AŞI SONRASI GENÇ ERKEKLERDE KALP İLTİHABI BEKLENENDEN YÜKSEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerika’ nın Sesinin haberi:

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkede 16 ile 24 yaş arası erkeklerde, ikinci doz elçi RNA COVID-19 aşılarından sonra beklenenden daha yüksek sayıda kalp kası iltihabı vakası olduğunu açıkladı.

CDC, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) danışma kurulu için hazırladığı sunumda, iki aşı güvenliği izleme sisteminden elde edilen verileri paylaştı. Elde edilen sınırlı verilere göre hastaların en az yüzde 81’i tam olarak iyileşti.

FDA’in Aşı ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Kurulu, Corona virüsü aşılarının 6 aylık çocuklarda kullanımını tartışmak üzere bir toplantı düzenledi.

CDC, Pfizer/BioNTech veya Moderna aşılarını yaptırdıktan sonra VAERS (Aşı Yan Etki Raporlama Sistemi) veri tabanına bildirilen miyokardit veya perikardit vakalarının yarısından fazlasının 12 ile 24 yaşları arasında olduğunu kaydetti. Bu yaş grubu, uygulanan aşı dozlarının yüzde 9’undan daha azını oluşturdu.

FDA kuruluna bilgi veren CDC’nin Aşı Güvenliği Dairesi Direktör Yardımcısı Dr. Tom Shimabukuro, “Ortada açıkça bir dengesizlik var” dedi.

Dr. Shimabukuro, başka bir güvenlik izleme sistemi olan Aşı Güvenliği Veri Ağı’nın da elçi RNA aşılarının ilk dozundan sonra gözlenen oran ile karşılaştırıldığında, ikinci dozdan sonra 16 ila 39 yaşındakilerde kalp iltihabı görülme sıklığının arttığını söyledi.

CDC’nin aşı güvenliği grubu geçen ay yaptığı açıklamada, Corona aşısı yapılan “nispeten az” sayıda kişide kalp iltihabı durumlarını araştırdıklarını açıklamıştı.

CDC o dönemde yaptığı açıklamada, vakaların ağırlıklı olarak ergenlerde ve genç yetişkinlerde görüldüğünü ve genellikle aşı olduktan sonraki dört gün içinde meydana geldiğini bildirmişti. Merkez, durumun erkeklerde daha sık görüldüğünü ve vakaların çoğunun hafif göründüğünü, ancak yetkililerin hastaları takip ettiğini kaydetmişti.

CDC, soruşturmasını FDA ile birlikte yürütüyor. FDA geçen ay 12 ile 15 yaş arasındakiler için Pfizer/BioNTech aşısına izin vermişti.

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/a/asi-sonrasi-genc-erkeklerde-kalp-iltihabi-beklenenden-yuksek-/5923987.html

***

EK 1 (10.10.2021): Israeli Data Favor Higher Estimates of Post-Vax Myocarditis.

The incidence of myocarditis after receipt of the Pfizer-BioNTech COVID-19 mRNA vaccine was several times higher in two reports from Israel compared with some estimates, but remained low through the late spring of this year. For patients in Israel’s largest healthcare system, Clalit Health Services, the estimate of myocarditis was 2.13 cases per 100,000 vaccinated persons, reaching as high as 10.69 cases per 100,000 in men and boys ages 16 to 29.

A separate study using Israel’s government database, capturing active and passive periods of surveillance for myocarditis, supported the higher risk in young men. In this report, males of all ages had myocarditis occur at 0.64 cases per 100,000 persons after the first dose and 3.83 cases per 100,000 after the second dose — with the incidence increasing to 1.34 and 15.07 per 100,000 after the first and second doses, respectively, for teenage boys ages 16 to 19. Both papers were published online in the New England Journal of Medicine.

Source Reference: Witberg G, et al “Myocarditis after Covid-19 vaccination in a large health care organization” N Engl J Med 2021; DOI: 10.1056/NEJMoa2110737.

Kaynak: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19vaccine/94892?xid=nl_mpt_DHE_2021-10-10

***

EK 2 (11.10.2021): İzlanda Baş Epidemiyologu Thorolfur Gudnaso, ülkede Moderna firması tarafından üretilen Covid-19 aşısını “Kalp kası iltihabında artış olduğu” gerekçesiyle kullanımının durdurulduğunu duyurdu. Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/kalp-kasi-iltihabinda-artis-var-deyip-asiyi-durdurdular-1875637

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: