi tarafından geri çekildi.

Konu ile ilgili ntv.com.tr’ye konuşan Türk Toraks Derneği’nden Prof. Dr. Oğuz Kılınç, “Eğer o esnada bu çalışmayı sunan yazarlar,  tütün endüstrisi ile ilgili çıkar çatışmalarını bildirselerdi, hiçbir tıp dergisinde bu makalenin yayınlaması mümkün olmazdı. Sigaranın Covid-19’a yakalanma riskini azalttığına dair hiçbir kanıt yok. Yaptıkları, bilim dünyasını kandırmak. Sigara içenler her nefeste 8 bin zararlı kimyasal maddeyi çekiyor. Bu maddeleri alırken, vücudun kendisini corona virüse karşı koruması düşünülemez” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),  sigaranın akciğer fonksiyonlarını bozması nedeniyle, Covid-19 da dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonları kapılırsa ciddi semptom riskinin arttığı konusunda uyarıda bulunuyor.  Çünkü  Covid-19 vücutta öncelikle akciğerlere saldıran bulaşıcı bir hastalık.

Ancak, geçen yıl Temmuz ayında European Respiratory Journal tarafından yayınlanan makalede, Covid ile hastaneye yatırılan hastalarda “mevcut sigara içiminin olumsuz sonuçla ilişkili olmadığı” ortaya konuldu ve sigara içenlerin virüsü kapma riskinin yüzde 23 oranında daha düşük olduğu iddia edildi. Söz konusu araştırma birkaç ana akım medya kuruluşu tarafından da haberleştirilerek yayınlandı. 

Çalışmanın kıdemli yazarı Konstantinos Poulas'un tütün endüstrisi tarafından finansal olarak desteklediği bir kuruluşta baş araştırmacı olduğu ortaya çıktı.
 
Çalışmanın kıdemli yazarı Konstantinos Poulas’un tütün endüstrisi tarafından finansal olarak desteklediği bir kuruluşta baş araştırmacı olduğu ortaya çıktı.

BİRDEN FAZLA YAZARIN TÜTÜN ŞİRKETLERİ TARAFINDAN FİNANSAL OLARAK DESTEKLENDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Bununla birlikte European Respiratory Journal, son baskısında makale için bir geri çekme bildirimi yayınlayarak şu ifadelere yer verdi:

Yazarlardan ikisinin, makalenin gönderilmesi sırasında olası çıkar çatışmalarını açıklamada başarısız olduğu editörlerin dikkatine sunuldu.

Yapılan açıklamada, yazarlardan birisi olan José M. Mier’ın çalışmanın yayınlandığı dönemde tütün endüstrisine tütün zararının azaltılması konusunda danışmanlık sağlamada süregelen bir role sahip olduğu aktarılırken, bir diğer yazar Konstantinos Poulas’ın o sırada Yunan STK’sı NOSMOKE için baş araştırmacı olduğu ifade edildi. 

Dumansız Bir Dünya Vakfı’ndan (tütün endüstrisi tarafından finanse edilen bir kuruluş) fon alan bir bilim ve inovasyon merkezi olan NOSMOKE, elektronik sigara ürünleri geliştirmek için çeşitli araştırmalar yürütüyor. Ancak, söz konusu makalede Mier, Poulas ve diğer ortak yazarların hiçbiri “çıkar çatışmaları”na bildirmedi.

PROF. DR. KILINÇ: YAPTIKLARI BİLİM DÜNYASINI KANDIRMAK

Konuya ilişkin ntv.com.tr’ye değerlendirmede bulunan Türk Toraks Derneği üyesi ve Turkish Thoracic Journal’ın baş editörlerinden Prof. Dr. Oğuz Kılınç, makaleyi geri çekmenin doğru bir hareket olduğunu ifade ederek, “2020 yılında biz de Covid-19 ve sigara arasındaki ilişkiyi değerlendiren bir meta-analiz yaptık ve sigara kullanımının tehlikesine dikkat çektik. Söz konusu araştırmayı gördük ve bir çıkar çatışması olduğundan şüphelendik. Eğer o esnada bu çalışmayı sunan yazarlar tütün endüstrisi ile ilgili çıkar çatışmalarını bildirselerdi, hiçbir tıp dergisinde bu makalenin yayınlaması mümkün olmazdı. Sigaranın Covid-19’a yakalanma riskini azalttığına dair hiçbir kanıt yok. Onların yaptığı bilim dünyasını kandırmak” ifadelerini kullandı.

SİGARA HER NEFESTE VÜCUDA 8 BİN KİMYASAL MADDE GİRMESİNE NEDEN OLUYOR, COVİD-19 KARŞI NASIL KORUYABİLİR?

Bununla birlikte, Prof. Dr. Kılınç sigara içen bir insanın her nefeste vücuduna 8 milyon zararlı kimyasal madde aldığını belirterek, “Böyle zararlı maddeler vücuda alınırken, bağışıklık sistemini tehdit eden corona virüse karşı koruma sağlaması beklenemez” dedi.

MAKALENİN YAZARLARINDAN TIP DERGİSİNİN KARARINA TEPKİ

Öte yandan, European Respiratory Journal’den geri çekilen makalenin çalışmanın yazarları, tıp dergisinin  kararına katılmadıklarını belirtti. Potansiyel bir çıkar çatışmasının ifşa edilmemesi normalde geri çekilme için yeterli neden olmasa da, derginin editörleri kararın açıklanmayan ilişkinin niteliğine ve “sunulan hassas konu bağlamında” gerekçelendirildiğini açıkladı.

Çalışmanın kıdemli yazarı Konstantinos Farsalinos ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada çıkar çatışmalarının “çalışmanın ana amaç ve hedefleriyle ilgisi olmadığını” belirterek, “Ek olarak, tüm bulguların bağımsız olarak doğrulanabilmesi için tüm veri setini ve istatistiksel komut dosyasını halka açık bir şekilde yayınlamayı önerdim. Editörler reddetti. Teklifimin geri çekme bildiriminde belirtilmesini istedim, ancak bu da editörler tarafından reddedildi. Geri çekilmeye katılmıyorum ve bunun haksız ve asılsız olduğunu düşünüyorum” şeklinde bir açıklama yaptı. 

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/sigara-icenlerin-covid-19a-daha-az-yakalandigini-one-suren-bilim-insanlarinin-tutun-endustrisinden-para-aldigi-ortaya-cikti,Bw-d0h8SHk6dIrFDX-b4RQ

***

EK 1 (5.6.2021): Covid 19: How harm reduction advocates and the tobacco industry capitalised on the pandemic to promote nicotine. Kaynak: https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1303

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Zekai dedi ki:

    Bilime inanmıyom. 30 senedr sigara içerim çocuk yaştan beri yani bana hiç bi şey olmadı da ağzına sigara alkol sürmemiş arkadaşım koronadan sizlere ömür… kaderde ne yazarsa odur gerisi boştur

Siz de yorumunuzu paylaşın: