İNEK MİDESİNDEKİ BAZI MİKROPLAR PLASTİĞİ PARÇALAYABİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Medyada bugün plastiklerle alakalı iki önemli haber vardı.

Çok ucuz ve kullanışlı olmak gibi birçok avantajı olan plastik ürünlerin hayatımızı kolaylaştırdığına hiç şüphe yok ama bunların insan ve çevre sağlığı için ne kadar zararlı oldukları da ortada.

Plastik tabak, çatal, bıçak, bardak gibi ürünlerin yasaklanması çok isabetli bir karar ama yetmez!

Yiyecek ve içeceklerle temas eden tüm plastikler ve kimyasalların hayatımızdan çıkarılması şart.

İkinci haberde ise ineğin midesinin en büyük bölmesi olan işkembedeki bazı mikropların polyesterleri parçalayabildiği ve bu bakteriler sayesinde plastik kirliliği ile mücadele edilebileceği bildiriliyor.

İklim değişikliğine sebep olmakla suçlanan ineklerin çevre kirliliğinin çözümüne katkı sunmaları ne kadar ilginç, değil mi?

***

TRT’ nin haberi:

Plastikten yapılan ve kullanıp atılan tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu ve pipet gibi ürünler bugünden itibaren AB pazarına giremeyecek.

Avrupa Birliği’nde (AB) tek kullanımlık plastik tabak, bardak gibi ürünlerin kullanımını yasaklayan kanun bugün yürürlüğe girdi.

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, plastikten yapılan ve kullanıp atılan tabak, çatal, bıçak, bardak, kulak çubuğu ve pipet gibi ürünler bugünden itibaren AB pazarına giremeyecek.

***

Bir çalışma, inek midelerinin plastiği parçalayabilen bakteriler içerdiğini öne sürdü.

Tek kullanımlık plastiklerin sürekli büyüyen bir kirlilik sorunu yaratması, bilim insanlarını bu materyali parçalamanın yollarını aramaya sevk ediyor: Son yıllarda yapılan araştırmalar plastiği çevre dostu şekilde geri dönüştürmenin biyolojik yolu olarak bakteri ve mantarlar da dahil mikroorganizmaları göz önünde bulunduruyor.

Viyana’daki Doğal Kaynaklar ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi’nden araştırmacılar, ineğin midesinin en büyük bölmesi olan işkembedeki bazı mikropların diyetleri nedeniyle polyesterleri parçalayabilmesi gerektiği hipotezini ortaya attı. Araştırma ekibinden kıdemli bilim insanı Dr. Doris Ribitsch, Live Science’ a, ineklerin bitkiler tarafından üretilen ve domates ve elma kabuklarında bulunabilen kütin adlı doğal polyester tükettiğini söyledi.

Araştırmacılar her bir plastiği üç gün boyunca kuluçkada tutarak işkembeden alınan sıvının üç tür polyester üzerindeki etkisini inceledi. Test edilen polyester türleriyse genellikle gıda ambalajlarında kullanılan sentetik polimer PET, çoğunlukla doğada çözülebilir plastik torbalarda kullanılan ve biyolojik olarak parçalanabilen plastik PBAT ve bitki veya bitkisel kaynaklardan elde edilen bir materyal olan PEF’ti. Üç tür de hem film hem de toz formunda test edildi.

Frontiers in Bioengineering and Biotechnology adlı akademik dergide yayımlanan çalışma, her üç plastiğin de işkembedeki mikroorganizmalar tarafından parçalanabileceğini, en iyi şekilde çözüneninse PEF olduğunu ortaya koydu. Plastik tozlar, plastik filmden daha hızlı bozuldu. Ekip, parçalamanın ardında hangi mikropların olduğunu belirlemek için sıvıdaki DNA’yı analiz etti ve yüzde 98’inin bakteri olduğunu belirledi.

Araştırma, bilim insanlarının materyalin parçalanmasını sağlayan bakterileri ve ürettikleri enzimleri tanımlamasına imkan sağlayabilir. Ardından bu bakterilerin genetiğiyle oynanabilir ve bu bakteriler geri dönüşüm sürecinde kullanılabilir.

Dr. Ribitsch, araştırma ekibinin polietilen gibi daha inatçı plastikleri tüketebilen mikroplar bulmaya çalıştığını ve bunların da inek midesinde bulunup bulunamayacağını merak ettiğini söyledi. Live Science’a, “Belki işkembe sıvısındaki gibi bu kadar büyük topluluklarda polipropilen ve polietileni de bozabilen enzimler bulabiliriz” dedi.

Şu anda Birleşik Krallık’taki (BK) plastik atıkların çoğu genellikle başka ülkelere gönderildikten sonra yakılıyor veya atılıyor. Bu yıl bir Greenpace soruşturması BK’deki perakendeciler ve süpermarketlerden gelen plastik poşet ve ambalajların Türkiye’nin güneyindeki arazilere atıldığını ortaya çıkardı ve örgüt bu sebepten Britanya firmalarını atıklarını yurtdışına attığı için kınadı.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/382611/bi%CC%87li%CC%87m/bilim-insanlar%C4%B1-inek-midesindeki-mikroplar%C4%B1n-plasti%C4%9Fi-par%C3%A7alayabildi%C4%9Fini-tespit

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: