OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLAMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ilave var!

***

Binlerce doktor ve sağlık bilimcisi tarafından imzalanan The Great Barrington Declaration isimli bildiriyi ben de onaylıyorum.

KOVİD, artık anlaşıldı ki bugünden yarına geçmeyecek ve tıpkı 10 sene önce hayatımıza girmiş olan H1N1 virüsü gibi uzun seneler bizimle beraber yaşayacak.

KOVİD’ de ağır tablo ve ölümlerin tamamı denecek kadar çoğu yaşlı ve altta yatan ciddi hastalıkları olanlarda görüldüğü için yapılması gereken esas şey bu “riskli grubun” korunmasıdır.

Tecrit ve kısıtlamaların halk sağlığına genel anlamda çok daha yaygın ve ağır hasarlar vereceği şüphesizdir.

Elbette, “akıl ve mantıkla bağdaşan gerekli tedbirlere riayet edilerek” hayatın tabii akışına müsaade edilmelidir.

Bu bağlamda da okullarda risk grubunda yer alan çocuklar korunarak yüz yüze eğitime başlanması doğru olacaktır.

Ağır bağışıklık problemleri (immün yetersizlik, tip 1 diyabet, morbit obez, ağır kronik böbrek hastalığı…) olan çocuklar için uzaktan eğitim modeli uygulanmalı, daha hafif hastalıkları olanlar özel sınıflarda okutulmalıdır.

Çocukların okula gitmemesi daha fazla risk barındırıyor

Okula gitmeyen çocukların eğitimlerine olan olumsuz tesirleri dışında daha fazla probleme sebep olduğunu düşünüyorum.

Okula gitmeyen çocuklar genel ulaşım araçlarına biniyorlar mı, biniyorlar…

Okula gitmeyen çocuklar AVM gibi kapalı alanlarda bulunuyorlar mı, bulunuyorlar…

Okula gitmeyen çocuklar, risk grubunda yer alan aile fertleriyle (dede, nine, hala, teyze…) daha uzun zaman bir arada bulunmak zorunda kalıyorlar mı, kalıyorlar…

Okula gitmeyen çocuklar gene bir araya geliyorlar mı, geliyorlar…

Okula gitmeyen çocuklarda ruhsal problemler daha fazla görülmez mi, görülür…

Okula gitmeyen çocukların denetimi daha zor değil midir, daha zordur…

Okula gitmeyen her çocuğun bakacak kimsesi var mıdır, yoktur…

Gelelim neticeye

Bunlar benim şahsi düşüncelerimdir, anayasa maddesi değildir, kimseyi de bağlamaz.

Study Questions if School Closures Limit the Spread of COVID-19 | The  Scientist Magazine®

***

The Great Barrington Declaration

İki gün içinde İngiltere, USA ve diğer ülkelerden 6.300 tıp doktoru ve halk sağlığı bilimcisi, KOVİD’ le başa çıkmak için alternatif bir halk sağlığı yaklaşımı savunan bir bildirge imzaladı. Organizatörler, yaklaşımlarını en çok risk altındaki kişilerin “odaklanmış korunması” olarak tanımlıyor.

Harvard, Oxford ve Stanford Üniversitelerinden üç epidemiyolog ve bir halk sağlığı uzmanı tarafından hazırlanan The Great Barrington Declaration isimli bildiri 5 ekimde yayınlandı. Bildiride en çok risk altında olanların korunmasına odaklanılması tavsiye ediliyor.

Yaşlı insanların KOVİD’ den ölüm risklerinin gençlere göre 1000 misli fazla olduğunu” vurgulayan uzmanlar “yaşa göre sınıflandırılmış bir yaklaşımın, kaynakların daha yaşlı ve yüksek riskli hastalara odaklanmasına izin verirken, daha genç ve sağlıklı insanların okula gitmesine ve işleri açık tutmasına izin verebileceğini” söylüyorlar:

Böyle odaklanmış koruma intihar kaynaklı ölümleri, çocukluk aşılarının azalmasını ve aile içi şiddet artışları dahil olmak üzere kilitlenmenin “ikincil zararlarını” azaltacaktır.

Tecritlerin bir başka ciddi neticesi de yaygın açlık ve bunun yol açacağı ölümlerdir.

Odaklanmış koruma sayesinde düşük riskli insanlar aktif kalabilir ve bu, toplum bağışıklığına daha erken ulaşılmasına yardımcı olabilir, böylece tecritlerin süresi ve zararları kısaltılabilir.

Toplum bağışıklığı bir strateji değildir, bu er veya geç aşı ile veya aşı olmadan erişilecek olan biyolojik bir hakikattir.

Tecrit uygulamayan İsveç’ te 1 ila 15 yaş arası çocuklar için okullar hiçbir zaman kapatılmadı. USA, daha yaşlı ve daha yüksek riskli bir nüfusa sahip olmasına rağmen, milyon kişi başına ölüm sayısı bakımından İsveç’i geçti.”

Bildiriyi imzalamayanlar ne diyor?

Johns Hopkins Üniversitesi’ nden Stefan BaralTecritlerin ciddi zararları olduğunu kabul ettiğini ama hassas kişilerin korunması için müşahhas adımlar tarif edilmediği için bildiriyi imzalamadığını” söyledi:

Kısıtlamaların herhangi bir şekilde gevşetilmesine üç adımın eşlik etmesi gerekir. Birincisi, sağlık hizmetlerine erişimin önündeki tüm engellerin kaldırılması; ikincisi, KOVİD’ den etkilenen kişiler için ücretli izin ve son olarak da bu tür insanlar için konut desteği.”

Kaynak: https://www.bmj.com/content/371/bmj.m3908

***

EK 1 (23.11.2020): CDC Direktörü Dr.Robert Redfield, son verilerin koronavirüs yayılımının okullarda değil, evlerde ve topluluklarda gerçekleştiğini doğruladığını söyledi. Kaynak: https://twitter.com/Reuters/status/1329673328047529990?s=20

***

EK 2 (30.11.2020): Dr. Fauci: “Salgını yavaşlatmanın en iyi yolu barları ve restoranları kapatıp, okulları açık tutmaya devam etmek.” Kaynak: https://twitter.com/CoronaTurkey/status/1333074181777481741?s=20

***

EK 3 (10.12.2020): Almanya’da yapılan bu kapsamlı çalışma, okulların açılmasıyla salgının hızlanması arasında bir ilişki olmadığını vurguluyor. Okulları kapatmak da bulaşma hızını azaltmıyor.

Kaynaklar:

1. https://twitter.com/drbulentpolat/status/1336721620908601345?s=20

2. https://www.cream-migration.org/publ_uploads/CDP_22_20.pdf

***

EK 4 (18.6.2021): BMJ: “Okullardaki günlük temas testleri etik değildir ve delta varyantını içerecek şekilde genişletilmesi herkesi riske sokar”. Kaynak: https://blogs.bmj.com/bmj/2021/06/17/daily-contact-testing-trials-in-schools-are-unethical-and-extending-them-to-include-the-delta-variant-puts-everyone-at-risk/

***

EK 5 (7.7.2021): Sunetra Gupta: Professor of theoretical epidemiology at the Department of Zoology, University of Oxford.

Çocuklar asla kilit altında tutulmamalıydı. Gençlere kısıtlamalar getirmenin hiçbir bilimsel gerekçesi yoktu ve hala da yok. Kaynak: https://www.telegraph.co.uk/news/2021/07/07/children-should-never-have-locked/

***

 

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Muazzez Yaşar dedi ki:

    Dedikleriniz bana mantıklı geldi. Anne de çalışıyorsa ki annelerin çoğu çalışıyor okula gitmeyen çocuklara kim bakacak?
    Anneanne, babaanne, hala teyze..
    Herkesin bu tür yakınları olmayabilir, olsa da bakması mümkün olmayabilir, evi uzaktır, çalışıyordur…
    Bakarsa da ve kronik hastalığı varsa o zaman durum felakettir.
    Okula gitmeyen çocuk nerede zaman geçirecek?
    Bugüne kadar mevsim uygundu çocuklar bahçede parkta bağda oynuyorlardı ama sonbahar başladı, yağmur, soğuk… büyük sorun!
    Okula giderken sadece kendi yaşındaki çocuklarla beraberken okula gitmediği için bir yere giderken kitle ulaşım araçları kullanılacak, risk grubunda yer alanlar riske girecekler…
    Çocuk nerede zaman geçirecek?
    Kışın AVM’ lere dolacaklar okul kapalı olursa…
    Bu salgın öyle hemen bitmeyecek…
    Ne zamana kadar okullar kapalı kalacak?
    Eğitim ne olacak? Okuldan soğuyan çocuk derslere tekrar konsantre olabilecek mi?
    Riskli çocuklar tamam doğru okula gitmemeli ama diğerleri gitmeli, bunun başka çaresi yok.

  2. Muhiddin dedi ki:

    Yüz yüze eğitim başlamalı diyenleri bazı çevreler linç ediyor. Bunlar ahlaksızca çocuk düşmanı gibi gösteriliyor. Eğitim başlasın diyenlerin sözleri, çocuklara virüs bulaşsın istiyorlar şeklinde çarpıtılıyor. Bunlar terbiyesiz insanlar

  3. Cabbar dedi ki:

    Evden eğitimin sakıncası çok her evde tv yok veya bilgisayar tablet yok veya her evde birden fazla çocuk var anne baba çalışıyor herkesin çocuk bakacak kimsesi yok okula gitmeyen çocuk avare oluyor öyşe uzaktan eğitim olmuyor çocuk konsatre olamıyor havalar yazdı çocuklar dışardaydı şimdi kış geliyor bu çocuklar nerde duracak bunları kim zaptedecek

  4. Fazilet dedi ki:

    Okullar açılsın çocuklar ve aileler bunalımda

  5. Osman Recai dedi ki:

    Okullar açılmalı. Nereye kadar kapalı tutacaksınız.

  6. Nükhet KÖKSEL dedi ki:

    Okulların tam zamanlı açılması fikrine, şu şartlarda hiçbir şekilde olumlu bakamıyorum. Öğretmenler aşısız,aşılanmış olsalar bile,çocuklarda risk altında..
    Bir sürü personel,dışarı bağlantılı insanlar,zor bir süreç,mutasyon virüs son derece ürkütücü boyutlarda..
    Çocuğuma yada ondan herhangi birine bulaş olduğunda,ama eğitimli hastalandık diye mi teselli olucaz?her şey, güven verici tedbir düzeyinde olur,hay hay açılsın,ama şartlar buyken,benim kurban edecek çocuğum yok!
    Devlet okulları açılsın,çocuklar derslerden,eğitimden çok uzak kaldılar evet, ama hiç değilse özel okul velileri fedakarlık yapmalı ve eşit eğitim hakkına saygıyla,susup ,şartlar düzeltilinceye dek,uzaktan yada hibrit eğitimle yetinmelidir diye düşünüyoruz biz ailece

Siz de yorumunuzu paylaşın: