TUZ KISITLAMASI KALP YETERSİZLİĞİNDE ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

American College of Cardiology senelik toplantısında sunulan bir meta-analize göre, kalp yetersizliği olanlarda sodyumun günde 2.5  gramdan az alınmasının hastaya ek bir faydası olmadığı gibi ölüm riskini de artırabiliyor.

Kalp yetersizliği olan hastalara çoğu zaman tansiyonu düşürmek ve ödeme karşı düşük sodyumlu beslenme tavsiye edilir.

Amerikan Beslenme Kılavuzu, erişkinlerin günlük sodyum alımlarının günlük bir çay kaşığı kadar olmasını ister ki bu günde 2.3 grama tekabül eder. Standart bir Amerikan Diyetinde 3.6 gramdan fazla sodyum bulunur.

Bu meta-analiz 3500 kalp yetersizliği vakasında farklı miktarlarda sodyum kısıtlamasıyla ilgili olarak daha önce yapılan dokuz randomize kontrollü çalışmaya ait verilerin değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi.

Araştırmada, sodyum alım hedefi günde 2,5 gramın altında olan diyet uygulayan hastaların, günde 2,5 gram veya daha fazla hedef olan diyet uygulayanlara göre ölme ihtimalinin yüzde 80 daha fazla olduğu hesaplandı.

Sodyum limitleri, daha kısıtlayıcı çalışma kollarında günde yaklaşık 1.2-1.8 gram arasında değişiyordu. Analiz, daha kısıtlayıcı diyetler uygulayan hastalarda hastaneye yatışlarda artış yönünde bir eğilim göstermedi.

Gelelim neticeye

Bizde de her kalp ve tansiyon hastasına ilk yapılan ikaz “tuzu kısıtlamasıdır”. Birçok doktor daha da ileri giderek hastalarına “sıfır tuzu” dayatırlar.

Daha önce birçok araştırmada da gösterildiği gibi tuzun aşırı kullanılması gibi aşırı derecede kısıtlanması da aynı derecede zararlıdır.

Tuz, vücutta sentezi yapılmayan bir besin ögesidir ve bu sebeple de mutlaka besinlerle alınması gerekir.

Burada önemli bir husus da rafine tuz değil içinde başka birçok mineral barındıran kaya tuzu kullanılmasıdır.

Kaynaklar:

https://nypost.com/2023/02/23/limiting-salt-could-be-deadly-for-heart-failure-patients-study/

https://www.newsmax.com/health/health-news/dietary-salt-heart-attacks-risk/2023/02/24/id/1110028/

https://www.news-medical.net/news/20230223/Overly-restricting-dietary-sodium-can-be-harmful-to-people-with-heart-failure.aspx

***

EK 1 (10.7.2023): Cleveland Kliniğinin, kalp yetersizliğinde modern tıptan umudu yok: “Kalp yetmezliğinin tedavisi yoktur. Ancak yedikleriniz, hayat boyu süren durumu yönetmenize ve yaşamınız üzerindeki etkisini en aza indirmenize yardımcı olabilir.”

Kaynaklar:

https://twitter.com/ClevelandClinic/status/1676596972273258496?s=20

https://health.clevelandclinic.org/heart-failure-diet/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Amerikan Kalp Derneği bir çay kaşığı diyor ya…İşte o çay kaşığı bizde kullanılan bir tatlı kaşığı demektir.

    Bizim minik çay kaşığımızı yurt dışında dükkanlarda bulamayız, böyle bir üretim dahi söz konusu değildir.

    Bir tatlı kaşığı kristal kaya tuzu ise 6gr kadardır.

    %30 oranında NaCl içerir, geri kalan %70 oranı ise insan vücudunun saat gibi çalışmasını sağlayan, adaleleri güçlendiren, buna kalp adalesi de dahildir, böbreklerin etkili çalışması sağlayan, binlerce enzimin sağlıklı olarak çalışmasını sağlayan 84 mineral ile doludur. Kristal kaya tuzunun hayati önemi vardır, her canlı organizma için.

    Yasaklanması gereken ise, %99.9 oranında NaCl içeren, rafine edilmiş, elzem olan minerallerinden arındırılmış, akışkanlık sağlayan alüminyum zehiri eklenmiş, ağartıcı kimyasallar eklenmiş olan endüstriyel sofra tuzudur.

    Rafine olmamış olan, evimizde kendimizin öğüttüğü kristal kaya tuzu tansiyonu yükseltmez, kalp yetersizliği de yapmaz. Tansiyonu dengeler, kalp adalesini de güçlendirir.

    Tansiyonumuzu yükselten, kalp yetersizliği ve felç yapan gıdalar ise şekerlerdir, ekmek ve de unlardır ve de trans yağlardır.

    Bir molekül tuz, bir molekül su tutar vücutta.

    Oysa, bir molekül şeker, yani karbonhidrat, yani unlar vs. 190 molekül su tutar.

    Asıl mesele budur. Asıl sorun budur!

    Tuzsuz hayat olmaz, Tuz hayat kurtarır!

Siz de yorumunuzu paylaşın: