HAZIR GIDALARDA BULUNAN TOKSİK KİMYASALLAR VE KORUYUCU MADDELER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Canan Karatay‘ ın yazısı:

Son 80 yıl içinde gıdalarımıza raf ömürlerini uzatma amacıyla, koruyucu olarak (preservative) en az 2.500 adet kimyasal maddenin eklendiği tahmin edilmektedir.

Ancak son zamanlarda da, ek olarak iştah açıcı toksik kimyasal maddeler de eklenmeye başlanmıştır. En fazla sevilerek, mutlulukla (?) tüketilen hazır yiyecek ve içeceklerin bir çoğunda özellikle tatlı ve de tuzlu bisküvilerde, kek ve pastalarda, dondurmalarda vs. İŞTAH AÇICILAR, yani iştah uyarıcaları ‘appetite stimulants’ denilen toksik kimyasal maddeler eklenmektedir.

Örnek verecek olursak, MONOSODIUM GLUTAMATE diye hepimizin bildiği Çin tuzu (MSG) ve bir yapay tatlandırıcı olan ‘ASPARTAME’, içeren hazır gıdaların mideye indirilmesinden kısa bir süre sonra açlık hissi dayanılmaz olmaktadır.

İnsanlar, yedikçe, yemek istekleri artmaktadır, SÜREKLİ AÇLIK hisettirilmekte ve açlıklarını giderme amacıyla önlerine çıkan her paketli hazır yiyeceğe saldırarak doymaya çalışmaktalar. MSG gibi, hidrolize protein, sodyum ve kalsiyum kaseinat, maya özü, renk ve tat verici toksik kimyasal katkılar da bu nedenle endüstri tarafından hazır yiyeceklere uzun zamandan beri eklenmektedir.

AÇLIK HİSSİ İNSANLARDA OLUŞAN VE EN KISA ZAMANDA GİDERİLMESİ GEREGEN EN GÜÇLÜ HİSTİR. ENDÜSTRİ İŞTE BU HİSSİN NE OLDUĞUNU ÇOK İYİ BİLİR VE TABİİ Kİ ÇIKARI İÇİN KULLANIR.

Farelerde yapılan bir araştırmada, insan dozu verilen farelerin kontrol grubuna oranla iştahlarının arttığı, ve farelerin 2 hafta içinde % 40 oranında hızlı bir şekilde kilo aldıkları bildirilmiştir. İştahı artırdığı isbatlanmış olan MSG koruyucu (preservative) olarak kamüfle edilerek, hazır paket yiyecek ve içeceklere eklenmeye başlanması tarihinden itibaren, ülkemizde ve global olarak OBEZİTE epidemisi gelişmiştir. Yeni moda tabirle PANDEMİ Mİ desek acaba?

ASPARTAM-FORMALDEHİD İLİŞKİSİ
Aspartam içeren sıcak içecek ya da yiyecekler tüketildiği zaman-diyet yiyecek ve içecekler-, aspartamın ısıtılması sonucu, ya da insan vücuduna girince, vücut sıcaklığının etkisi sonucu, kısa süre içinde METHANOL ve FORMALDAHİD diye iki toksik kimyasal madde ortaya çıkmaktadır. 1998 yılında, Life Sciences Dergisinde yayınlanmış olan bilimsel bir çalışmada, aspartam içeren, diyet içeceklerin kullanılması sonucu, organizmada yüksek düzeyde FORMALDAHİT biriktiği açıklanmıştır. Başta kanser hastalıkları olduğu halde, kronik hastalıkların nedenlerinden arasında FORMALDAHİT gelmektedir. Günde 1 litre diyet içecek, içildiğinde vücutta, 61.3 mg FORMALDAHİD oluştuğu bildirilmiştir.

FORMALDAHİD, tüm hücreler içinde biriken bir zehir olarak bilinmektedir. Hücre içinde proteinlerle, özellikle enzimlerle ve gerek nükleer ve mitokondriyal DNA ile birleşerek, toksik etkisini başlatmaktadır.

Amerikan Diyabet derneği, ve de Türk Diyabet Derneği ve Vakfı, ve diyetisyenler, diyabet hastalarına, şeker yerine, sağlıklı yiyecekler olarak, maalesef senelerden beri diyet yiyecek ve içeceklerle birlikte sakarin, sükraloz vs gibi yapay tatlandırıcıları da önermektedir.

SONUÇ:

İNSÜLİN-LEPTİN DİRENCİ HASTALIĞI = OBEZİTE+ DİYABET HASTALIĞI EPİDEMİSİMİ desek, yoksa moda olduğu için GLOBAL PANDEMİ Mİ desek?

ABD’de aspartam içeren, NutraSweet adı altında üretilen, yapay tatlandırıcı üreticisi olan ünlü MONSANTO’ nun, Amerikan Diyabet Derneğine 250.000 dolar bağışta bulunduğu açıklanmıştı. İşin en acı tarafı da ağzımızdan dilimizden düşürmediğimiz, ABD İLAÇ KURUMU, FDA’in de ASPARTAM’ı sağlıklı beslenme, ya da kilo verme amacıyla kullanılmasını önermesidir.

Sevgili ARK HOCAYA, bu arada selamlar, kulakları çınlasın! ARK HOCA pek sever de FDA kurumunu (!)

Ülkemizde de Türk Diyabet Vakfını ve diyetisyenleri hangi ünlü ekmek, bisküvi vs. üreten bir şirket desteklemektedir?

Türk Diyabet Vakfı Başkanı hangi ünlü ekmek üretici şirketin yönetim kurulundadır?

Sorgulamamız gerekir diye düşünüyorum.

Aslında, hazır ve ultra işlenmiş paketli yiyecek ve içeceklerde bulunan zehirleri tüketmek zorunda değiliz. Reklamlarda sürekli yiyecek ve içecek satışları halkımızı zehir tüketmeye yönlendirmekte, adeta bir hayat biçimi dikte edilmektedir.

Aklımızı başımıza almalıyız! Adam gibi beslenmeden şaşmamalıyız.

Bütün yiyecek ve içecek reklamları, gerçek gıda olmayan, besleyici özelliğini kaybetmiş yalancı ve yoğun zehir dolu kimyasallar içeren besinlerdir unutmayalım. Yani, yedikçe acıkmalısın gibi bir hayat biçimi.

Bu bağlamda, AŞIRI İŞLENMİŞ YAPAY ve YALANCI YİYECEKLERDE, PAKETE GİRMİŞ TÜM GIDALARDA BULUNAN ve insan vücudunda İNFAMATUVAR REAKSİYON BAŞLATAN, KATKI ZEHİRLERİNİN- ON TANESİNİ saymakta fayda var diye düşünüyorum:

1. Monosodyum Glutamat (MSG)- Çin tuzu-
2. Yapay yiyecek boyaları- (Artificial coloring)
3. Unları beyazlatan kimyasallar-Bromür tuzları gibi.
4. Tuzları ağartan ve akışkanlığını sağlayan kimyasallar-alüminyum, bromür tuzlar gibi.
5. Sodyum Nitrat (işlenmiş etlerde vs. bulunur)
6. Yüksek früktoz içeren, Mısır şurubu şekeri- (nişasta bazlı şeker)- Dondurma, bisküviler, pastalar, kahvaltılık mısır gevrekleri vs.
7. Tüm yapay tatlandırıcılar.
8. Sodyum Benzoat- şekerli ve enerji içecekleri-.
9. Trans-yağlar- margarinler ve rafine sıvı yağlar, kızartmalar ve protein tuzları vs.
10. Yapay lezzet vericiler- (Artificial flavoring)-çilek kokulu içecekler, muz aromalı içecekler, bal aroması vs. gibi-

NOT:

Burada saydığımız toksik kimyasalların en ufak katresinin dahi canlı bir organizmada yeri yoktur.

Yetkili kurumların yayınladığı ‘safety limits’ yani güvenli miktar betimlemeleri tamamen endüstri lehine geçerli olan limitlerdir.

Toksik kimyasallarla yüklü bütün yiyecek ve içecekler inflamatuvar gıdalardır.

Bizler sıhhatli vücumuzu, çocukluktan itibaren, mümkün olduğu kadar, elimizden geldiği kadar, toksik kimyasallara maruz bırakmamalıyız. Ancak öyle toksik bir dünyada yaşamaktayız ki, tümünü sıfırlamamızın imkanı yoktur tabii. Bilinçli ve seçici olduğumuz süre, vücudumuza İNFLAMATUVAR GIDALARIN girmesini azaltmamız mümkün olabilir.

İşte asıl mesele budur!

KISSADAN HİSSE:

1. Endüstirinin elinin uzandığı (sponsor olduğu?) tüm sempozyumlar, bilimsel toplantı ve araştırmalar, gençlik ve çocuk kampları, kesinlikle kulak ardı edilmelidir. Yalandır ve de aldatmacadır. BilimselLikle, beslenmeyle hiç bir ilişkisi yoktur.

2. Gerçek ADAM GİBİ BESLENME SEMPOZYUMLARI yapılmalıdır.

3. Gerçek ADAM GİBİ BESLENME YAYINLARI yapılmalıdır.

4. Gerçek ADAM GİBİ BESLENME REKLAMLARI YAPILMALIDIR.

5. Gerçek ADAM GİBİ BESLENMENİN hiç bir akçeli ilişkisi olmamalıdır.

6. Bizim zamanımızda olduğu gibi, ilk okuldan itibaren tüm eğitim kurumlarında ADAM GİBİ BESLENME dersleri verilmeye başlamalıdır.

7. Bizim zamanımızda olduğu gibi, tüm halk için, anne ve babalar, nene ve dedeler vs. için ADAM GİBİ BESLENME eğitimi seminerleri sürekli olarak yapılmalı halk aydınlatılmalıdır.

8. Gerçek ADAM GİBİ BESLENMENİN uzmanlığı da olamaz.

9. Gerçek ADAM GİBİ BESLENMENİN reklamı da olamaz.

10. Bir kuzunun, benim etim ve yağım çok sağlıklıdır diye reklam yaptığını görüyor muyuz?

Kaynaklar:
1. Excitotoxins: The Taste that Kills by Russell Blaylock, M.D.
2. Fernandez-T H J A. Effect of monosodium glutamate given orally on appetite control (a new theory for the obesity epidemic). An R Acad Nac Med. (Madr) 2005;122(2):341-55; discussion 355-60.
3. Center for Science in the Public Interest (CSPI): http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm accessed May 14, 2008.
4. Trocho, C., et al. 1998. ‘Formaldehyde Derived From Dietary Aspartame Binds to Tissue Components in vivo,’ Life Sciences, Vol.63, No.5, pp.337+.
5. Tollefson L. Monitoring adverse reactions to food additives in the U. S. Food and Drug Administration. Regul Toxicol Pharmacol. 1998 Dec;8(4):438-46.
6. Deadly Deception-Story of Aspartame (1998) Odenwald Press-ISBN 1- 884363-14-8.
7. Crissinger KD, et al. Pathophysiology of gastrointestinal mucosal permeability. J Internal Med Supp. 1990. 732:145-54.
8. Karatay. Gerçek Tıbbın On Şifresi. Hayykitap. 2018

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Her sokağa bu ürünleri ucuz fiatla satan zincir marketlerin açıldığını da eklemeliyiz.

    Bir taşla kaç kuş vurulur, örneği bu!

Siz de yorumunuzu paylaşın: