2,5 YIL ÖNCEKİ VİRÜS AŞILARIYLA DEFALARCA VE SIK SIK AŞILANMAK SİZİ OMİCRON VE SONRAKİ VARYANTLARDAN EKSTRA KORUMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Korcan Ayata‘ nın immünoloji bilgilerimizi tazeleyen muhteşem bir tivit dizisi: Hatırlatma dediğin böyle olmalı!

Uyarı: 2,5 yıl önceki virüs aşılarıyla defalarca ve sık sık aşılanmak sizi Omicron ve sonraki varyantlardan ekstra korumaz. Ayrıca Omicron geçirseniz bile önce olduğunuz çoklu aşılar, daha kısa sürede tekrar hasta olmanızı kolaylaştırır. Henüz bilimsel kaynak yok, olunca eklerim.

Sevgili

ilgili çalışmayı gönderdi. Gözlemsel bir makale, müsait bir zamanda bunun altında yatan mekanizmaları anlatan bir zincir yazarım

İlgili yayın

3-4 doz mRNA aşısı olursanız ne olur? Bağışıklık sisteminizi geriye dönüşü olmayacak (veya çok uzun sürecek) şekilde programlamış olursunuz. Programladığınız durum Wuhan Spike proteinine karşı keskin bir bağışıklık altyapısı.

Bu niye kötü bir şey olsun ki? -Bağışıklık sistemimiz daha önce karşılaştığı bir patojene, ikinci sefer çok daha çabuk ve güçlü bir yanıt verecek şekilde evrimleşmiştir. İkinci karşılaşma sonrası antikor seviyesi uzun süre yüksek kalır.

Resim

Grafikte aynı patojene karşı oluşmuş tüm antikorlar gösterilmiş. Bizim göremediğimiz ise vücudun 6-9 ay boyunca daha etkili antikorları geliştiriyor olması. Vücuda bu işlem için zaman tanımadan tekrar tekrar aşı olursak ne olur? Antikor miktarı artar, çeşitliliği azalır.

Resim

mRNA aşısının tek protein odaklı olması zaten kısıtlayıcı, bir de vücuda bağışıklığı geliştirme süresi vermezsek daha da kısıtlanır. Üstteki sarılı kısım 2 doz aşı ve alttaki renkli kısım hastalık sonrası durumu gösteriyor. Bilmem tehlikeyi görebiliyor musunuz?

Resim

Yani 2 doz mRNA bile aslında koronavirüse karşı bağışıklık yanıtını daraltmaya yetiyor. Bunun üzerine 3. hatta 4. doz olunduğunda mevcut daralma iyice perçinleşecektir. Risk grubu bireyler için kabul edilebilir ama büyük çoğunluk için yanlış bir adım.

Kişi için bu durumun getirdiği sorun varyantlara karşı düşen koruyuculuk. Ama çok daha ciddi problem toplumsal düzeyde: Daralmış bağışıklıktan, dolayısıyla aşıdan kaçan varyant oluşumu. Hatırlatsınız: “Varyant fabrikası”

Problemin devamı var: Yapılan çoklu dozlar yüzünden, aynı hedefe karşı, kanda çok fazla antikor olması. Bu ortam hastalık sonrası seçilip hafıza özelliği kazanacak yeni B hücrelerini baskılıyor. Velhasıl kelam, Wuhan spike antikorları, Omicron spike antikor üretimini baltalıyor.

Resim

Sadece de bununla kalmıyor oluşacak tüm yeni antikor cevabını baskılıyor. Doktor arkadaşlar kanda antikor arttırmanın i.v. Ig olarak bazı alerjik ve otoimmün hastalarda bağışıklığı baskılama amaçlı kullanıldığını biliyorlar.

Peki 2 doz aşının üzerine hastalık geçirdik, daralmış bağışık tekrar genişliyor mu? Biraz şüpheli. Daha önceden bununla ilgili bir örnek vermiştim. 2.doz ve hastalık arasında 9+ ay olması şansı arttırır.

Özet olarak: Bağışıklık sistemimiz daha önceden bildiği düşmana karşı çok güçlü. Malesef bu önceden karşılaşma “eksik” bir şekilde yapıldığında işler istendiği gibi olmuyor. Dediğim gibi bu etkileri uzun vadede izleme fırsatımız olacak.

İlk başta bahsettiğim 3 doz mRNA üzerine Omicron geçirip üzerine 4.dozu olanların daha kolay tekrar hastalanacağını bu altyapılar ışığında söyledim. Eğer vücuda virüsün tamamını hafızaya alacak imkanı tanımazsanız, zırt pırt küçücük spike hatırlatırsanız bu kaçınılmaz.

Bilimsel çalışması da henüz yok, çünkü 4.dozlar nispeten yeni, her ne olursa olsun tekrar hastalanma riski zaten düşük. Bilimsel bir çalışmanın yapılması için henüz yeterli sayı yok. Ama olacaktır ve bu makaleler yazılacaktır.

Bakıyorum iki gündür insanlar “henüz kaynak yok” sözü ile pek güzel eğleniyorlar. Her şartta insanlara tebessüm ettirebilmek önemlidir. Dünya sağlık politikasını yürüten insanlar bizim gülüp eğlenmemiz için bilimsel kaynaklara dayanam açıklamalarda bulunuyorlar;

Tabi hiçbir bilimsel kaynak ileri sürmeden sadece “bir tarafını” kaynak olarak kullanan Korcan bakalım bu konularda neler yazmış: Spike odaklı aşıların mutasyonlarla etkinliğinin düşeceği: 13.Temmuz.2020

Gelecek dalgalara yeni varyantların sebep olacağı: 5.Ağustos.2020

Koronavirüsün mevsimsel olarak etki gösterdiği ve aşı ile bitmeyeceği. 11.Ağustos.2020

Kandaki antikorların solunum yolu hastalığını ve bulaşıcılığı engellemeyeceği:

Covid aşıların bulaştırıcılığı engellemeyeceği: 19.Kasım.2020

3-4 doz mRNA olanlara yapılacak yeni Omicron aşılarının istendiği gibi çalışmayacağı. (Bunu yakında hep beraber göreceğiz)

Güldürme aşamasını tamamladıysak, düşündürme fazına geçebiliriz. Buradaki anahtar “Mesleki yeterlilik ve tecrübe”. Eğitimini aldığınız, detaylarını iyi bildiğiniz, yıllar boyu tecrübe ettiğiniz konuda fikir yürütmek ve öngörüde bulunmak son derece normaldir.

Üstdüzey çalışanların böyle olması istenir. Problem çözecek, sorun giderecek, daha önce hiç yaşanmamış bir durum karşısında doğru düşünüp, durumu analiz edip rehberlik edebilecek insanlar değerlidir. Bu kişi bir cerrah, bir mühendis, bir teknisyen de olabilir.

Hiç bilmediğiniz, anlamadığınız konularda bu çıkarımlarım size belki inanılmaz veya saçma geliyor. Veya diyorsunuz ki böyle olsaydı uzman hocalarımız bize çoktan anlatırdı, televizyonda söylenirdi, Sağlık Bakanı veya Reis söylerdi… Söylemediler!

Bugün bilim dediğimiz kavram, yüzyıllardır biriken verilerin, sistematik bir şekilde kullanarak daha önce sorulmamış soruları sormak, bulunmamış cevapları aramaktır. Bulgular arası bağlantıları keşfetmek, sebep sonuç ilişkilerinin haritasını çıkarmaktır.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1559082442270687233?s=20&t=023095ODaESKk9fFvBzl_g

***

EK 1 (25.8.2022):  KORCAN AYATA “Bakalım bu önbasım makale bu şekliyle bilim dünyasında yer alabilecek mi? “İngiltere’de Omicron (B.1.1.529) varyant dalgası sırasında “aşılanmış” yaşlı popülasyonda artan SARS-CoV2 vaka, hastaneye yatış ve ölümler”

There is no discernable vaccine effectiveness among ≥18 years of age, vaccinated third dose population since the beginning of the Omicron variant surge. Pre-existing conditions, ethnicity, deprivation score, and vaccination rate disparities data need to be adjusted for evaluating VE for hospitalizations and deaths. The increased cases with significantly increased hospitalizations and deaths among the elderly population during the Omicron variant surge underscores the need to prevent infections in the elderly irrespective of vaccination status with uniform screening protocols and protective measures.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.06.28.22276926v1

Makale: Increasing SARS-CoV2 cases, hospitalizations and deaths among the vaccinated elderly populations during the Omicron (B.1.1.529) variant surge in UK

“Üçüncü doz için aşı etkinliği, 20 Aralık 2021’den bu yana negatif.” “Aşılılar içinde SARS-CoV2 vakaları, hastaneye yatışları ve ölümleri önemli ölçüde arttırdı.” “Tüm COVID-19 ölümlerinin %95,6’sında önceden var olan koşullar mevcuttu.”

SONUÇLAR: “Omicron varyantı dalgasının başlangıcından bu yana 18 yaş üzeri 3 doz aşılanmış popülasyon için, fark edilebilir bir aşı etkinliği yoktur.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1562806738117468163?s=20&t=IRcX3o7Ven2I58GG8Xc23g

***

EK 2 (31.8.2022): KORCAN AYATA “2 Sinovac + 1 Biontech 2 Biontech + 1 Sinovac 3 Biontech 3 Sinovac Karşılaştırmasında galip çıkmamış.

Makale: Homologous and heterologous boosting with CoronaVac and BNT162b2: a randomized trial (the Cobovax study)

K: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.08.25.22279158v2

Olduğunuz iki Sinovac’ı saymayan aşı karşıtları için buradan defalarca uyarı yapıldı. Umarım faydası olmuştur. Aşılar arasında etkinlik farkı yok. Sinovac = Biontech

Etkinlik farkı yok ama başka farklar var. Örneğin en yüksek T hücre yanıtı 2 Sinovac + 1 Biontech ile oluşmuş. 3 Biontech ile T hücre sayılarında azalma olurken, antikor miktarı en yüksek çıkmış (bunun koruyuculuk ile bir bağlantısı olmadığını sağır sultan bile duydu).

En önemli faktörlerden biri de 3.dozlar için 6-8 ay ara verilmiş olması. Bizdeki geri zekalılar gibi “Sinovac etkisiz, 3 ay sonra hemen Biontech yaptırın” dememişler. Tabi üzerine 4. 5. 6. doz da gelmemiş.

Tekrar yazıyorum: Etkinlik açısından Sinovac=Biontech 4-5-6. dozlara ihtiyacınız yok.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1564857506517684227?s=20&t=MEZS9Z3JIiVHiFQUKQ0wIQ

***

EK 3 (31.8.2022): KAAN YILANCIOĞLU “#Biontech ile #Sinovac arasında fark var mı yok mu aylarca tartışıldı, #Sinovac ‘a su diyenler bile oldu, bu çalışma su değil, mRNA ile arada fark da yok diyor! Peki nedendi mRNA baskısı ve zorlaması? Ülkelere kabul edilmedi insanlar! Şimdi belki anlarsınız neden $$$!!!”

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1564868827699109891?s=20&t=MEZS9Z3JIiVHiFQUKQ0wIQ

***

EK 4 (31.8.2022): HİKMET GEÇKİL “8 fare ! Arkasında CDC, FDA ve bu kadar “mal” varken, insan deneyine ne gerek var! İlk mRNA aşısı! için Faz çalışmalarını ~42.000 gönüllü üzerinde yapan Pfizer … Yeni “bivalan” aşısının (ki aşıysa!) güvenilir ve etkin olduğunu! 8 fare kullanarak kanıtlamış! Afiet olsun!Resim

Kaynak: https://twitter.com/NesrinOzoren/status/1564689661636886531?s=20&t=MEZS9Z3JIiVHiFQUKQ0wIQ

***

EK 5 (15.9.2022): HİKMET GEÇKİL “Yeni… Danimarka Sağlık Bakanlığı: “Sadece 50 yaş ve üzeri kişilerin ve belli risk gruplarının aşılanmasını öneriyoruz” “COVID-19 aşısı yaptırmadan önce doktorunuza danışınız” PEG (polietilen glikol)’e karşı bilinen bir alerjiniz varsa, mRNA aşıları ile aşılanmamalısınız”

K: https://www.sst.dk/en/English/Corona-eng/Vaccination-against-COVID-19?utm_source=substack&utm_medium=email

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1570120461836746757?s=20&t=mIvrvMELSFXdrYs_2cVxIA

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: