AŞILAMA İLE TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI ELDE EDİLEMEZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İzlanda’nın baş epidemiyoloğu, aşılama yoluyla toplum bağışıklığının elde edilemeyeceğini söyledi. Nüfusunun yüzde 71’inin aşılanmasına rağmen, İzlanda vakalarda bir artış görülüyor.

İzlanda’ da önceki zirvelere göre düşük bir hastaneye yatış oranı var ve herhangi bir ölüm de bildirilmedi.

İzlanda, yüksek risklilere ve yaşlılara üçüncü bir güçlendirici doz uygulamayı planlıyor.

Baş epidemiyolog bir radyo mülâkatında toplum bağışıklığının aşılamayla değil hastalığın geçirilmesiyle sağlanabileceğini bildirdi.

Daha sonra, hedefin enfeksiyonları engellemek olduğunu söyleyerek bu yorumları geri aldı.

İsrail gibi bazı ülkelerde aşının etkinliğinin 6-8 ay sonra azaldığı görülüyor ancak İzlanda’ da vakalarda hâlâ bir artış var.

Dünya Sağlık Teşkilatı da aynı görüşte

Dünya Sağlık Teşkilatı Avrupa Başkanı Dr. Hans Kluge de “Kovid aşılarının pandemiyi sonlandıramayacağını, liderlerin uzun vadede virüsle başa çıkmak için aşı stratejilerini ayarlamaya hazırlanmaları gerektiği” ikazında bulunmuştu (2).

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu da şu görüşleri paylaşıyor (3):

Danimarka’dan sonra Norveç de normal kısıtsız hayata geçiyor. Zorlama, itham, aşağılama, kısıtlama, ayırım yok… Benim gibi aşıyı korunmak isteyen herkes kendi isteği ile olabilir, istemeyen ise olmayabilir. Aşı endişesini ve kaygısını gereksiz zorlama oluşturuyor.

Aşı olanların endişe duymasına gerek yok, hastalıktan %100 olmasa da büyük ölçüde korunuyor. Aşılılar bir miktar daha az olsa da, aşısızlar gibi virüs bulaştırabiliyor. Hangi aşılının ne kadar bulaştırdığını bilemediğimiz için aşılı, aşısız ayırmanın anlamı da yok.

Tedbir uygulanacaksa herkese eşit tedbir uygulanmalı. Örneğin İsrail aşılı aşısız demeden evde hızlı antijen testi uygulaması başlattı ve yaygınlaşacak. Toplum daha fazla örselenmeden, maske, mesafe, aşı ve normal hayata kısıtsız dönüş en hızlı toplum bağışıklığı stratejisidir.”

Peki, o zaman aşılar ne işe yarıyor?

Halen uygulanmakta olan Kovid-19 aşıları, ağır hastalık ve ölüm riski yüksek olanlarla, sağlık personeli gibi virüsle karşılaşma ihtimali çok yüksek olanları korumaya yarayabilir. 

Kimse kusura bakmasın, öyle her varyanta karşı aşı olmak sadece aşı şirketlerinin işine gelir.

Hastalık geçirenlerin aşılanmaya; iki defa aşı yapılanların üçüncü doza ihtiyaçları olmadığı düşüncemi de bir kere daha tekrarlıyorum.

Üçüncü doz, dördüncü doz… bunun arkası gelmez, kolunuzda iğne batıracak yer kalmaz.

Gelelim neticeye

Döndük dolaştık başa geldik.

İyi de bunca eziyeti neden çektik?

Neden toplum ayrıştırıldı?

Kaynaklar:

1. https://www.organiclifestylemagazine.com/iceland-says-herd-immunity-must-be-reached-through-transmission

2. https://www.dailymail.co.uk/news/article-9978071/Covid-vaccines-wont-end-pandemic-officials-gradually-adapt-strategy.html

3. https://twitter.com/drkaanyl/status/1441702285378310145?s=20

What pushed Israel out of herd immunity?

***

EK 1 (26.9.2021): ÖZCAN YÜCEL “Türkiye toplam aşılamada dünyada 7. sırada. Buna rağmen 107 milyon doz aşı “kümülatif ölüm sayısı” grafiğinde en ufak bir bükme hareketi yapmamıştır. Bu aşılar ne zaman çalışacak?

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1441857779103322115?s=20

***

EK 2 (3.10.2021): Biontech aşısı ile ikinci aşılamadan 6 ay sonra, SARS-CoV-2 ve varyantlarına karşı antikor cevaplarında ve T hücresi bağışıklığında önemli bir azalma oluyor. Özellikle, aşıların önemli bir kısmı, tespit sınırının altında nötralize edici titrelere sahip olduğu için antikor titreleri ve T hücresi tepkilerini arttırmak için 3. bir güçlendirici dozun yapılması gerekir. Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.09.30.462488v1

***

EK 3 (11.10.2021): HİKMET GEÇKİL “Wuhan-Hu-1… 2020 Ocak suşu baz alınarak geliştirilen…. ve kimisinin etkinliğinin %19’a düştüğü, güncelliği kalmayan aşılarla… şu an pandemi bitse (virüsün ve toplumun kazandığı yeni dinamiklerden dolayı)… “Aşılar pandemiyi bitirdi!” diyecek saflar yine çıkar..!Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1447455058329804805?s=20

Bu Eli @DrEliDavid alem adam! “Nüfusunun %85’inden fazlasını aşıladıktan sonra Singapur sonunda eğriyi düzleştirdi, ancak yanlış eksende”:

Resim

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1446906713664364546?s=20

***

EK 4 (21.10.2021): HİKMET GEÇKİL “Singapur…! Nüfusunun %84’ü “tam aşılı” olan ülke… tam bir kaosta ve… iki gündür pandeminin başından beri en yüksek vaka ve ölümleri yaşıyor…

Resim

HİKMET GEÇKİL “Amerika da … rekor kırmasa da… rekorunu egale ediyor!!!…

ResimResim

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1451264379660406794?s=20

***

EK 5 (1.1.2021): Kovid salgını yoğunlaştıkça İsrail, ‘sürü bağışıklığı’ politikasını gözden geçirmeye başladığını açıkladı. Akılları başlarına gelmiş olmalı. Kaynak: https://www.timesofisrael.com/as-covid-outbreak-intensifies-israel-said-mulling-mass-infection-policy/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Dr. Faruk dedi ki:

    Baştan %70 hatta %60 aşılanma olursa salgın biter dedi herkes. Buna DSÖ de dahil bilim adamları da. Hatta DSÖnün salgını sadece aşılama bitirebilir enfeksiyon geçirerek salgın bitmez sürü bağışıklığı oluşmaz diye birçok açıklaması oldu. Ama sonradan herkes kıvırmaya başladı, %70 önce %80′ e sonra %90′ a kadar çıktı. Ve birçok bilim adamı salgının mutasyona uğrayan virüsler olduğu için aşılarla bitmesinin olanaklı olmadığını söylemeye başladılar. Eh günaydın beyler, virüslerin mutasyona uğrayacakları daha ilk günlerden belli değil miydi, neden dünyayı kandırdınız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: