YEMEKTEN SONRA KISA SÜRELİ YÜRÜMEK BİLE DİYABETİ ÖNLEYEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sport Medicine’ de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yemekten sonra kısa süreli yürüyüşler bile tip 2 diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini düşürüyor.

Yürümek hatta ayakta durmak bile kasların kasılmasına yol açıyor ve bunun için şekerin kullanılması kandaki seviyeyi düşürüyor.

Yürüyüşün yemekten sonra bir-bir buçuk saat içinde yani henüz kan şekeri zirveye ulaşmadan önce yapılması önemli.

Bu meta-analize göre yemekten sonra ayakta durmak bile insülini etkilemese bile kan şekerini düşürüyor ve oturmaya göre sağlık için çok daha faydalı.

Yürümek ise hem şekeri hem insülini düşürüyor hem de kan şekerinin daha yavaş yükselmesi ve daha yavaş düşmesini sağlıyor.

Gelelim neticeye

Hareketli olmak sağlıklı olmanın, hastalıklardan korunmanın olmazsa olmaz şartlarındandır.

Bu yazıyı okudupunuza göre hadi kalkın hiç değilse birkaç dakika yürüyün.

Makale adı: The Acute Effects of Interrupting Prolonged Sitting Time in Adults with Standing and Light-Intensity Walking on Biomarkers of Cardiometabolic Health in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis

Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-022-01649-4

Similar to Boy walking down the hall in house low angle. Two boys playing  soccer in house hallway between rooms, with very bright kitchen in the  background. Newest Royalty-Free Videos | Imageric.com

***

EK 1 (4.9.2022):  Haftada 150 ila 300 dakika orta derecede fiziksel aktivite veya 75 ila 150 dakika şiddetli aktivite yapmak, klinik, sosyodemografik ve hayat tarzı faktörlerinden bağımsız olarak daha düşük kalp yetmezliği riski ile ilişkili bulundu. Kaynak: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.059663

Makale: Association Between Device-Measured Physical Activity and Incident Heart Failure: A Prospective Cohort Study of 94 739 UK Biobank Participants

***

EK 2 (5.9.2022): Pek çok insan yaşlandıkça güç ve dayanıklılık kaybeder, ancak bunun nedeni yaşlanma süreci — değil, çoğu sadece temel kasları çalıştırmayı bırakır.

Kaynak: https://www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-fight-aging-process

***

EK 3 (15.9.2022): Normal bir diyetin parçası olarak tüketilen toplam ilave şeker miktarı, bir kişinin prediyabet olma olasılığını önemli ölçüde artırmaz. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.08.22.22279065v1

***

EK 4 (8.9.2023): This meta-analysis demonstrates a significant inverse association between daily step count and all-cause mortality and CV mortality with more the better over the cut-off point of 3867 steps/day for all-cause mortality and only 2337 steps for CV mortality.

Kaynak: https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwad229/7226309

Makale: The association between daily step count and all-cause and cardiovascular mortality: a meta-analysis

***

EK 5 (15.1.2024): KAHKAHA ATMAK DAHA İYİ KAN ŞEKERİ KONTROLÜ SAĞLAR MI?

Mizahın kan şekerinin daha iyi kontrole katkıda bulunmasına ya da daha iyi kontrolün daha iyi bir mizah anlayışına yol açmasına bakılmaksızın, mizah ortak paydadır.

Her iki durumda da pozitif mizahın varlığı, tıbbi komplikasyonların, psikolojik komplikasyonların ve başarılı diyabet yönetiminin azalmasıyla bağlantılıdır.

Mizah ücretsiz olduğundan, kolaylıkla bulunabildiğinden ve geliştirilip güçlendirilebildiğinden geçerli bir tedavi bileşeni olarak önerilmektedir.

Ayrıca, sonuçlar diyabet eğitimine mizahın dahil edilmesinin diyabet eğitimi sonuçlarının iyileştirilmesine yol açtığına dair delilleri doğruluyor ve bunlara destek sağlıyor.

Tip 1 diyabetli kişilere mizah eğitimi vermenin, onların hem ilişkisel hem de kendini geliştirici mizah anlayışlarını güçlendirebileceğini, aynı zamanda saldırgan kişiliklerini geride bırakabileceğini buldu. veya kendi kendini mağlup eden mizahtan etkilenmemiş.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/998462

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: