ÖĞLEDEN SONRA YAPILAN EGZERSİZ ÖLÜM RİSKİNİ DAHA ÇOK AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

92 binden fazla kişinin 7 sene süreyle takip edildikleri araştırmada, günün herhangi bir saatinde orta ila şiddetli yoğunluktaki fiziksel aktivite, tüm sebeplere bağlı, kardiyovasküler hastalık ve kanser ölüm risklerini azaltıyor.

Öğleden sonra egzersiz yapan kişilerde, akşam ve sabah egzersiz yapanlara kıyasla hem genel olarak hem de kalp hastalığından ölme riski daha düşüktü.

Aynı şey, egzersiz programlarını düzenli olarak değiştiren “karışık” egzersiz süreleri olan kişiler için de geçerliydi. (Çalışma, öğleden sonra 11:00 – 17:00, akşam 17:00 – gece yarısı ve sabah 5:00 – 11:00 olarak tanımlamıştır.)

Öğleden sonraki antrenmanlardan kaynaklanan kalp hastalığı ölüm riskinin azalması özellikle erkekler, yaşlılar, daha az aktif bireyler ve önceden kalp hastalığı olan kişiler arasında belirgindi.

Ancak daha da önemlisi, çalışmada herhangi bir egzersiz hiç egzersiz yapmamaktan daha iyiydi. Günün herhangi bir saatinde orta ila yoğun fiziksel aktivite, kalp hastalığı ve kanserden ölme riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıydı ve kanserden ölme riskinin düşük olması, tüm egzersiz zamanlarında tutarlı kaldı.

Egzersizin ideal zamanı hedefinize bağlı olabilir, çünkü geçen yıl yapılan küçük bir araştırma, sabah egzersizinin kadınların göbek yağını ve kan basıncını azaltmasına yardımcı olurken, öğleden sonra yapılan ağırlık kaldırmanın kas gücünü artırdığını ve ruh halini iyileştirdiğini ortaya koydu.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-023-36546-5

Makale: Associations of timing of physical activity with all-cause and cause-specific mortality in a prospective cohort study

Medya haberleri:

https://www.insider.com/afternoon-exercise-lower-risk-of-early-death-new-study-2023-2

https://nypost.com/2023/02/23/study-reveals-the-optimal-time-to-work-out-to-live-longer/

***

EK 1 (3.5.2023): Egzersiz, kanser hastalarının kan dolaşımındaki bağışıklık hücrelerinin sayısını; kanser riski ve kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltıyor. Hastaların hayat kalitesi ve hastalığın prognozu iyileşiyor.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37085562/

Makale: The effect of acute exercise on circulating immune cells in newly diagnosed breast cancer patients

Kaynak: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2022.1078512/full

Makale: Acute exercise mobilizes CD8+ cytotoxic T cells and NK cells in lymphoma patients

***

EK 2 (6.7.2023): In this cohort of Swedish men, moderate and high CRF were associated with a lower risk of colon cancer. Low, moderate, and high CRF were associated with lower risk of death due to prostate cancer, while only high CRF was associated with lower risk of death due to lung cancer. If evidence for causality is established, interventions to improve CRF in individuals with low CRF should be prioritized.

Makale: Association Between Cardiorespiratory Fitness and Cancer Incidence and Cancer-Specific Mortality of Colon, Lung, and Prostate Cancer Among Swedish Men

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2806585

***

EK 3 (22.7.2023):

Tempolu yürüyüş, kanserli hastalarda hastalık belirtileri olmadan hayat süresini uzatıyor.

Bedava, sıfır yan etki ve başka birçok sağlık faydası da var.

Kaynak: https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.22.00171

Makale: Physical Activity in Stage III Colon Cancer: CALGB/SWOG 80702 (Alliance)

***

EK 4 (23.7.2023): 1 ila 2 gün içinde yoğunlaşan fiziksel aktivite, daha eşit dağılmış aktiviteye benzer şekilde daha düşük kardiyovasküler sonuç riski ile ilişkilendirildi.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2807286

Makale: Accelerometer-Derived “Weekend Warrior” Physical Activity and Incident Cardiovascular Disease

***

EK 5 (26.10.2023): Compared to slow walkers, brisk SRWP was associated with reduced cancer (smallest reduction), CVD, and other (largest) causes of death and may therefore be a useful clinical predictive marker. As absolute risk reductions varied across age, cause, and SRWP, certain groups may particularly benefit from interventions to increase SRWP.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37778454/

Makale: Self-reported walking pace and 10-year cause-specific mortality: A UK biobank investigation

***

EK 6 (21.11.2023): Fiziksel aktivite, kolorektal kanserden kurtulanlar için ölüm oranlarının azalması ile ilişkilidir.
Akut yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz (AYYAE) in vitro kolon kanseri hücre sayısını azaltmış ve egzersizin hemen ardından enflamatuar sitokinlerde artışa sebep olmuştur. Kolon kanseri hücre sayısındaki bu akut baskılanma geçiciydi ve akut AYYAE’den 120 dakika sonra gözlenmedi. Egzersizin akut etkileri, egzersizin kolorektal kanser sonuçlarını etkileyebileceği önemli bir mekanizma oluşturabilir.

Makale: Acute high intensity interval exercise reduces colon cancer cell growth

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6462486/

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: