EN FAZLA YAĞ YAKIMINI KAHVE İÇTİKTEN YARIM SAAT SONRA YAPILAN EGZERSİZ SAĞLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

International Society of Sports Nutrition’ da yayınlanan makalede aerobik egzersizden yarım saat evvel içilen kuvvetli bir kahvenin yağ yakılmasını artırabileceği bildirildi.

Araştırma, kahvenin tesirinin öğleden sonra yapılan egzersizlerde sabah yapılana göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

Yağ oksidasyonunu artırmak için sabahları aç karnına egzersiz önerisi yaygın olmakla beraber bunu destekleyen yeterli bilimsel veri yoktur.

Çalışmanın bir parçası olarak, 15 erkek (ortalama 32 yaşında) 7 günlük aralıklarla dört kez egzersiz testi yaptı.

Katılımcılar, vücut ağırlıklarının her kilogramı için 3 miligram dozunda yaklaşık güçlü bir kahveye eşdeğer yeşil kahve çekirdeği tozu veya suda çözünmüş bir plasebo aldılar.

Her kişi testi dört durumun tamamında rastgele bir sırayla tamamladı ve kafein veya plaseboyu her testten 30 dakika önce sabah 8 ve akşam 5’de aldı.

Genel olarak, aerobik antrenmandan 30 dakika önce bir doz kafein almanın, günün saatinden bağımsız olarak egzersiz sırasında yağ oksidasyonunu artırdığı ve yağ yakma oranının öğleden sonra sabaha göre daha yüksek olduğu belirlendi.

Plasebo ile karşılaştırıldığında, kafein yağ oksidasyonunu sabahları % 10.7 ve öğleden sonraları % 29 artırdı.

Kafein ayrıca egzersiz yoğunluğunu sabahları yüzde 11 ve öğleden sonraları yüzde 13 artırdı; maksimum oksijen alımı da öğleden sonra daha yüksekti.

Drinking Coffee Before Workout: Is it a Good or Bad Idea? - PureWow

Araştırma “yürürken” demiyor hanımefendi, “yürümeden önce” diyor.

Gelelim neticeye

Kahve falından değil bilimsel araştırmadan çıkan sonuç: Bundan böyle sporumuza, egzersizimize, yürüyüşümüze öğleden sonra sade bir kahve içtikten yarım saat sonra başlıyoruz.

Bilim ne derse odur.

Kaynak: https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00400-6

***

EK 1 (6.6.2022): Hamburgerle beraber veya 1 saat içinde içilen kahve demir emilimini %39, çay %64 azaltıyor. Kahve koyulaştıkça demir emilimi daha da azalıyor. Yemekten 1 saat önce içilen kahve emilimi etkilemiyor. Kaynak: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/37/3/416/4690726?redirectedFrom=fulltext&login=false

***

EK 2 (5.8.2023): Filtre, kahvedeki kafestolü süzdüğü için filtre kahvelerde kolesterolün yükselmesine sebep olan kafestol çok az bulunuyormuş. Türk kahvesi içenler yandı demektir.

Kaynak: https://www.webmd.com/cholesterol-management/ss/slideshow-surprising-cholesterol-foods

***

EK 3 (26.10.2023): Compared to slow walkers, brisk SRWP was associated with reduced cancer (smallest reduction), CVD, and other (largest) causes of death and may therefore be a useful clinical predictive marker. As absolute risk reductions varied across age, cause, and SRWP, certain groups may particularly benefit from interventions to increase SRWP.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37778454/

Makale: Self-reported walking pace and 10-year cause-specific mortality: A UK biobank investigation

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Tanju T dedi ki:

    Yıllarca sabah aç karına boşuna yürümüşüz demek ki. Ben de ben neden kilo veremiyorum diyordum. Bir de bu metodu deneyeceğim. Sonucu bildiririm.

Siz de yorumunuzu paylaşın: