AŞI SADECE HASTALIKTAN KORUMUYOR, BİLDİĞİN ÂB-I HAYAT!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doç. Dr. Ferhat Arslan‘ ın tivit dizisi:

Hastalık aşıdan daha fazla…. yapıyor diyerek şu makaleyi paylaşan profesörler için; nejm.org/doi/full/10.10 Bu makaledeki saçmalığın farkına varan bir asistanım olduğu için mutluyum. Resme bakın, aşı sadece hastalıktan korumuyor, bildiğin ab-ı hayat Tabii ki değil! Gerzek bir dizayn

Resim

Çalışmada mRna nın böbrek yetmezliğine, kafa içi kanamaya, derin ven tıkanıklığına ve hatta akciğer pıhtısına da iyi geldiğini öğreniyoruz. Tabii ki değil! Sadece gerzek bir dizayn. Sadece.

Siz de bilirsiniz elma sepeti, ile armut sepeti karşılaştırılması (ağırlık değil tabi, tat koku vs..) uygun olmaz. İşte burda bu vardır. Aşılanıp covid olanla, aşılanmayıp covid olanı karşılaştırmak yerine, aşılananlarla (hasta olanları atıp), covid olanları karşılaştırıp.. Gerzeklik

Temel olarak bir çalışma dizaynında en önemli konulardan biri, kontrol grubunun seçilmesidir. Bu yazı öyle bir çöptür ki, altına yorum yapmaya dahi luzum yoktur. Sağa sola bunu tweetleyen akademisyenlere, bir eğitimcinin eğitimcisi kursu lazım, şart!

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1434894693800808448?s=20

***

“Babam aşı oldu ya da babam aşı olmadı başına şu bu geldi derseniz kötü olan sonuca etki eden tüm diğer faktörleri göz ardı edersiniz. Bunu basitçe anlamanız için grafize ettim. Artık böyle demeyin. Diğer faktörleri de sorgulayın.”

Resim

Normal vatandaş bile artık böyle denilmeyeceğini öğrendiğine göre, yoğun bakım önünde poz verip kameralara konuşmayı çok seven zevat da öğrenir.

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1434920664738242567?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Emin dedi ki:

    Şu korkutmalar gerçekten etkili oluyor mu yoksa aksi tesir mi yapıyor emin değilim. Bilen varsa yazsın

  2. metin dedi ki:

    Aşıları bu kadar şişirmiyeceklerdi. Noldu? Aşılar balon oldu. Yüzde 95 koruyor dedikleri aşı yüzde 40′ lara indi ve görünen odur ki daha da inecek, muhtemelen inmiştir bile.

Siz de yorumunuzu paylaşın: