DELTA VARYANTI BİZDE DE GÖRÜLDÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Hindistan’ da çıkan ve tüm dünyaya yayılan delta vartantı bizde de görüldü.

***

İHA’ nın haberi:

İngiltere’de korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında aşılama kampanyaları hız kesmeden devam ederken, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi Sağlayıcıları Başkan Vekili Saffron Cordery‘den solunum cihazına bağlı Covid-19 vaka sayılarında artış yaşandığı uyarısı geldi.

Cordery yaptığı açıklamada, solunum cihazına bağlı Covid-19 hasta sayısının bir hafta içinde yüzde 41 arttığını belirterek, İngiltere’de 227, İskoçya’da ise 18 hastanın solunum cihazına bağlı tedavi gördüğünü aktardı. Bu artışın Covid-19’un sağlık hizmetlerini etkilediğinin güçlü bir göstergesi olduğunu belirten Cordery, Covid-19 vakalarının ve acil bakım talebinin artmasıyla NHS’nin büyük bir baskı altına gireceğini ifade etti.

Cordery, “Grip ve solunum yolu virüsleri gibi kışın gördüğümüz tüm olağan unsurların yanı sıra kış boyunca daha fazla artış yaşarsak önemli bir zorlukla karşı karşıya kalacağımızdan gerçekten endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“İki doz aşı olmanın ciddi hastalıklara karşı yüksek düzeyde koruma sağladığı artık çok açık”

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Imperial College Üniversitesi’nde görevli Epidemiyolog Profesör Neil Ferguson ise yaptığı açıklamada, artan vaka sayılarına oranla hastaneye yatış ve ölüm sayılarının düşük olduğunu belirterek, Covid-19 aşılarının insanları hastalıktan korumadaki yüksek etkinliğinin kanıtlandığını kaydetti. Ferguson, “AstraZeneca, Moderna veya Pfizer’dan iki doz aşı olmanın ciddi hastalıklara karşı yüksek düzeyde koruma sağladığı artık çok açık. İnsanlar aşı olduktan sonra yine enfekte olabilirler, fakat tek doz aşı bile enfeksiyona karşı yüzde 80-90 oranında koruma sağlıyor” dedi.

İngiltere’de özellikle Covid-19’un Delta mutasyonu kaynaklı enfeksiyonun okul çağındaki çocuklar da dahil olmak üzere aşılanmamış gruplarda yoğunlaştığını belirten Ferguson, “Maalesef bu tablo önümüzdeki birkaç ay içinde ortaya çıkacak olan 3. dalgayı atlatana kadar birkaç hafta daha devam edecek” dedi.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/dis-haberler/genel/tr-ingilterede-solunum-cihazina-bagli-hasta-sayisi-bir-haftada-yuzde-41-artti-76-682-96263.html

***

DHA’ nın haberi:

​Bakan Koca, AK Parti Genel Merkezi’nde AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen toplantıda milletvekillerini ve partinin MKYK üyelerini bilgilendirdi.

Bakan Koca, sağlık politikaları, 1 Temmuz itibarıyla başlayacak normalleşme süreci, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini duyurduğu ve Faz-3 aşamasına geçilen TURKOVAC aşısına ilişkin çalışmalar hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Bakan Koca, dünyada etkili olmaya başlayan ve Türkiye’de de görülen delta varyantını milletvekillerine anlattı.

Bakan Koca, milletvekillerine delta varyantının Türkiye’de 134 kişide görüldüğünü söyledi. Milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantı basına kapalı olarak yaklaşık 3,5 saat sürerken, toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: https://www.dha.com.tr/politika/bakan-koca-ak-parti-milletvekillerini-bilgilendirdi/haber-1833800

Hindistan'da Delta Plus vakaları 40'a yükseldi

***

Euronews’ in haberi:

Vakalardaki hafif artışın Delta varyantından kaynaklandığını vurgulayan İsrail Başbakanı Naftali Bennett, günlük vaka sayılarında kaydedilen artışı “salgında yeni dalga” olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Delta varyantının yurtdışından gelen İsrailli yolcular tarafından ülkeye getirildiğini belirten Bennett, yolcuların tamamına Covid-19 testi yapılacağını ve zorunlu olmadıkça İsraillilerden yurt dışına çıkmamalarını istedi.

İsrail’de aktif vaka sayısında artış

İsrail’de halkın yüzde 57’si iki doz Covid-19 aşısı yaptırdı.

Aşılama sayesinde salgını kontrol altına almayı başaran ve şubat ayından bu yana Covid-19 önlemlerinin gevşetilmeye başlandığı İsrail’de, 19 Nisan’da açık alanlarda, 15 Haziran’da da bazı istisnalar hariç kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırılmıştı.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, İsrail’de görülen yeni vakaların yüzde 70’i ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantı kaynaklı.

Ülkede 6 Haziran’da 216’ya kadar düşen aktif vaka sayısı, son günlerdeki artışla 387’ye yükseldi.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2021/06/23/nufusun-yar-s-ndan-fazlas-as-lanan-israil-de-delta-varyant-nedeniyle-yeni-dalga-riski-covi

***

Ntv’ nin haberi: 

Hindistan’da yeni tip korona virüsün (Covid-19) B.1.617 Hindistan mutasyonunun ardından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğu ifade edilen Delta Plus adlı yeni mutasyon görülmüştü. Ülkede toplam Delta Plus mutasyonun vaka sayısının 40’ yükseldiği açıklandı.

Hindistan hükümeti tarafından yapılan açıklamda, “Delta Plus mutasyonu Maharaştra, Kerala ve Madhya Pradesh’te görüldü. Şimdiye kadar 40 vaka tespit edildi. Önemli bir artış yok” denildi. Maharaştra, Kerala ve Madhya Pradesh’e yeni mutasyonun yayılmaması için kalabalıkların ve toplantıların yasaklanmasıyla beraber korona virüse karşı alınan önlemlerin arttırılmaya talimat verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Hindistan mutasyon virüsünün daha bulaşıcı olduğunu açıklarken yeni belirlenen Delta Plus mutasyonunun ise Hindistan mutasyonundan daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu düşünülüyor. Maharashtra’daki Hindistanlı sağlık uzmanlara göre, Delta Plus ülkede üçüncü bir salgın dalgasını tetikleyebilecek.

Hindistan’da açıklanan son verilere göre toplam korona virüs vaka sayısı 30 milyon 28 bin 709’a ulaşırken korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 390 bin 691 oldu.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/dunya/hindistanda-delta-plus-varyanti-vaka-sayisi-40a-yukseldi,alMgJzruvUiXNzbAhq8ijw

***

A Haber’ in haberi:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Düzce’ de 18 kişide ‘Delta’ varyantı vakanın görüldüğünü bildirdi. Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz da konuya ilişkin açıklama yaparak ‘Delta’ varyantı görülen kişilerin kontrol altında olduğunu söyledi. Yılmaz vakaların karantina altında olduğunu açıklayarak, “Bilim kurulu toplantısı neticesinde Bakanımız Delta varyantı sayısını 18 olarak açıkladı. Şu anda bu vakalar aktif olarak takip ediliyor. Delta varyantı olan vakaları yakın takibe aldık. Hem kendilerinin takip ve tedavileri hem de etraflarındaki aile bireyleri olsun tamamı karantina altındalar. Kolluk kuvvetlerimiz ve sağlık ekiplerimiz vakaları yakından takip ediyorlar” dedi.

‘SALGINI HAYATIMIZDAN ÇIKARMAMIZ İÇİN AŞILANMAMIZ GEREKİYOR’
Aşının önemine de değinen Yılmaz, “Aşılamada da büyük yol kat ediyoruz. Sayın Bakanımızın belirttiği gibi 18 yaş üstü vatandaşlarımızın aşılamaları Cuma günü başlıyor. Düzce’de şu ana kadar 220 binin üzerinde aşı yaptık. Salgını hayatımızdan çıkarmamız için aşılanmamız gerekiyor. Bağışıklık kazanmamız gerekiyor. Aşılarımız mutasyonlara karşı koruyuculuğunu devam ettiriyor. Yüksek düzeyde devam ettiriyor. O yüzden hep birlikte başarabilmemiz için kimlik numaralarına aşı tanımlanan vatandaşlarımızı sağlık tesislerimize bekliyoruz” diye konuştu.

Yılmaz korkulacak bir durum olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
Delta varyantı bulunan hastalarımızın durumlarında herhangi korkulacak bir durum yok. Kontrol altındalar. Etraflarındaki karantina sürecinde olan vatandaşlarımız için de bir sorun yok. 14 gün boyunca karantina takibine devam edeceğiz. Karantina sonunda eğer negatif ya da pozitif olurlarsa duruma göre karantina süreleri uzayacak ya da tamamlanacak.”

Kaynak: https://www.ahaber.com.tr/saglik/2021/06/24/delta-varyanti-nedir-turkiyede-kac-kiside-goruldu-duzcede-18-kisi-karantinaya-alindi

***

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü ve aynı zamanda Joe Biden’ın da sağlık danışmanı olan Dr. Anthony Fauci, Delta varyantının salgınla mücadelede en büyük tehdit olduğunu açıkladı.

Fauci, Hindistan’dan tüm dünyaya yayılan varyantın diğer varyantlara göre çok daha bulaşıcı ve
hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olduğunu söyledi.

Fauci, Delta varyantının salgın mücadelesinde en büyük tehdit haline geldiği uyarısını yaptı. Aşılama çalışmalarının hız kazanması ile normalleşme sürecine geçen Amerika’da son iki hafta içinde Delta varyantı vakalarının iki katına çıktığı ve yeni Covid-19 enfeksiyonlarının yüzde 20’den fazlasının bu varyant kaynaklı olduğunu bildirdi.

Öte yandan Fauci, kullanımda olan tüm aşıların Delta varyantına karşı etkili olduğunun altını çizerek ‘Bu iyi haber, tüm imkan elimizde, o zaman bunu kullanalım ve salgını yenelim.’ diyerek aşının önemini vurguladı.

Kaynak: https://www.abdpost.com/fauci-delta-varyanti-icin-uyardi/71537/

***

Fransa Hükümeti Sözcüsü Gabriel Attal, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Fransa’da Delta varyantının görülme oranının, geçen haftaya göre hızla artarak yüzde 9 ila 10’a çıktığını ifade etti.

Attal, bu oranın başkent Paris’in de bulunduğu Ile-de-France bölgesinde yüzde 12 ila 13 olduğunu aktardı.

Fransa Halk Sağlığı Kurumunun dünkü verilerine göre, salgında ölü sayısı 110 bin 891’e çıktı.

Virüs tespit edilen kişi sayısı 2 bin 320 artışla 5 milyon 762 bin 322’ye yükseldi.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, geçen hafta, Delta varyantının oranının yüzde 2 ila 4 arasında olduğunu duyurmuştu.

İlk olarak Hindistan’da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici” olarak tanımlanan Delta varyantının, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle yakın zamanda dünya genelinde baskın tip haline gelmesi bekleniyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-da-kovid-19-un-delta-varyanti-yayiliyor/2283992

***

BioNTech ile beraber corona virüs aşısını geliştiren Pfizer’dan aşılarının Delta varyantına karşı etkinliğiyle ilgili açıklama yapıldı. Pfizer’in İsrail’deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, geliştirdikleri corona virüs aşısını İsrail’de tespit edilen 200 Delta varyantı vakasında denediklerini açıklarken, “Aşımız bu varyantı önlemede yaklaşık yüzde 90 etkili” diye konuştu. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/dis-haberler/genel/tr-pfizer-asimiz-delta-varyantina-karsi-yuzde-90-etkili-76-682-96291.html

***

ABD, İsrail, İngiltere ve İskoçya’da yapılan çalışmalar sonucunda, dünyada baskın tür haline gelen corona virüsün Delta varyantının çocuklar üzerinde daha etkili olabileceği açıklandı. İsrail’de bildirilen vakaların yarısının çocuk olduğu belirtilirken ABD’de de her dört vakadan birinin çocuk olduğu aktarıldı. İskoçya’daki yapılan araştırmada ise Delta vakalarının daha çok genç yaş gruplarında bulunduğunu tespit edilirken son dönemde kaydedilen corona virüs enfeksiyonlarının 5 ila 12 yaş arası çocuklar ve 18 ila 24 yaş arasındaki genç yetişkinler arasında 65 yaşından büyüklere göre beş kat daha yaygın olduğu bildirilirdi. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/arastirmadelta-varyanti-cocuklar-uzerinde-daha-etkili-olabilir,bykWCy6NuU2TxctE5WSPJg

***

EK 1 (25.6.2021): Ordu’nun Ünye ilçesindeki bir sitede oturan kadında ‘Delta’ varyantı tespit edildi. Kadınla temaslı 56 kişi için karantina uygulaması başlatıldı. İlçenin Gölevi Mahallesi’nde sitede oturan Azerbaycan uyruklu bir kadının koronavirüs testi pozitif çıktı. Yapılan incelemede testi pozitif çıkan kadının ‘Delta’ varyantlı vaka olduğu belirlendi. Bunun üzerine harekete geçen filyasyon ekipleri, temaslıların belirlenmesi için çalışma başlattı. Sitenin bazı bloklarındaki daireler izolasyona alınırken, kadının temaslı olduğu saptanan çevredeki market ve pastane çalışanlarıyla birlikte toplam 56 kişi, evlerinde karantinaya alındı.
 Polis ekipleri siteye gelerek, karantinada olanların dışarıya çıkmamaları uyarısında bulundu. Kaynak: https://www.dha.com.tr/saglikyasam/unyede-delta-varyanti-goruldu56-kisi-karantinada/haber-1834124

***

EK 2 (25.6.2021): Japon bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Covid-19 Delta mutasyonu yaklaşık 2 kat daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu.

İlk olarak Hindistan’da doğrulanan Covid-19 Delta mutasyonu dünyayı alarma geçirirken, Japon bilim adamları söz konusu mutasyonun bulaşma riskine dair bir bilimsel araştırma gerçekleştirdi. Kyoto Üniversitesi Profesörü Hiroshi Hishiura ve Hokkaido Üniversitesi Profesörü Kimihito Ito liderliğindeki bir grup, Tokyo’da yapılan PCR testlerinin sonuçlarını ve uluslararası bir korona virüs veritabanını inceledi. Bir taşıyıcının virüsü bulaştıracağı ortalama insan sayısı açısından, Delta mutasyonunun virüsten 1.95 kat daha bulaşıcı olduğunu tespit eden ekip, çalışma sonuçlarını Japonya Sağlık Bakanlığı’na sundu.

Japonya’dan gelen verilere dayanarak, mutasyonun 12 Temmuz’a kadar yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturabileceği uyarısı yapan uzmanlar, Tokyo Olimpiyatları’nın başlangıç tarihi olan 23 Temmuz’da, Delta mutasyonunun ülke çapındaki günlük yeni vakaların yüzde 68.9’unu oluşturmasının beklendiğini açıkladı. Japonya’da Covid-19 vakalarının toplam sayısı dün itibariyle 791 bin 699’a ulaşmış, ölü sayısı da 14 bin 618’e yükselmişti. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/arastirma-delta-varyanti-yaklasik-2-kat-daha-bulasici,M351yvF5R0OKZbyJc2LR3A

***

EK 3 (25.6.2021): LAMBDA VARYANTI

DSÖ’den Lambda varyantı uyarısı. Bilim insanları bulaşıcı özelliği yüksek Delta varyantına karşı dikkatli olunması çağrısı yaparken Latin Amerika’da ortaya çıkan Lambda varyantı endişeleri artıyor. Latin Amerika’da etkili olan varyant kısa sürede çok sayıda vakaya yol açtı ve çok sayıda ülkede tespit edildi. Lambda varyantının görüldüğü Brezilya, Arjantin ve Şili’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkenin yedisi Latin Amerika’da yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü Lambda varyantını yaklaşık bir hafta önce “gözlem altında olanlar” kategorisine aldı. Dünya Sağlık Örgütü Viral Hastalıklar Uzmanı Dr. Jairo Méndez-Rico, Deutche Welle’ye yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar Lambda varyantının daha agresif olduğuna dair bir kanıt yok. Daha yüksek bir enfeksiyon oranı olasılığı olmasına rağmen, Gama veya Delta varyantları ile karşılaştırmak için henüz yeterince güvenilir çalışmalarımız bulunmuyor” dedi. Lambda ilk olarak 2020’nin Ağustos ayında Peru’da ortaya çıkmıştı. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/dunya/dsoden-lambda-varyanti-uyarisi,wuZ_0oiKJUaDhIkiQx3sRQ

***

EK 4 (29.6.2021):  Gamaleya Enstitüsü Direktör Yardımcısı Denis Logunov, Rusya’nın korona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının Covid-19’un Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranının yüzde yaklaşık 90 etkili olduğunu duyurdu.

Rusya’da, korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Rus bilim insanları tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen Sputnik V, CoviVac ve EpiVacCorona aşıları uygulanmaya devam ederken, tüm aşılama ve tedbirlere rağmen Covid-19’un Delta mutasyonunun vaka ve can kaybı sayılarında artışa neden olması yetkilileri harekete geçirdi.

Dünyanın ilk tescilli aşısı olma özelliğini taşıyan Sputnik V aşısının geliştiricisi Gamaleya Enstitüsü’nün Direktör Yardımcısı Denis Logunov yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısının Covid-19’a karşı etkinlik oranının yüzde 92, Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranının ise yüzde 90 dolaylarında olduğunu kaydetti. Logunov, “Delta mutasyonunda aşının etkisinde hafif bir azalma görüyoruz. Bu, Sputnik V aşısında yüzde 2,6 dolaylarında bir azalma. Bu oran, yabancı aşılarda 3 ile 5 oranları arasında değişiyor. Aşının Delta mutasyonuna karşı etkinlik oranı yüzde 90 dolaylarında” ifadelerini kullandı. Ayrıca Logunov, enstitü olarak tüm verileri topladıklarını ve toplanan verileri istatistiksel olarak devletin sağlık sistem veri tabanına işlediklerini belirtti.

Kaynak: https://www.iha.com.tr/haber-gamaleya-enstitusu-sputnik-v-delta-mutasyonuna-karsi-yaklasik-yuzde-90-etkili-947700/

***

EK 5 (29.6.2021): “Çin aşıları delta varyantına karşı etkili”

Çinli yetkililer aşılarıyla ilgili Delta varyantı üzerindeki etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi vermezken Çin’in corona virüs ile mücadelesinde önemli bir rol oynayan epidemiyolog Zhong Nanshan gazetecilere verdiği demeçte aşılarının Delta varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı. Nanshani,  Guangzhou kentindeki enfeksiyonların analizine dayanan araştırmanın ön sonuçlarında, “Araştırmacılar, Çin aşılarının Delta varyantının neden olduğu semptomatik ve ciddi vaka riskini azaltmada etkili olduğunu buldular” diye konuştu.

Sinovac’tan üçüncü doz açıklaması

Türkiye’de de kullanılan Çin aşısı Sinovac’ın sözcüsü Liu Peicheng ise yaptığı açıklamada, aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçlarda, aşılarının Delta varyantını nötrleştirici etkide üç kat azalma gösterdiğini belirtti. Peicheng, İki doz aşının ardından bir güçlendirici doz uygulamasının, Delta’ya karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunu hızla ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/dunya/cin-asilari-delta-varyantina-karsi-etkili-mi,FjXEu2vH_kiwsHcOn97ERw

***

EK 6 (3.7.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaklaşık 100 ülke ve bölgede, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk kez Hindistan’da görülen Delta varyantına rastlandığını açıkladı. Çin Küresel Televizyon Ağı’nın (CGTN) haberine göre, DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, çok daha kolay bulaştığı tespit edilen Delta varyantının en az 98 ülkede görüldüğünü bildirerek, uyarıda bulundu. Aşılama oranının düşük ve yüksek olduğu ülkelerde varyantın hızla yayıldığını belirten Ghebreyesus, Delta varyantının “tehlikeli” olduğunu, gelişmeye ve mutasyona uğramaya devam ettiğini kaydetti. Kaynak: https://www.indyturk.com/node/382591/sa%C4%9Flik/delta-varyant%C4%B1-yakla%C5%9F%C4%B1k-100-%C3%BClkede-tespit-edildi

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: