ATEŞ KARA: ÖNCE BÜYÜKLERDEKİ AŞI ÇALIŞMALARINDAN EMİN OLMAMIZ LÂZIM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

TRT-1’ de Pelin Çift ile Gündem Ötesi programında Prof. Dr. Ateş Kara’ nın açıklamaları:

Çocuklarda açıkçası… birincisi riskimiz çok düşük… ikincisi çocuklarda aşının uygulanması için öncelikle biz büyükleri denek olarak kullanıyoruz.

Ben çocuk doktoruyum. Büyük bir şey olmadığını gördükten sonra… hiçbir sorun olmadığından emin olduktan sonra… bunlar yüzde 100 netleştikten sonra… o zaman çocuklardaki aşıyı… diyoruz ki önce çocuklarda da az sayıda bakalım görelim, ondan sonra uygulayalım.

Mesela, koronavirüs aşı çalışmalarında çocukların çalışmaları da başlayacak ama önce büyüklerdekinden emin olmamız lâzım. Çünkü çocuklar bizim çok çok net çok daha değerli.

Kaynak: https://twitter.com/Can31906109/status/1343294125924347911?s=20

***

EK 1 (2.1.2021): Bir aşıyı bulmak ne kadar süre alır normal koşullarda?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara cevaplıyor:

“Çok değişiklik göstermeyen sabit bir virüs olsa bunun aşısını geliştirmek genellikle 2 ila 5 yıl içerisinde olabilir. Ama bu virüs kendisini değiştirebilen bir virüs. Yani bugün bulacağımız bir aşı en iyi ihtimalle 4-5 yılda bizim kullanımımıza gelir. Ama sadece bunun için etkili olur, bir değişecek koronavirüste gene etkinliği olmayacaktır.”

Seyretmek için: https://twitter.com/braveryy/status/1345235212318502912?s=20

***

EK 2 (2.1.2021): CNN’ de Tarafsız Bölge’ den.

Ahmet Hakan: Bunu nerden tespit ettiniz yani 24 gün 28 gün olunca daha fazla koruduğunu nerden tespit ettiniz. Yani bilimsel olarak nasıl çözdünüz bunu?

Prof. Dr. Ateş Kara: Bizim vücudumuzun immun sistemimizin özelliklerine baktığımız zaman siz bir mikroorganizmayı bir gün gösterdiğinizde evet mikroorganizmaya karşı bir cevap verir. Ama biraz onu unutması veya biraz ona karşı hafif kendisini gevşetmesi lâzım ki bir daha gösterdiğinizde çok daha yüksek cevap versin. O süre de genel anlamda bizim vücudumuzda 28 gün.”

Anıl @ncholiA’ nın yorumu:

1/ Soru: 14 gün arayla yapılması gereken #Sinovac Çin aşısı Türkiye’de neden 28 gün arayla yapılacak?

Cevap: #BilimKurulu

Naçizane fikrim: Faz I+II çalışmalarında aşının güvenliği ve immün yanıtı araştırılır, koruyuculuğa dair bir veri bulunmamaktadır. Bu sorunun cevabı ise 14 gün arayla aşılama yapılan Faz III çalışmasında ortaya çıkacaktır.

2/ 28 gün arayla yapılan aşılama şeması son klinik çalışmada olmadığına göre, hangi stratejinin daha iyi olduğunu bilmemiz imkansızdır. Faz III’e sadık kalınarak yapılan bir aşılama bilimsel mantığa uygundur.

3/ Soru: 28 gün arayla yapılan aşının daha koruyucu olduğunun bilimsel kanıtı?

Cevap: #BilimKurulu

Temel immünoloji bilgisi yol göstericidir, ama aşı türü & virüse göre aşılama stratejisi farklı olabilir. Faz III’te yalnız 14 günlük aşılama araştırılmıştır !!

 4/ Aşılama şemalarını kafanıza göre değiştiremezsiniz, hiçbir hekim istediği gibi aşı yapmaz, prosedür esastır. Hipotezinizde belki haklı da olabilirsiniz, fakat kanıtlamanız için bunu deney düzeneğine oturtup binlerce kişi üzerinde yeni bir Faz III çalışması yapmanız gereklidir.

Derya Unutmaz, MD @DeryaTR_

Bu konuda benim fikrim pek naçizane olmayacak. Faz 1/2 den yola çıkarak faz3’deki protokol dışına çıkmak çok yanlış olur. Bilim böyle varsayımlarla masa üstünde görüşülerek yapılabilseydi zaten faz3lere falan da gerek kalmazdı. “Bilim kurulu” yine bilim dışına taşmış maalesef

Kaynak: https://twitter.com/DeryaTR_/status/1345226877733138432?s=20

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Burak dedi ki:

    Nazi kampında Hitlerin doktorlarını konuştursanız bu kadar korkutucu olabilirdi. Bir gribi bahane ederek korku filmine çevirdiniz hayatımızı. Düşün insanlığın yakasından arkadaş. Eksik olsun aşılarınız!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: