AŞISIZ ÇALIŞANLARA KISITLAMA GETİRİLMESİ KONUSUNDA TARTIŞMA ARTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Ali Can Polat‘ ın haberi:

Reel sektörde aşısız çalışana kısıtlama çağrıları artıyor. Saran Holding’in patronu Saadettin Saran’ın çalışanlarına mektup göndererek 15 Eylül tarihinden itibaren aşı olmayan çalışanlarıyla yollarını ayıracağını duyurdu.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise perakende sektörünün yeni bir kapanmayı kaldıracak gücünün olmadığını belirterek acil önlem alınmasını ve çift doz aşı olmayanların kapalı yerlere alınmamasını istedi. Reel sektörde artan aşısızlara kısıtlama talebine sendika ve hukukçular ise “Zorlama bir uygulama iş davalarını artırır” yorumunu yaptı.

Yeni bir kapanma dalgasından korkan turizm, sanayi, yeme-içme ve perakende sektöründe giderek artan bu talepler hukukçulara ve sendikalara göre gerçekçi değil. Patronlardan gelen bu önerileri değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Başkanı (DİSK) Arzu Çerkezoğlu, aşı konusunda bireyleri cezalandırmaktan ziyade güvenilir aşı politikaları üretilmesi gerektiğini söyledi. 

Pandeminin başından bu yana fabrikalara hapsedilen ve bütün önlemlerin dışına itilen işçilerin, böyle bir tehditle baş başa kalmaması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Salgına karşı en etkili yöntem aşı. Aşıya dair tereddütleri kaldırmak Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun topluma güven veren politikalar üretmesiyle mümkündür. Kişileri cezalandırmaktansa kurumların güvenilir politika üretmesi gerekiyor. Pandemi boyunca işçisine en az destek ayıran ülkeyiz. Biz bütün işçileri de aşıya davet ediyoruz.”

İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Hasan Erdem ise anayasal olarak devletlerin aşıyı zorunlu tutmasının mümkün olmadığını, dolayısıyla şu aşamada ne kamuda ne de özel sektörde aşı zorunluluğunun getirilmesinin pek mümkün olmadığını belirtti. Hasan Erdem şöyle konuştu: 

DAVALAR YIĞILIR

“Böyle bir işten çıkarma yaşanırsa çalışan yargıya gider. Davalar yığılır. Çalışanlar feshin geçersizliğini ileri sürer veya eşitliğe aykırılık tazminatı talep edebilir. Öte yandan çalışanın kabulü olmadan tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkartılması da mümkün değil. Ancak tüm bunların yanı sıra virüsün de geçireceği mutasyonlar tehlikeyi artırırsa özellikle sağlık sektöründe çalışanlara karşı bazı yaptırımlar mümkündür.”

Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/asisiz-calisanlara-kisitlama-getirilmesi-konusunda-tartisma-artiyor-1859542

***

EK 1 (11.8.2021): Harvard’ lı epidemiyolog MARTIN KULLDORF: “Aşı zorunluluğu ve pasaportları kabul ettirmeye çalışanlar, aşı güvenine herkesten daha fazla zarar veriyor.” Kaynak: https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1425563561535881217?s=20

***

EK 2 (29.7.2021): Ken Dilanian @KenDilanianNBC: “NBC News meslektaşlarımın bildirdiği yeni veriler, tam aşılanmış kişilerin Kovid’e yakalanmakla kalmadıklarını, aynı zamanda önceden anlaşılandan daha yüksek düzeyde virüs taşıyabileceklerini ve yayılmayı kolaylaştırabileceklerini gösteriyor. Bugün yeni iç mekân maske kullanma kılavuzu bekleniyor“. Kaynak: https://twitter.com/KenDilanianNBC/status/1420024393263206407?s=20

***

EK 3 (1.8.2021): KORCAN AYATA”CDC kaynaklı yalan haberler: Bir kaç mutasyon sonra virüs aşılardan kaçabilirmiş. Hayır kaçamaz. Tamam aşılar ideal fayda sağlamıyor falan ama 3-5 mutasyonla sıfıra inmeleri mümkün değil. Kısaca: Aşıya ihtiyacı olmayanları aşılamak için aşıları kötülemek!!” Kaynakhttps://twitter.com/korcanayata/status/1421742464210280457?s=20

***

EK 4 (8.8.2021): AVRUPA’ YA SIÇRAYAN KOLOMBİYA VARYANTI 7 CAN ALDI

Kovid-19’un yeni ortaya çıkan ve henüz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından adlandırılmayan Kolombiya varyantının son haftalarda ABD’de yayılmasının ardından, Avrupa’dan ilk kötü haber geldi. Belçika’daki bir bakımevinde kalan yaşlılardan 7’si hayatını kaybederken, otopsi sonuçları çift doz aşı olmalarına rağmen Kolombiya varyantına yakalandıklarını ortaya koydu. 

Kaynakhttps://tr.sputniknews.com/avrupa/202108061045181564-abdden-avrupaya-sicrayan-kolombiya-varyanti-belcikadaki-bakimevinde-7-yaslinin-canini-aldi-21/

***

EK 5 (13.8.2021): Vaccinated and unvaccinated individuals have similar viral loads in communities with a high prevalence of the SARS-CoV-2 delta variant. Kaynakhttps://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.07.31.21261387v1

***

EK 6 (13.8.2021): Grafik büyük endişe veriyor. Hastaneye yatışlarda Birleşik Krallık ve İsrail’in Delta dalgası zirvesinin iki katıyız ve azalma belirtisi görülmüyor. Bugün 80 bini bulacağız ve yavaşlamazsak 3. dalga zirvesi olan 125.000’i aşacağız. 2 aşı ile bunun mümkün olması düşünülemezdi.

Resim

Kaynakhttps://twitter.com/drahmetrasim/status/1426197954260574209?s=20

***

EK 7 (14.8.2021): OSMAN AYDINER “Aşı karşıtı değilim; Faz 3 aşaması tamamlanmayan, ruhsatı olmayan, yan etkileri bildirilmeyen, içeriği bağımsız ve tarafsız uzmanlarca raporlanmayan, farklı bilim adamlarınca karşılıklı değerlendirilmeyen “Deney aşamasındaki Sıvının” “zorlamayla” insana aktarılmasına karşıyım…

“Çocuğumun sınıfındaki tüm veliler aşağıda belirtilen ve belirtilmeyen tüm bulaşıcı hastalıklardan negatif olduklarını ispat etsinler, tek bulaşıcı hastalık uydurulmuş covid değil, değil mi?”

#Aşı yla hangi #grip bitti??? Neden 2 sene öncesine kadar her sene grip aşısı geliyordu?”

Kaynakhttps://twitter.com/osmanaydiner/status/1420570456558641159?s=20

***

EK 8 (14.8.2021): Stanford Üniversitesi 15 Ağustos’tan itibaren aşılanma durumuna bakmaksızın haftalık Kovid-19 testi isteyecektir. Üniversite, potansiyel olarak ülkede tam aşılı bireyler için test yapılmasını zorunlu kılan ilk kuruluştur. Kaynakhttps://twitter.com/StanfordDaily/status/1425554996683149313?s=20

***

EK 9 (19.8.2021): Rektör Prof. Hülagü’den tepki çeken sözler! “Aşı olmayanın derse ve yurda girme şansı yok!” Kocaeli Üniversitenin ne zaman açılacağını açıklayan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, “Ben aşısız olanı derse sokmam” Anayasa’da bulunan eğitim hakkını engelleyeceğini açıkladı. Hülagü’nün açıklaması sosyal medyada büyük tepki çekti.

Bugün Kocaeli gazetesine konuşan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, tepki çeken açıklamalarda bulundu. Aşılı vatandaşların da hasta olup bulaştırabildiğini göz ardı eden Hülagü, yaptığı açıklamada Anayasa’nın temel hak olarak belirttiği eğitim hakkını engelleyeceğini söyledi. 

“Aşı olmayanın derse ve yurda girme şansı yok”

Üniversitelerin ne zaman açılacağı sorusuna da cevap veren Hülagü, tepki çeken şu ifadelerde bulundu:

“YÖK, yuvarlak cümleler kullanarak bizlere bırakıyor. 1 Eylül’de senato yapacağız. Ben üniversiteyi 20 Eylül’de açacağım. Ben aşısız olanı derse sokmam. Eğer derlerse ki ben aşısız olacağım. O zaman git özel hastaneye 2 günde bir PCR testi yaptır. Hiç olmadı kamera koyacağım odalara oradan izlesinler.

Üniversitede aşı olmayanın derslere girmesinin imkanı yok. HES Kodu, aşı kodu olmayanı birebir derslere almayacağız. Ben mesela hastanede visit yapıyorum, aşısız olanı almıyorum. Aşı yüzde yüz korumuyor sadece olasılıkları azaltıyor. Yoğun bakımda yatanların %80’i aşısız olanlar. Çift doz Biontech yapıp da yatan hiç yok.

Aşı olmadan yurtlara girme şansları da yok.”

Prof. Hülagü’nün bu sözlerine sosyal medyadan büyük tepki yağdı. Binlerce tweet atan sosyal medya kullanıcısı vatandaş, eğitim hakkının engellenemeyeceğini ifade etti. 

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/rektor-prof-hulaguden-tepki-ceken-sozler-asi-olmayanin-derse-ve-yurda-girme-sansi-yok-1567521.html

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: