KOVİD’ LE BİRLİKTE YAŞANMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gökçe Başbuğ‘ un tivit dizisi:

“Covid’le birlikte yaşanmıyor. Pandemiyle mücadelenin örnek ülkesi Güney Kore’de neler oluyor bitiyor kısaca anlatayım size.”

“Bildiğiniz gibi G.Kore diğer ülkeler gibi kapatma, seyahat yasakları vs. gitmeden yoğun test, temaslı takibi ve sosyal mesafe kısıtlamalarıyla salgını hep kontrol altında tutageldi. Aşağıda pandeminin başından itibaren vaka sayıları var. Karşılaştırma için Almanya’yı da koydum.”

Resim

“Güney Kore iki nedenden dolayı aşılamaya geç başladı. Birincisi salgın kontrol altında olduğu için acele etmeye gerek duymadılar, ikincisi de aşılamanın diğer ülkelerdeki sonuçlarını görmek istediklerini söylediler.”

“Ama geriden gelerek yoğun bir kampanyayla, aşı tereddütü de ülkede ciddi bir problem olmadığından birçok ülkenin önüne geçtiler. Bugün itibarıyla tüm nüfusun %82’si, yetişkin nüfusun %92’si tam aşılı. Grafikte aşılamanın seyrini bazı ülkelerle birlikte görebilirsiniz.”

Resim

“Başından beri virüsü ezme stratejisi benimseyen G.Kore, 1 Kasım itibarıyla “Covid’le yaşama” stratejisine geçti. Bunun 2 ana nedeni vardı: 1.’si sosyal mesafe uygulamalarının verdiği ekonomik sıkıntılar, 2.’si aşılamanın bir seviyeye gelmesi. 1 Kasım’da nüfusun %75’i tam aşılıydı.”

“Ancak Covid’le yaşamaya geçilmesiyle birlikte vaka, hasta ve ölüm sayıları cok hızlı bir şekilde arttı. Hastanelerde yataklar doldu, hastaneye yatması gerekenler sıraya alınmaya başladı. Grafikte başından bu yana ülkedeki ölümlerin seyrini, Kasım’la birlikte artışı görüyorsunuz.”

Resim

“Bu gelişmelerin ardından bu hafta itibarıyla tekrar sosyal mesafe uygulamaları geri geldi… Güney Kore’nin hikayesi epey fikir verici.”

“Salgının kontrol edildiği, aşı tereddütünün mesele olmadığı bir ülkede tıbbi yöntemlerin tıbbi-olmayan yöntemlerin yerine ikame edilmesinin istenen sonucu vermediğini görüyoruz. Tıbbi ve tıbbi-olmayan yöntemlerin birbirlerini destekler şekilde kullanılması gerektiği anlaşılıyor.”

Kaynak: https://twitter.com/BasbugGokce/status/1472464916577939457?s=20

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Çıkış noktası aşı olunca vardığınız yer böyle yanlış olur.

    Afrika ile kıyaslayın bir de!

  2. Nevin Yayar dedi ki:

    Aşılar çalışmıyor olarak okuyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: