D VİTAMİNİ VE TURKUAZ TABLO

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

Yakın zamanda D vitamininin T hücrelerinde reseptörleri olduğu CD8 T hücreleri ve sitokin sentezini kontrol etdiğine dair bir çalışmadan bahsedilmesi dolayısı ile, muhterem Canan Karatay yüksek doz D vitamini tavsiye edince, haklı olarak kendisine illiyet bağı gösteren randomize kontrollü çalışma (RCT) olup olmadığı soruldu (1).

Bugün ise bir meta-analizde serum vitamin D seviyeleri düşük olanlarda covid’in ağır seyretdiği ve ölüm nisbetinin daha fazla olduğu bildirildi (2).

Konunun ehemmiyetine binaen bilgi paylaşımının uygun olduğu kanaatindeyim.

Arama motoruna (dünyayı ele geçirmiş olanı!) ‘cholecalsiferol’ ve ‘RCT’ anahtarlarını yazdığınızda ilk sayfada çıkan, d vitamininin farklı konularda, farklı tesirlerini değerlendiren yedi adet tamamlanmış çalışmanın sadece birinde faydalı tesiri olduğu neticesine varılmış.

Ancak bu bulgu klinik tecrübemize ve bedenen güneş altında çalışan kişilerin daha sıhhatli olduğu bilgimizin uymamakdadır. Filhakika, bilimi put edinenlerin ‘işte bak sen kutsal bilimi reddediyorsun’ şeklinde manasız ve ilkel yorumlarda bulunduklarını müşahede ediyoruz.

Halbuki yukardaki haberde bahsedilen ve tecrübemizi teyid eden MOLEKÜLER çalışma açıkça T hücrelerinin D vitamini reseptörlerinin etkisini gösteriyor (3).

Peki bunlardan nasıl bir netice çıkarılmalı?

RCT de olsa her çalışmanın taraflı ve eksik tasarlanmış olması, hatalı ve subjektif bulgulara dayanması, hatalı yorumlamasının buna yol açdığını anlamak zor değil.

Halbuki MOLEKÜLER ve tekrarlanabilir çalışmalar ile hücre fonksiyonlarının belirlenmesi ve buna istinaden gözlemsel RCT çalışmalar düzenlenmesi ancak beklenen illiyeti gösterebilecektir.

Son derece ucuz bir tedavi olan d vitamini için böyle bir çalışmanın yapıldığını henüz görmedim. Ancak, böyle bir çalışmanın olmaması d vitamini kullanmanın gereksiz olduğunu müdafaa etmeyi gerektirmez.

Yüksek bir meclisde bunu dile getirdiğimde idarenin bu mevzudan haberi bile olmadığını üzülerek gördüm.

Binbir kılıf uydurularak, riskli, pahalı, dâimî mutasyonlar sebebi ile etkisiz ve muhtemelen zararlı, ‘etik ve hukuk dışı!’ aşı uygulaması yapılacağına, yaygın d vitamini desteği uygulanmasının daha uygun olduğu aşikâr idi. Bu durumun bir iki sene içinde anlaşılacağını şimdiden kaydetmek icab eder.

Bu hususda, fakirin her zaman örnek gösterdiği, epidemiyolog Dr. Tegnell’in tavsiyesi ile kapanma uygulamayan, aşıya ağırlık vermeyen, bunun yerine d vitamini dağıtmayı tercih eden İsveç modelini, memleket ve milletimizin âlî menfaatlerini müdafaa etmek yerine hâlâ popüler olmayı gözeten ‘bilim!’ kurulunu değişdirmeyi akıl edemeyen otoriteye hatırlatmak isterim (4).

Son olarak, sıhhatli değerlendirmeler yapılabilmesi için covid‘den önceki dönemler ile ve yaş gruplarına göre ölüm, yatış ve yoğun bakım oranları verilmeyen o anlamsız , hergün insanların gözüne sokulan turkuaz tablolara bakarak ‘vakalar artdı vs’ diyerek ‘kapanalım’ çığlıkları atılmasından acilen vazgeçilmelidir….

Kaynaklar:

(1) https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/04/05/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/vitamin-d-olmadan-hucresel-bagisiklik-caismiyor/
(2) https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/04/23/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/vitamin-d-seviyeleri-dusuk-olanlarda-agir-kovid-ve-olum-riski-yuksek/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21114675/
(4) https://github.com/owid/covid-19-data/blob/master/public/data/vaccinations/country_data/Sweden.csv

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    D Vit3 ampül 1961 yılında ülkemizde ruhsat aldı ve kullanılıyor taa o tarihten itibaren

    300.000 IU olan doz ampül bir kerede I/M injeksiyon olarak yapılıyor. Şimdiye kadar kimseye bir zararı bildirilmemiştir, 300.000 IU içeren ampülün injeksiyonundan sonra.

    Fiyatı da çok düşüktü, son zamanlarda 3.00 tl olmuş durumda.

    Kimseye akçeli bir fayda sağlayamayan, ayrıca doğal GÜN IŞIĞI vitamini olan D VİTAMİNİ için BİLL GATES ya da DSÖ hiç finans sağlar mı sizce? Milyar dolarlar sağlamakta olan GRİP AŞILARı dururken?

    NOT: Bir hastam D Vit3 ampül yazdırmak istemiş. Aile hekimi yazamam demiş ve yazmamış!

  2. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    Biraz evvel rastladığım habere bakın;

    Biontech aşısını üreten ve dolar milyarderi olan türk asıllı alman doktor, tipik alman soğukluğu ile iki doz yetmez, üçüncü doz ve yıllık aşı gerekecek diyor.

    Yani gelsin paralar! Yani game theory.
    Fakir söyleyince conspiracy theory…

    https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ozlem-tureciden-ucuncu-doz-corona-virusu-asisi-uyarisi-6391283/

  3. CANAN KARATAY dedi ki:

    Sars CoV-2 virüsü en az 120.000 kez mutasyona uğradı, sürekli de mutasyona durmadan uğrayacak. Bunun lamı cimi yok.

    GURUR (?)duyduğumuz, Alman aşı üreticileri, yakında her gün yapılması gerekiyor da derlerse sakın şaşırmayalım.

    Ne de olsa Bill Gates finanse etmiyor mu?

    Ülkemizde neden kimse çıkıp aşılardan sonra ortaya çıkan felç, kalp krizi, beyin kanaması, ya da ani ölümlere ve anafilaktik şok konularına hiç değinemiyor? Hiç yaşanmıyormuş havasında herkes!

    Ya da yarı canlı virüs aşısından sonra salgının artmış olduğuna dikkat çekilmiyor?

    Suriyede, savaş sırasında çocuklara polio aşısı yapıldıktan sonra, polio salgını başlamıştı, UNESCO raporuna göre. Hatırlatmak istedim.

  4. Enthusiast dedi ki:

    Haberdeki soruları soran gazeteci, cevaplerı veren sözümona bilimcideki pişkinliğe bakın;
    covid sürecinde söyledikleri yazdıkları palavraları ağızlarına bile almıyorlar!…

    https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/eris-virusu-sizi-korkutmasin-42316149

  5. Merve Polat dedi ki:

    Merhabalar bebeğim sekiz aylık aşısız, d vit damlasıda kullanmadım herhangi bir ilaçta ama bıngıldağı üç parmak genişliğinde yumuşak daha ocean temiz içerikli diyorlar ama yan etkisinde kalp çarpıntısı mide bulantısı kusma vesaire var hem kullanmak istiyorum hemde kullanmak istemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim:)

Siz de yorumunuzu paylaşın: