İNAKTİF AŞININ KORUYUCULUĞU FAZLA; KOMPLO TEORİLERİNE KULAK ASMAYALIM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

T24′ ün haberi:

Virüs bilimci Prof. Dr. Selim Badur, Koronavirüs aşılarına ilişkin koruyuculuk, etki tartışmalarında dile getirilen komplo teorilerine itimat etmemek gerektiğini dile getirdi. Aşıların hangi ülkenin üretimi olduğunun bir önemi olmadığını belirten Badur, aşı üretiminde kullanılan teknolojilerin de etki konusunda bir şey ifade etmediğini dile getirdi. 

Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, Koronavirüse ilişkin aşı tartışmalarını, Türkiye’nin aşı politikasını ve aşıya ilişkin dünyada yaşanan son gelişmeleri Şirin Payzın’a yorumladı. 

“Çin aşısı, Alman aşısı veya ABD aşısı, önemli değil”

Aşıları, Çin aşısı, Alman aşısı veya ABD aşısı diye sınıflandırmanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade eden Prof. Badur, hemen hemen hepsinin ciddi bir yan etkisi bulunmadığını söyledi. Aşıların uzun vadede nasıl bir yan etki yaratacağına ilişkin bir veri bulunmadığını belirten Badur, “Aşı üretiminde kullanılan teknolojinin yeni olmasının da bir önemi yok. mRNA aşısına göre inaktif aşının yan etkisinin daha az olacağını, koruyuculuğunun daha fazla olacağını düşünüyorum. mRNA aşısı yeni bir teknoloji ama bu yeniliği daha iyi aşı olmasını sağlamıyor. Hızlı ve bol üretilebilir olmasıyla bir avantaj yaratıyor” dedi. 

mRNA aşısının insan DNA’sına etkileri olduğuna ilişkin tartışmalar için “komplo teorisi”  diyen Badur, “mRNA aşısının insan genetiğine girip değişime neden olabileceği gibi komplo teorilerine hiç rağbet etmemek gerekiyor” diye konuştu. 

“Aşı karşıtları ikna edilmeli”

Aşı karşıtlarının ikna edilmesinin de Koronavirüs’e karşı başarı elde etmede önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Badur, “Aşı karşıtlığı ülkeye ve kültüre göre değişiyor. Ülkemizde çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen kişi sayısı 26 bini geçti. Türkiye’de son 5 yılda aşı karşıtlığı arttı. Hekimler insanları aşıya ikna etmede kilit konumda. Biz belirli bir oranda insanı aşılayamazsak yıllarca maske ile gezer, sorun devam eder” dedi. 

Türkiye’de 16 aşı projesi olduğunu, bu çalışmalarda hemen hemen bütün tekniklerin kullanıldığını belirten Badur,  “Ancak ülkemizde aşı hazırlanması konusunda bazı sorunlar var. Nisan ayında başlayan çalışmalar için ABD’den denekler yeni geldi. Bazı arkadaşlarımız kullanacağı malzemeleri bile temin etmekte zorlanıyor. Hammaddeye bu kadar bağımlıyken çalışmaların kolay olmayacağını düşünüyorum ” dedi. 

“TTB mayıs ayından beri ne dediyse birebir çıkmıştır”

Türkiye’nin Koronavirüs’le mücadelede şeffaflık ve doğru  mesaj verme konusunda eksiklik yaşadığını belirten Prof. Badur, Türk Tabipleri Birliği’nin uyarılarının dikkate alınmamasını eleştirdi. TTB’nin iktidar tarafından “neredeyse vatan haini” ilan edildiğini ifade eden Badur, “Onların sesine kulak verilse iş biraz daha doğru dürüst giderdi. TTB mayıs ayından beri ne dediyse birebir çıkmıştır. Otorite yanıldı, insanları yanlış yönlendirdi” diye konuştu. 

Prof. Badur, Türkiye’deki gidişat için de “Tam kapanma olmadan pandeminin üstesinden gelemeyiz” dedi.

Kaynak: https://t24.com.tr/haber/canli-asi-adaletinde-zengin-yoksul-tartismasi,921005

***

EK 1 (2.1.2022): Sinovac’ın Covid-19 aşısı ile ilgili umut verici Omicron sonucu.

Şili’de yapılan bir araştırma Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın Omicron varyantına karşı etkisini gözler önüne serdi. Papalık Katolik Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın erken dönem sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan bilim insanları, Sinovac’ın geliştirdiği ve Türkiye’de de “Çin aşısı” olarak bilinen ve kullanılan aşının üçüncü dozunun Omicron varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Bilim insanları Sinovac’ın iki doz aşısını olanlara verilen üçüncü dozun Omicron varyantına karşı hücresel bağışıklığı harekete geçirdiği kaydedildi.

“T-HÜCRESİNİ ARTIRIYOR”

Millenium İmmünoloji ve İmmüniterapi Enstitüsü’nün yönettiği araştırmayı yürüten Profesör Doktor Alexis Kalergis, Sinovac’ın üçüncü doz aşısı Omicron varyantına karşı bağışıklığı artırıyor. Üçüncü doz aşı Omicron varyantına karşı T-hücresi seviyesini artırıyor” dedi. Kalergis, “Bu araştırma bize aşının Omicron varyantında bulunan antijenleri barındırdığını gösteriyor. Bu sonuçlar bize T lenfositlerinin Omicron varyantıyla karşılaştığında tehlikeli virüsleri öldürecek gama interferonlarını (bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapı) artırdığını gözler önüne serdi” ifadesini kullandı.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/sinovacin-covid-19-asisi-ile-ilgili-umut-verici-omicron-sonucu-6863123/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: