OKULLAR ZAMANINDA, ÇOCUKLAR AŞILANMADAN AÇILMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İndependent Türkçe‘ deki yazım:

Bugünlerde üzerinde en çok konuşulan mevzulardan biri okulların zamanında açılıp açılmayacağı, diğeri büyük çocuk ve gençlerin aşılanmaları.

Salgının ilk döneminde henüz yeni koronavirüs, bulaşma yolları, hastalık tabloları, tedavisi hakkında çok sınırlı bilgilere sahipken, aşıların adı bile geçmezken sıkı sokağa çıkma yasağı; okul, ev ve işyerlerinin kapanması gibi sıkı tedbirler alınması doğru idi.

Bugün ise sosyal hayatı, ekonomiyi, toplum psikolojisini ciddi şekilde bozan bu olağanüstü tedbirlere gerek olmadığı, aksine bunların zararının çok daha fazla olduğu birçok araştırma ile gösterildi.

BMJ’de yayımlanan ve klinik ve moleküler epidemiyoloji, çocuk enfeksiyon hastalıkları ve halk sağlığı mütehassıslarının kaleme aldığı “Okulları kapatmanın bir delili yoktur ve çocuklara zarar verir” başlıklı makalede şu görüşler yer alıyor: 1

Bazı çocuklar için eğitim, yoksulluktan kurtulmanın tek yoludur; diğerleri için okul, tehlikeli veya kaotik bir ev hayatından uzakta güvenli bir sığınak sunar.

Öğrenme kaybı, sosyal etkileşimde azalma, tecrit, fiziksel aktivitede azalma, zihinsel sağlık meselelerinde artma ve suiistimal, sömürü ve ihmalde artış potansiyeli okulların kapanmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Gelecekte gelir ve yaşam beklentisi azalması daha az eğitimle ilişkilidir.

Özel eğitim ihtiyacı olan veya hâlihazırda dezavantajlı durumda olan çocuklar daha fazla zarar görme riski altındadır.

Akademisyen Dr. Tomris Cesuroğlu da şunları söylüyor (2):

“Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol Dairesi ECDC, Amerikan Hastalık Kontrol Dairesi CDC, hiçbiri vaka sayıları yükselince okullar kapanır ya da açılmaz demiyor. Hepsinin dediği şu: Vakalar yükselince en yüksek bulaştırıcı yerden en düşüğe kapatmaya başlarsınız.

Her yer kapandıktan sonra en ama en son çare okul kapanmasıdır. Dünyada bu konuda fikir birliği var. Türkiye’de ise tam tersi. ‘Vaka sayıları düşmezse okullar açılamaz’ diyor bazı hocalar. Yani mantığı tersten kuruyorlar. Ama bu tüm uluslararası önerilere aykırı.

Bu ters ve yanlış mantığındaki bedelini 18 milyon çocuk ve genç 1,5 sene eğitimden mahrum kalarak ödedi. Sadece çok ayrıcalıklı ve çok küçük bir kesim özel dersler veya annelerinin çabasıyla öğrenime, site bahçelerinde fiziksel aktiviteye ve sosyalleşmeye devam etti.

Bu küçük kaymak tabaka dışında kalanlar eğitimden koptu, zekâ gelişimleri durakladı ve geriledi, kasları eridi, obez oldu, evlendirildi, ev içinde temizlikçi oldu, sanayide çırak oldu. Milyonlarca çocuk ve gencin geleceğe dair umutları ellerinden alındı.”

Çocuk ve gençlerin aşılanmasına gerek yok

Hastalığı çoğu zaman hiçbir belirti göstermeden atlatan, ağır tablo ve ölümlerin neredeyse hiç görülmediği, bulaşmadaki rolleri son derecede sınırlı olan 18 yaşından küçük çocuklara rutin Kovid-19 aşısı yapılmasına gerek olmadığı kanaatindeyim.

Amerikalı profesör Marty Makarty de Wall Street Journal’de yayınlanan “CDC’ nin çocukları aşılamaya zorlamasının arkasındaki çürük kanıt” başlıklı makalesinde şunları yazıyor: 3

“Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Kovid hastaneye yatış ve ölümlerini fazla sayıyor ve tek aşının yeterli olup olmadığını dikkate almıyor. Çocukları ilgilendiren çok sayıda hükümet ve özel politika tek bir sayıya dayanmaktadır: 335! Bu, CDC kayıtlarında Kovid teşhisi ile ölen 18 yaş altı çocukların sayısıdır.

21.000 çalışanı olan CDC, Kovid’in sebep olup olmadığını veya önceden var olan bir hastalıkları olup olmadığını ortaya koymak için her ölümü araştırmadı. Bu veriler olmadan, CDC Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP), Mayıs ayında, iki doz aşılamanın faydalarının, 12 ila 15 yaş arasındaki tüm çocuklar için risklerden daha ağır bastığına karar verdi.

Hakemli dergilerde yüzlerce tıbbi çalışma yazdım ve virüsün tesadüfi mi yoksa nedensel mi olduğunu gösteren veriler olmadan ve obezite gibi ilgili risk faktörlerinin analizi olmadan 335 ölümün bir virüsten kaynaklandığı iddiasını kabul edecek hiçbir dergi editörü olabileceğini düşünemiyorum.

Johns Hopkins’teki araştırma ekibim, Nisan-Ağustos 2020 arasında sağlık sigortası verilerinde Kovid teşhisi konan 18 yaşın altındaki yaklaşık 48.000 çocuğu analiz etmek için FAIR Health ile beraber çalıştı. Raporumuz, lösemi gibi önceden var olan bir hastalığı bulunmayan çocuklar arasında sıfır ölüm oranını buldu.”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocukların okula gitmek için aşı olmalarına gerek olmadığını söylerken, çocukların etrafındaki yetişkinlerin tam olarak aşılanmasının daha önemli olduğunu vurguluyor. 4

DSÖ Covid-uzman komitesi üyesi Dr. Katherine O’Brien, “Gençlerin veya çocukların okula devam edebilmeleri için aşı olmalarına gerek yoktur” diyor.

DSÖ, şimdiye kadarki verilere dayanarak, 18 yaşın altındaki çocukların bugüne kadar bildirilen vakaların yüzde 8,5’ini oluşturduğunu bildirmişti.

Gelelim neticeye

BİR: Eldeki verilere göre okulların gerekli tedbirler alınarak yüz yüze eğitime başlamalarında bir sakınca yoktur; okullar mutlaka zamanında açılmalıdır.

İKİ: 18 yaşından küçüklere rutin olarak Kovid-19 aşısı yapılmasının faydalı ve risksiz olduğunu gösteren yeterli bilimsel delik mevcut değildir. Aşılar, altta yatan ciddi hastalıkları olan çocuklar için düşünülebilir.

ÜÇ: Ağır bağışıklık problemleri (immün yetersizlik, tip 1 diyabet, morbit obez, ağır kronik böbrek hastalığı…) olan çocuklar için özel tedbirler alınması ve özel sınıflar açılması düşünülebilir.

Kaynaklar:

1.https://www.bmj.com/content/372/bmj.n521

2.https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/07/24/misafir-yazar/okulllar-en-son-kapatilan-ve-ilk-acilan-yerker-olmali/

3.https://www.wsj.com/articles/cdc-covid-19-coronavirus-vaccine-side-effects-hospitalization-kids-11626706868

4.https://www.ntv.com.tr/saglik/dsoden-ogrencilerin-asi-olmasi-ile-ilgili-aciklama,aO-eH82NV0u6JwFJxeSXnA

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/396536/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/okullar-zaman%C4%B1nda-%C3%A7ocuklar-a%C5%9F%C4%B1lanmadan-a%C3%A7%C4%B1lmal%C4%B1d%C4%B1r

***

EK 1 (8.8.2021): Amerikalı profesör Marty Makarty Wall Street Journal’ de yayınlanan “CDC’ nin çocukları aşılamaya zorlamasının arkasındaki çürük kanıt” başlıklı makalesinde şunları yazıyor:

CDC, Kovid hastaneye yatış ve ölümlerini fazla sayıyor ve tek aşının yeterli olup olmadığını dikkate almıyor. Çocukları ilgilendiren çok sayıda hükümet ve özel politika tek bir sayıya dayanmaktadır: 335! Bu, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), kayıtlarında Kovid teşhisi ile ölen 18 yaş altı çocukların sayısıdır.

21.000 çalışanı olan CDC, Kovid’ in sebep olup olmadığını veya önceden var olan bir hastalıkları olup olmadığını ortaya koymak için her ölümü araştırmadı. Bu veriler olmadan, CDC Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP), Mayıs ayında, iki doz aşılamanın faydalarının, 12 ila 15 yaş arasındaki tüm çocuklar için risklerden daha ağır bastığına karar verdi.

Hakemli dergilerde yüzlerce tıbbi çalışma yazdım ve virüsün tesadüfi mi yoksa nedensel mi olduğunu gösteren veriler olmadan ve obezite gibi ilgili risk faktörlerinin analizi olmadan 335 ölümün bir virüsten kaynaklandığı iddiasını kabul edecek hiçbir dergi editörü olabileceğini düşünemiyorum.

Johns Hopkins’teki araştırma ekibim, Nisan-Ağustos 2020 arasında sağlık sigortası verilerinde Kovid teşhisi konan 18 yaşın altındaki yaklaşık 48.000 çocuğu analiz etmek için kâr amacı gütmeyen FAIR Health ile beraber çalıştı. Raporumuz, lösemi gibi önceden var olan bir hastalığı bulunmayan çocuklar arasında sıfır ölüm oranı buldu. The National Education Association (Ulusal Eğitim Derneği), okulları okula geri dönmeden önce aşı yaptırmaya teşvik edip etmemeyi tartışıyor ama doğru bilgiler olmadan bunu tartışmak mümkün mü?

Bu arada, ABD’deki şişirilmiş Kovid ölüm sayılarının aşağı yönlü revize edildiğini zaten gördük. Geçen ay Kaliforniya, Alameda ilçesi, eyalet halk sağlığı yetkililerinin ölümlerin yalnızca virüsün doğrudan veya katkıda bulunan bir faktör olması durumunda Kovid’ e atfedilmesinde ısrar etmesi Kovid ölüm oranı %25 azalttı.

Yaşayan her Amerikalıyı aşılamaya istekli olan kuruluşlar ve politikacılar, metodolojinin sınırlamalarını anlamadan CDC’ yi takip ediyorlar. CDC Direktörü Rochelle Walensky, bir milyon ergen çocuğu aşılamanın dört ay içinde 200 hastaneye yatış ve bir ölümü önleyeceğini iddia etti. Ama CDC’ nin ergen Kovid’ li hastaneye yatış raporu, tıpkı ölüm sayısında olduğu gibi, bir çocuğun Kovid için mi yoksa veya Kovid ile mi hastaneye yatırıldığını ayırt etmiyor.

Bu analizi takip eden Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu, bunların yüzde 45.7’sinin Kovid-19 ile “öncelikle ilişkili olmayan sebeplerden dolayı hastaneye yatırıldığını” ortaya koydu.

Kaynak: https://www.wsj.com/articles/cdc-covid-19-coronavirus-vaccine-side-effects-hospitalization-kids-11626706868

***

EK 2 (8.8.2021):

Yeni eğitim öğretim yılı yaklaşırken Dünya Sağlık Örgütü’nden öğrencilerin corona virüs aşısı olması ile ilgili açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocukların okula gitmek için aşı olmalarına gerek olmadığını söylerken, çocukların etrafındaki yetişkinlerin tam olarak aşılanmasının daha önemli olduğunu vurguladı. DSÖ Covid-uzman komitesi üyesi Dr. Katherine O’Brien, “Gençlerin veya çocukların okula devam edebilmeleri için aşı olmalarına gerek yoktur” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından geçtiğimiz gün düzenlenen brifingde, okulların açılmasının üzerine yeni bir açıklama yapıldı. DSÖ, çocukların okula gitmek için corona virüs aşısı olmalarına gerek olmadığını söyledi. DSÖ Covid-uzman komitesi üyesi Dr. Katherine O’Brien, okulların açık kalması gerektiğini vurgulayarak, “Gençlerin veya çocukların okula devam etmeleri için aşı olma zorunluluğu yoktur” diye konuştu. O’Brien, “Bu durum onların okula gitmelerine engel olmamalı. Aşı, gerçekten daha fazla hastalık riski taşıyan çevrelerindeki yetişkinlerin korunmasıyla ilgili” şeklinde konuştu.

DSÖ VERİLERİ NE DİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü çocukların yetişkinlerden daha az Covid-19 riski altında olup olmadığı üzerine açıklamada bulunmuştu. DSÖ, şimdiye kadarki verilere dayanarak, 18 yaşın altındaki çocukların bugüne kadar bildirilen vakaların yüzde 8,5’ini oluşturduğunu bildirmişti. Bununla birlikte diğer yaş gruplarına göre 18 yaş altı genç ve çocukların corona virüsü daha hafif geçirdiği ve can kaybı sayısının düşük olduğu vurgulanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, hastalık geçmişi olan genç ve çocukların ise corona virüsü yetişkinlerde olduğu gibi daha ağır atlattığını aktarmıştı. Örgüt, 18 yaş altı kişilerdeki çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.

 OKULLARIN YENİDEN AÇILMASINDAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dünya Sağlık Örgütü, okulların açılmasının ardından dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:
Semptomların bildirilmesi, izlenmesi, hızlı test edilmesi ve şüpheli vakaların izlenmesi gerekiyor.
Politikaların ve önlemlerin eğitim hedefleri ve öğrenme sonuçları üzerindeki etkileri izlenmeli.
Önlemlerin çocukların, personelin, ebeveynlerin ve diğer aile üyelerinin sağlığı üzerindeki etkileri izlenmeli.
Kısıtlamaların kaldırılmasından sonra okulu bırakma eğilimi izlenmeli.
Okuldaki ve yerel idari alandaki çocuk ve personeldeki vaka sayısı ve ülkedeki okul kaynaklı salgınların sıklığı izlenmeli.
Uzaktan öğretimin öğrenme sonuçları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi.
Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/dsoden-ogrencilerin-asi-olmasi-ile-ilgili-aciklama,aO-eH82NV0u6JwFJxeSXnA

***

EK 3 (9.8.2021): BURÇİN NALBANTOĞLU “Çocuklar aşılanmadan okullar açılmasın diyenler var. Kesinlikle yanlış ve kabul edilebilir değil. Çocuklar için Covid’e göre riski daha yüksek bulaşıcı hastalıklar ( meningokok, influenza vs) varken okulları kapatıyor muyduk? Ne dediğinizin farkında mısınız? Kaynak: https://twitter.com/BurcinNlbntgl/status/1424418337619124227?s=20

***

EK 4 (9.8.2021): DR. URSO “Salgında, 18 yaşın altındaki 49.000 Amerikalı öldü. Bunların sadece 331’i Kovid-19’a bağlıydı ve neredeyse tamamının altta yatan hastalıkları vardı. Kalp hastalıkları, kanserler, intihar, cinayet ve doğum kusurları yüzlerce kat fazla ölüme sebep oldu“. Kaynak: https://twitter.com/richardursomd/status/1424190506624593926?s=20

***

EK 5 (17.9.2021): ESRA ŞEVKETOĞLU “Türkiye’de 23 il, 44 Çocuk Yoğun Bakım’a akut COVID-19 tanısı ile yatan 350 çocuk verilerini paylaşıyorum: *Yaş ve cinsiyet açısından fark yok *En sık semptom ateş, öksürük, solunum sıkıntısı *Çocukların %50 sinde akciğer tutulumu belirgin *Ölüm %13.1 *Yaşayanlarda sakatlık %13 +

“Bu verilere MISC olan çocuklar dahil değil, onlar ayrıca analiz ediliyor”

Kaynak: https://twitter.com/esrasvktglu/status/1438420376594391041?s=20

***

EK 6 (20.9.2021): FERHAT ARSLAN “Şu twitter ın yüzüne bakmadım yıllarca, 3 haftada 800 mesaj atmışım. Derdim ne? Bu çocukları aşılatmayacağız! Burda tuzum olsun diye geldim. Dinin haksızlığa susma diyor, Ataların “Ey Türk, titre ve kendine gel” “bu ahval ve şeriat içinde… ” diyor. Susarsak dilimiz kurusun.” Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1439997658115018755?s=20

***

EK 7 (27.10.2021): Japonya: Okulların kapanmasının Kovid yayılmasına etkisi yok.

Resim

***

EK 8 (2.11.2021): HİKMET GEÇKİL “Çocuklar için COVID aşısı! @MartinKulldorff: “Kanseri düşünün… Eğer bir tedavi kanser olma riskimizi %35 düşürüyorsa, bu çok önemlidir… Ancak, bizi yıldırım çarpmasına karşı %35 koruyacak bir şeyi sürekli taşımak o kadar önemli olmaz” K: https://www.theepochtimes.com/harvard-epidemiologist-martin-kulldorff-hospitals-should-hire-nurses-with-natural-immunity-not-fire-them_4068176.html 16:45′ de

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1455420963051425793?s=20

***

EK 9 (12.11.2021): BÜLENT POLAT “İngiltere’de 18 yaş altı genç ve çocuklarda yapılan bir araştırma. Mart 2020-Şubat 2021 arası 1 yıllık takipte, COVID’den dolayı toplam 25 can kaybı saptanmış. Yarısından çoğu nörolojik vb.kronik ağır hastalığı olanlar.”

K: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01578-1

“Bu yaş grubundaki yaklaşık 12 milyon nüfus içinde 500 bin civarında COVID enfeksiyon vakası görülmüş, 25 can kaybı, oran 100 binde 2 (infection fatality rate). 2 sonuç önemli: 1-Bu yaş grubu sağlıklı genç ve çocukların aşılanma zorunluluğu konusu bir kez daha düşünülmeli.”

“2-Çalışmanın en önemli tarafı, gerçekten COVID nedeniyle ölenler ile başka hastalıkları nedeniyle hayatını kaybederken tesadüfen COVID testi pozitif olanları iyi ayırabilmiş olması. Bizdeki böylesi yanlışlıklarla dolu sözde araştırmalara örnek olmalı.

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1459261113137303559?s=20

***

EK 10 (26.12.2021): MUSTAFA NECMİ İLHAN “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, okullar ve çocukların bulaş kaynağı olduğu yönünde yanlış bir algı olduğunu belirterek, “Çocuklar okulda enfekte oluyorlar, virüsü eve getiriyorlar’ algısı yanlış. Veliler kendileri dışarıda ya da sosyalleştikleri alanlarda enfekte oluyorlar, çocuklar enfekte oluyor oradan virüs gidiyor.” dedi.” Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bilim-kurulu-uyesi-ilhan-pandemide-kaynak-cocuklar-degil-6849768/

***

EK 11 (13.1.2022) ÖZCAN YÜCEL “ABD’de 1-17 arası yaş grubunda solunum yolu enfeksiyonuna bağlı ölüm verilerini görmektesiniz. Kırmızı ile gördüğünüz 2020 yılı Covidin etkisi. Görünüşe göre Covidin çocuk ölümlerinde diğer yıllara kıyasla ilave hiç bir katkısı olmamış. Çocuklara Covid aşısı yasaklanmalıdır.”

***

EK 12 (22.9.2022): BÜLENT POLAT “ABD’de çocuklara aşı konusunda toplumun ilgisizliği kimi uzmanları tedirgin ediyor. Her türlü ısrar ve baskıya rağmen aileler dirençli. 5-11 yaş grubunda çocukların ancak %30’u, 6 ay-5 yaş grubunda ise sadece %3’ü aşılanmış durumda. Avrupa ülkelerinde de benzer durum var.

Bu yaş grubunda aşıların ne bulaşmayı ne de ağır hastalık ve ölümleri önleyebileceği konusunda hiçbir veri elde edilemedi. Ayrıca, o ilk virüse göre yapılmış mRNA aşılarının bu varyant döneminde etkili olamayacakları da bir gerçek. Ülkemize getirilmemesi doğru bir karar olmuştur.”

Kaynak: https://twitter.com/drbulentpolat/status/1572670247915737088?s=20&t=G0uLcDX_BpzsGQWKg2DskQ

***

EK 13 (29.3.2023): Dünya Sağlık Örgütü’ nden U dönüşü: Sağlıklı çocuk ve gençlere Kovid aşılarına gerek yoktur.

Kaynak: https://www.foxnews.com/health/covid-vaccines-not-needed-healthy-kids-teens-world-health-organization

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Dünyada sadece 19 ülkede okullar kapatılmış!

    Bu nasıl bir durum?

    Çağrı Erhan’ın yazsısı:

    https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-cagri-erhan/620089.aspx

Siz de yorumunuzu paylaşın: