KOVİD, KOVİD AŞILARI VE KALP TUTULUMU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

12 haziran 2021′ de oynanan Danimarka-Finlandiya futbol maçında kalp krizi geçiren Christian Eriksen’ in bu durumu sosyal medyada KOVİD geçirmesi veya KOVİD aşısı olmasıyla ilişkilendirildi.

Gel gelelim, İnter Milan kulübü müdürü G. Moratta futbolcunun daha önce testinin pozitif olduğu ve aşı olduğu iddialarını reddetti.

Kaynak: https://www.thenationalnews.com/sport/football/inter-director-says-christian-eriksen-did-not-have-covid-19-and-not-vaccinated-1.1240267

***

İndependent Türkçe‘ deki yazım:

Bugünlerde pek çok hastam ve okuyucum, KOVİD aşılarının gençlerde kalp iltihabına yol açabileceğine dair haberlerden duydukları endişeleri dile getiriyorlar.

Bu haberler doğru.

Nitekim CDC de 16 ilâ 24 yaşlarındakilere ikinci doz Pfizer veya Moderna KOVİD aşıları yapıldıktan sonra ortaya çıkan kalp iltihabı vakalarının sayısının beklenenden daha yüksek olduğunu açıkladı (1).

Mayıs ayının 31’ ine kadar bu yaş grubunda 275 kalp enflamasyonu yani miyokardit (kalp kası iltihabı) veya perikardit (kalp zarı iltihabı) vakası görüldüğü, aşı güvenliği izleme sisteminden gelen verilere göre 10-102 arasında olması beklenen bu sayının fazla olduğu bildirildi.

CDC’ ye göre, nadir olmakla birlikte, 30 yaş ve altındaki kişilerde toplam 475 miyokardit veya perikardit vakası tespit edildi.

Hastaneye kaldırılan hastaların %81’inin semptomları tamamen düzeldi; 31 Mayıs itibariyle, üçü yoğun bakımda olmak üzere 15 kişinin hastane tedavisi devam ediyor.

Bu iltihap çoğu zaman erkeklerde ortaya çıkıyor ve semptomların başlamasına kadar geçen süre iki ila üç gün arasında değişiyor.

Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi pediatri profesörlerinden Meissner “Milyonlarca ergeni ve çocuğu aşılamaya başlamadan önce, sonuçların ne olduğunu bulmak çok önemli” diyor.

FDA Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Dr. Peter Marks’ ın görüşü de şöyle: “Bunun gerçekten aşı ile ilgili olup olmadığını hâlâ bilmiyoruz. Bildirilen vakaların çoğu çok hafif, bir veya iki gün sürüyor ve genellikle ikinci bir dozdan sonra ortaya çıkıyor”.

CNBC’ nin haberinde, bazı uzmanların genel popülasyona bir aşı veya ilaç verildikten sonra nadir yan etkiler bulmanın yaygın olduğu, miyokarditin KOVİD aşısıyla ilişkili olması durumunda bile, enfekte olma riskleriyle karşılaştırıldığında bunun ihmâl edilebilir olduğu” görüşü de yer alıyor.

Bununla beraber, çok fazla ihtimal verilmemesine rağmen kas dokusunda nedbe dokusu veya aritmi gelişmesinden endişe duyanlar da var.

KOVİD’ de genç sporcularda kalp tutulumu ve ciddi risk çok düşük

Bu vesileyle KOVİD enfeksiyonun da kalp ve damarları tutabileceğini, hastaneye yatırılmaları gereken erişkin hastalarda kalp tutulumunun yaygın ve ciddi riskleri olduğunu ama yeni bir araştırmaya göre genç sporcular için böyle bir tehlikenin olmadığını hatırlatmak isterim.

Bu araştırma, gençlerde KOVİD’ de kalp tutulumu ve bununla ilgili risk ihtimalinin çok düşük olduğunu, enfeksiyonu asemptomatik geçiren veya hafif belirti gösterenlerin iyileştikten sonra kalple ilgili herhangi bir test yapılmadan tekrar spora başlayabileceklerini gösteriyor (2, 3).

İleriye dönük olarak planlanan ve 42 lise ve üniversitede ortalama yaşları 20 ve yüzde 32’ si kız olan 19.378 atlet üzerinde yapılan araştırma Circulation isimli dergide yayınlandı.

Katılımcıların 3.018’ inde PCR testi pozitif çıktı; yüzde 33’ ü asemptomatik, yüzde 29’ unda hafif belirtiler olan sporcuların yüzde 93’ üne kalple ilgili çeşitli testler uygulandı.

Yüzde 0.7’ sinde EKG’ de, yüzde 0.9’ unda kardiyak troponin testinde ve yüzde 0.9’ unda da transtorasik ekoda anormallikler tespit edildi.

119 atlete bu üç test bozuk olduğu veya orta derecede ağır belirtileri olduğu için, 198’ ine ise sadece PCR pozitif oldukları için tarama maksadıyla kalp MR (KMR) incelemesi yapıldı.

21 atlette, kesin, muhtemel veya mümkün KOVİD kalp tutulumu olduğu belirlendi, bunların 1%’ ine klinik olarak gerekli olduğu için, 6’ sına ise tarama kapsamında KMR yapılmıştı.

KOVİD’ de kalp tutulumu için KMR’ nin teşhis bakımından veriminin, belirtiler veya testlere göre yapılan KMR için tarama KMR’ sine kıyasla 4,2 kat daha yüksek olduğu hesaplandı.

5 atletin kalple ilgili olmayan komplikasyonlar sebebiyle hastaneye yatırılması gerekti. Ortalama 113 günlük takipte KOVİD’ le ilgili olmayan bir kalp olayı ortaya çıktı.

Viral bir hastalıktan sonra ortaya çıkan miyokarditte ani ölüm riskinin erken teşhisle önlenebilir olması sebebiyle birçok doktor her sporcuyu KOVİD’ den sonra KMR ile taramaktadır.

Araştırmacılar, bu sonuçları KOVİD geçiren atletlerde kalp tutulumu ve bununla ilgili risk ihtimalinin düşük olduğu, KOVİD geçiren sporculara tekrar spora başlamadan önce KMR gibi pahalı ve zaman alıcı incelemenin yapılmasının gereksiz olduğu şeklinde yorumluyorlar.

Gelelim neticeye

Halkın hem KOVİD hem aşılar hakkında tam ve doğru bilgilendirilmesini çok önemsiyorum.

İyi niyetle de olsa hastalığı çok vahim göstermek veya küçümsemek; aşıları hiç yan etkisi yokmuş veya çok tehlikeliymiş gibi anlatmak yerine bunlarla ilgili bilgilendirme, tavsiye ve ikazların bilimsel verilerle desteklenerek tam bir şeffaflık içinde sunulması gerekir.

Doğru bilgilendirildiğinden şüphesi olmayan insanlar maksatlı, maksatsız haberlerden, rivayetlerden, fısıltı gazetelerinden etkilenmezler. Aksi takdirde şehir efsaneleri alır başını gider, at izi it izine karışır, vesselâm.

Kaynaklar:

1https://www.cnbc.com/2021/06/10/covid-vaccine-cdc-says-heart-inflammation-cases-in-16-to-24-year-olds-higher-than-expected-after-second-shot.html

2https://consultqd.clevelandclinic.org/college-athletes-are-at-low-risk-of-cardiac-involvement-from-mild-covid-19/

3https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.054824

***

EK 1 (25.6.2021): CDC 12-24 yaş arası için aşı sonrası miyokardit incelemesi yapıyor. Bazı akıllılar 18-40 yaş miyokardit için aşı/Covid yüzdesini kullanıp “hastalık çok daha tehlikeli” sonucunu çıkarıyor. Doğru aralığa bakınca istenen sonuç çıkmamış belli ki! Düşün çocukların yakasından!

Resim
 

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1408372716047060994?s=20

***

EK 2 (25.6.2021): CDC’nin bu önerisi anlaşılabilir. Faydası olası risklerden fazla denebilir. Ancak şöyle bir önerileri de var ki; ilk doz aşı sonrası kardiyak hasar olan çocuklarda iyileşirse 2. dozu yapın diyor, bunu anlamadım. Ben kendi çocuğuma olsa kabul etmem, o zaman hastalara da önermem. Kaynak: https://twitter.com/BurcinNlbntgl/status/1407946827362713600?s=20

***

EK 3 (13.7.2021): Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kalp iltihabının mRNA teknolojisiyle üretilen Pfizer ve Moderna aşılarının ‘çok ender görülen’ bir yan etkisi olduğunu açıkladı. Yine de kuruma göre bu aşıların yararları, oluşturdukları riskten çok daha kuvvetli. Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57790751

***

EK 4 (10.10.2021): Israeli Data Favor Higher Estimates of Post-Vax Myocarditis.

The incidence of myocarditis after receipt of the Pfizer-BioNTech COVID-19 mRNA vaccine was several times higher in two reports from Israel compared with some estimates, but remained low through the late spring of this year. For patients in Israel’s largest healthcare system, Clalit Health Services, the estimate of myocarditis was 2.13 cases per 100,000 vaccinated persons, reaching as high as 10.69 cases per 100,000 in men and boys ages 16 to 29.

A separate study using Israel’s government database, capturing active and passive periods of surveillance for myocarditis, supported the higher risk in young men. In this report, males of all ages had myocarditis occur at 0.64 cases per 100,000 persons after the first dose and 3.83 cases per 100,000 after the second dose — with the incidence increasing to 1.34 and 15.07 per 100,000 after the first and second doses, respectively, for teenage boys ages 16 to 19. Both papers were published online in the New England Journal of Medicine.

Source Reference: Witberg G, et al “Myocarditis after Covid-19 vaccination in a large health care organization” N Engl J Med 2021; DOI: 10.1056/NEJMoa2110737.

Kaynak: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19vaccine/94892?xid=nl_mpt_DHE_2021-10-10

***

EK 5 (11.10.2021): İzlanda Baş Epidemiyologu Thorolfur Gudnaso, ülkede Moderna firması tarafından üretilen Covid-19 aşısını “Kalp kası iltihabında artış olduğu” gerekçesiyle kullanımının durdurulduğunu duyurdu. Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/kalp-kasi-iltihabinda-artis-var-deyip-asiyi-durdurdular-1875637

***

EK 6 (27.1.2022): JAMA “Sürveyans raporlarına göre, mRNA bazlı #COVID19 mRNA aşılarından sonra miyokardit riski birden fazla yaş ve cinsiyette arttı. Ergen ve genç erkeklerde ikinci aşı dozundan sonra en yüksek oran görüldü.” Elbette her geçen gün daha iyi görüp, anlayacağız…

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2788346

***

EK 7 (9.3.2022): HİKMET GEÇKİL “mRNA aşısını takiben miyokardit vakaları dünya çapında, özellikle genç erkek yetişkinlerde ve ergenlerde artmaya devam ediyor. Norveç, Birleşik Krallık, ve Tayvan, ergenler için ikinci doz mRNA aşısını askıya aldı” – JAMA Pediatrics

Makale adı: Myocarditis Following COVID-19 BNT162b2 Vaccination Among Adolescents in Hong Kong

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2789584

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1501439091455545345?s=20&t=iuU2GtMCavPly9dBPqDw5A

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Özkan Eroğlu dedi ki:

    Saygıdeğer hocam biontec 2. Dozu yaptırmasam olur mu? Fikrinizi almak istedim.

    Sevgiler

Siz de yorumunuzu paylaşın: