İKİ SİNOVAC+ İKİ BİONTEK YAPILMASINA RAĞMEN HAYATINI KAYBETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “2 Sinovac + 2 de Biontek yapılmıştı, doktordu, gene de yoğun bakımlık oldu, her şey yapıldı.. ama hayatını kaybetti. Hayır, aşılar etkisiz değildi. Aşılara cevap verecek bir bağışıklık sistemi yoksa, aşıların faydası olmaz. Ulema bu hakikati ne zaman görecek?Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1441692977546530822?s=20

***

Hürriyet’ te Buse Özel‘ in haberi:

Covid-19 nedeniyle bugüne kadar Türkiye’de 441 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Cumartesi günü ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bülent Tırnaksız’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi yakınlarını ve meslektaşlarını üzdü.

Prof. Dr. Tırnaksız’ın 2 Sinovac ve 2 Biontech aşısı olması ancak bir süre önce organ nakli olduğu ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandığı öğrenildi.

Prof. Dr. Tırnaksız’ın vefatı üzerine bir yazı yazan ve insanları hastalık konusunda sorumlu davranmaya davet eden Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömrüm Uzun, sosyal medya hesabından şu sözlere yer verdi: “Dün gece Genel Cerrahi dünyası ve Hacettepe çok değerli bir üyelerini, ben de sevdiğim bir meslektaşımı kaybettim. İnanıyorum ki çok sayıda hayata dokunmuştur. İyi cerrahtı, iyi insandı, adam gibi adamdı. COVID-19 ile mücadelesini kaybetti Bülent. Aşısız mıydı? Hayır, tam tersine, 2 Sinovac, 2 Biontech. Şimdiye dek iki yıla yaklaşan pandemide önlemlerini alarak kendini de korumuştu. Peki, ne oldu da hastalığa yakalandı? Yaklaşık 9 ay önce böbrek nakli yapılmıştı, organ reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanıyordu, aşılara rağmen vücudu antikor oluşturamadı.” dedi.

“KÜÇÜK KARARLAR BAŞKALARININ HAYATINA MAL OLUYOR”

Hastalığı bir iş toplantısında yanında oturan ve Covid-19 pozitif olan birinden kaptığı düşünülen Prof. Dr. Tırnaksız’ın ardından insanların vicdanlı ve duyarlı davranması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Uzun, sözlerine şöyle devam etti: “Aksırık tıksırığı varken böyle bir toplantıya katılma, hele hele aşı durumu da yetersiz ise sorumsuzluk örneği. ‘Aman, önemli bir şey değil, alt tarafı biraz kırıklığım var. Covid değildir. Zaten herkes aşılı ve korunuyor. Ne olacak ki’ diye aklından geçirdi. Belki belirtisiz geçiriyordu o sırada. Bilemeyiz. Günlük yaşantımızda aldığımız binlerce küçük karardan, binlerce küçük davranıştan biri sadece. Gelin görün ki başkasının hayatına mal olabiliyor. Kişiyi insan yapan, diğer canlılardan ayıran sadece düşünmesi değildir. Koca koca binalar kurması, son teknoloji cihazlar üretmesi de. Kişiyi insan yapan, diğer insanlara, canlılara, içinde yaşadığı dünyaya duyduğu sorumluluk ve bağlılık hissidir. Bu yoksa, kişi hareketlerinin ve sözlerinin sorumluluğundan bihaber ise insan değildir. Siz siz olun, gün içinde en azından bir kez “insan olmak neyi gerektirir?” diye düşünün. Eminim bunun için vakit bulursunuz. Çok yoğunsanız, tuvalete gittiğinizde bile düşünseniz yeter.
Rahat uyu Bülentçiğim. Sen elinden geleni yaptın. Rahat uyu.”

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/prof-dr-tirnaksiz-koronaviruse-yenildi-huzunlu-veda-torene-damga-vuran-sozler-bizi-affet-41898951

***
EK 1 (2.1.2022): Sinovac’ın Covid-19 aşısı ile ilgili umut verici Omicron sonucu.

Şili’de yapılan bir araştırma Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın Omicron varyantına karşı etkisini gözler önüne serdi. Papalık Katolik Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın erken dönem sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan bilim insanları, Sinovac’ın geliştirdiği ve Türkiye’de de “Çin aşısı” olarak bilinen ve kullanılan aşının üçüncü dozunun Omicron varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Bilim insanları Sinovac’ın iki doz aşısını olanlara verilen üçüncü dozun Omicron varyantına karşı hücresel bağışıklığı harekete geçirdiği kaydedildi.

“T-HÜCRESİNİ ARTIRIYOR”

Millenium İmmünoloji ve İmmüniterapi Enstitüsü’nün yönettiği araştırmayı yürüten Profesör Doktor Alexis Kalergis, Sinovac’ın üçüncü doz aşısı Omicron varyantına karşı bağışıklığı artırıyor. Üçüncü doz aşı Omicron varyantına karşı T-hücresi seviyesini artırıyor” dedi. Kalergis, “Bu araştırma bize aşının Omicron varyantında bulunan antijenleri barındırdığını gösteriyor. Bu sonuçlar bize T lenfositlerinin Omicron varyantıyla karşılaştığında tehlikeli virüsleri öldürecek gama interferonlarını (bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapı) artırdığını gözler önüne serdi” ifadesini kullandı.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/sinovacin-covid-19-asisi-ile-ilgili-umut-verici-omicron-sonucu-6863123/

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Mustafa Akgün dedi ki:

    Allah rahmet yelesin. Madem bu kadar riski yüksek idi keşke topluma bu kadar karılmasaydı diyeceğim ama kader işte. takdiri İlahi.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    Allah rahmet etsin, nur içinde yatsın sayın meslektaşımız.

    2+2 toplam 4 aşı olmuş rahmetli.

    Aşıların hiç bir işe yaramadığının kesin kanıtı değil mi?

    Daha ne kadar değerli meslektaşımızı kaybedeceğiz, aşıların yan etkileri sonucu, merak ediyorum doğrusu.

  3. Nuran dedi ki:

    Şu sözlere bakın Hoca çok tedbirsiz davrnmış sanki…
    “Aksırık tıksırığı varken böyle bir toplantıya katılma, hele hele aşı durumu da yetersiz ise sorumsuzluk örneği. ‘Aman, önemli bir şey değil, alt tarafı biraz kırıklığım var. Covid değildir. Zaten herkes aşılı ve korunuyor. Ne olacak ki’ diye aklından geçirdi.

  4. Güngör dedi ki:

    Tam bir 3 de yetmez 5 tane 5 de yetmez 7 tane durumu. Yazık üzüldüm.

Siz de yorumunuzu paylaşın: