BİLİM KURULU ANTİVİRAL TEDAVİNİN İLKELERİNİ BİLE BİLMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Muayene edilmeden, hasta olup olmadığı bile bilinmeden her testi + olana favipiravir verilmesi mutlaka soruşturulmalıdır. Kelle-paça çorbasının bile favipiravirden çok daha güçlü delilleri var ama ne yazık ki big farmanın kapsama alanına girmediğinden tu-kaka edildi.”

***

Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu‘ nun Tüm Bilim Kurulu üyeleri ve tüm etıbbanın mutlaka okumaları gereken tivit dizisi:

1/ favipravir konusuna girmek istemiyordum ama mecbur bıraktılar bir ülkenin bilim kurulu ülkeye bir anti-viral tedavi önerecek ise ilk neye bakmalıdır? bilim kurulu daha bunu bilmiyor

2/ İlk bakılması gereken şey invitro (deneysel) olarak etkili olup olmadığıdır favi sars2’yi inhibe ediyor mu erişilebilir dozlarda hayır dolayısı ile konu burada bitti ondan sonra klinik çalışma falan olmaz meraklısı okur

3/ İkinci olarak farmakokinetiğine bakılır. Yani ivermektin çok etkili ama emilmiyor dolayısı ile önerilemez. Yani neymiş favi daha ilk adımda sınıfta kalmış Sorun şu filim kurulu bu temel ilkeleri bilmiyor peki biz ne yaptık:

3/ favi geldiğinde ilk aylarda kurtarma tedavisi olarak sayılı hastada kullandık. Bir iki ay ve o arada literatür taradık ve kullanılamaz olduğunu gördük. Zaten asıl tedavimizi hiç değiştirmedik.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Zafer Şahin dedi ki:

    Halkın Filim Kurulu veya Ben Ne Biliim Kurulu veya Bil’ in Kurulu gibi isimler taktığı bir kurul. Halkımızın feraseti bilimin kilometrelerce ve yıllarca önünde.

  2. Müderris Tabib dedi ki:

    1. Bilim kurulunu kim, neye göre belirlemişdir?
    2. Bilim kurulu uygulamalarını yayınladığı rehberlerde verdiği kaynakları izaha mecburdur. Bu kaynaklar yayınlanıncaya kadar ki uygulamalarını izah etmelidir.
    3. Bu uygulamaların hukuki sorunlarını üstlenmelidir, sorumluluğu ise zaten kurulda ve üyelerindedir.
    4. Kurul bu salgın sürecinde yapdığı bilimsel çalışmaları ve projelerini ve sonuçlarını kamuoyuna rapor etmelidir.
    5. Kurul farklı görüşleri dikkate almamasını izah etmelidir, neden Tegnell ve ekibi dikkate alınmamışdır?
    6. Ülkemizdeki karşı görüş neden dikkate alınmamışdır?
    7. Kurulda yer alanların hemen hepsi devlet memuru oldukları ve 657’ye tabi oldukları halde neden her akşam tvlarda boy göstermişdir? Neden açıklamalar bir sözcü vasıtası ile yapılmamışdır?

    Hukukun üstünlüğü konusunda bu ülkede bir tek savcı dışında (bildiğim kadarı ile) kimse sesini çıkarmazsa yukardaki suallere cevap alma ihtimalini varın siz düşünün.

  3. Reşat dedi ki:

    Ben olsam bilim kurulu üyesiyim demeye utanırım

Siz de yorumunuzu paylaşın: