TUZ KISITLAMASI KALP YETERSİZLİĞİNDE ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

American College of Cardiology senelik toplantısında sunulan bir meta-analize göre, kalp yetersizliği olanlarda sodyumun günde 2.5  gramdan az alınmasının hastaya ek bir faydası olmadığı gibi ölüm riskini de artırabiliyor.

Kalp yetersizliği olan hastalara çoğu zaman tansiyonu düşürmek ve ödeme karşı düşük sodyumlu beslenme tavsiye edilir.

Amerikan Beslenme Kılavuzu, erişkinlerin günlük sodyum alımlarının günlük bir çay kaşığı kadar olmasını ister ki bu günde 2.3 grama tekabül eder. Standart bir Amerikan Diyetinde 3.6 gramdan fazla sodyum bulunur.

Bu meta-analiz 3500 kalp yetersizliği vakasında farklı miktarlarda sodyum kısıtlamasıyla ilgili olarak daha önce yapılan dokuz randomize kontrollü çalışmaya ait verilerin değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi.

Araştırmada, sodyum alım hedefi günde 2,5 gramın altında olan diyet uygulayan hastaların, günde 2,5 gram veya daha fazla hedef olan diyet uygulayanlara göre ölme ihtimalinin yüzde 80 daha fazla olduğu hesaplandı.

Sodyum limitleri, daha kısıtlayıcı çalışma kollarında günde yaklaşık 1.2-1.8 gram arasında değişiyordu. Analiz, daha kısıtlayıcı diyetler uygulayan hastalarda hastaneye yatışlarda artış yönünde bir eğilim göstermedi.

Gelelim neticeye

Bizde de her kalp ve tansiyon hastasına ilk yapılan ikaz “tuzu kısıtlamasıdır”. Birçok doktor daha da ileri giderek hastalarına “sıfır tuzu” dayatırlar.

Daha önce birçok araştırmada da gösterildiği gibi tuzun aşırı kullanılması gibi aşırı derecede kısıtlanması da aynı derecede zararlıdır.

Tuz, vücutta sentezi yapılmayan bir besin ögesidir ve bu sebeple de mutlaka besinlerle alınması gerekir.

Burada önemli bir husus da rafine tuz değil içinde başka birçok mineral barındıran kaya tuzu kullanılmasıdır.

Kaynaklar:

https://nypost.com/2023/02/23/limiting-salt-could-be-deadly-for-heart-failure-patients-study/

https://www.newsmax.com/health/health-news/dietary-salt-heart-attacks-risk/2023/02/24/id/1110028/

https://www.news-medical.net/news/20230223/Overly-restricting-dietary-sodium-can-be-harmful-to-people-with-heart-failure.aspx

https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/02/22/20/42/Too-Little-Sodium-Can-be-Harmful-to-Heart-Failure-Patients

***

EK 1 (10.7.2023): Cleveland Kliniğinin, kalp yetersizliğinde modern tıptan umudu yok: “Kalp yetmezliğinin tedavisi yoktur. Ancak yedikleriniz, hayat boyu süren durumu yönetmenize ve yaşamınız üzerindeki etkisini en aza indirmenize yardımcı olabilir.”

Kaynaklar:

https://twitter.com/ClevelandClinic/status/1676596972273258496?s=20

https://health.clevelandclinic.org/heart-failure-diet/

***

EK 3 (17.12.2023): Yüksek tansiyonun sebebinin fazla tuz olduğu, tuzun vücutta su tuttuğu bilinir.  Bu doğrudur çünkü kandaki fazla sodyum suyu emer, böylece damarları dolduran kan miktarı artar. Bunun sonucunda kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır, dolayısıyla kan basıncı yükselir. Ancak kan hacmindeki artış aslında tek başına bir aşırı sodyum sorunu değildir. Mesele, aşırı insülin (insülin direnci) sebebiyle çok fazla sodyum tutulmasıdır.

Sodyumu azaltmak çözüm değildir. Uzun vadede bu daha yüksek kan basıncına sebep olabilir, çünkü vücut düşük sodyuma vazokonstriksiyona ve artan strese neden olacak şekilde tepki veren yerleşik bir kurtarma mekanizmasına sahiptir ve her ikisi de kan basıncını artırır.

Çoğu zaman diğer elektrolitlerdeki (kalsiyum, potasyum ve magnezyum) eksiklik de meselenin bir parçasıdır. Sodyum-potasyum oranı sağlıklı kan basıncı için özellikle önemlidir.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533616/

***

EK 6 (17.12.2023): In one November 2023 study,2,3 reducing salt intake by 1 teaspoon a day (which equates to 2.3 grams of sodium) reduced systolic blood pressure by an average of 6 to 8 millimeters of mercury (mm Hg) in 75% of participants in a single week — a result comparable to taking blood pressure medication. But is that all there is to it? Hardly.

Is Salt Intake Really the Problem?

According to conventional thought, salt induces high blood pressure by making your body absorb more water.4 Excess sodium in your blood absorbs water, thereby increasing the amount of blood filling up your vessels. As a result, your heart must work harder, hence your blood pressure goes up.

However, lowering your sodium intake isn’t the answer here. As detailed in “Trashing the Eight Glasses of Water a Day Recommendation,” while reducing salt intake may initially lower your blood pressure, it comes at a cost. In the long run, it worsens dehydration and ultimately results in higher blood pressure.

This occurs because when your salt intake is very low, your body responds to the decrease in blood volume by preventing your kidneys from excreting sodium. By retaining sodium, it helps increase your blood volume. It also increases vasoconstriction (narrowing of the blood vessels) to bring the blood pressure back up.

And, by forcing your kidneys to retain sodium, they will excrete potassium and magnesium instead. These are the primary intracellular electrolytes required for cellular hydration. Low magnesium and potassium also leads to further vasoconstriction and increased sympathetic nervous system activity.

Your sympathetic nervous system is the gas pedal that speeds up the systems involved in the fight-or-flight response, so it causes stress. Norepinephrine is also released when sodium levels are low, which also fuels the stress response. The stress response, in turn, ratchets up blood pressure. So, in the long run, too little salt can promote high blood pressure.

Electrolyte Imbalance Can Affect Your Blood Pressure

Oftentimes, a deficiency in the other electrolytes (calcium, potassium and magnesium) are part of the problem. Your sodium-to-potassium ratio is particularly important for healthy blood pressure.

Potassium helps lower your blood pressure by relaxing the walls of your arteries, and according to Harvard Health,5 many people with high systolic blood pressure can successfully lower it simply by increasing their potassium intake.

Prior to 2019, the adequate intake (AI) for potassium was 4,700 mg per day, based on the median intakes in healthy people. In 2019, the daily recommended intake was reduced to 2,600 mg a day for women aged 19 and older, and 3,400 mg a day for men, 19 and older.6

It is likely the higher 4,700 mg a day recommendation is the wiser one, and it’s generally recommended that you eat five times more potassium than sodium. If you’re unsure of your sodium and potassium intake, use cronometer.com/mercola. This nutrient tracker allows you to enter foods and then calculates the ratios automatically.

In my view the best way to increase your potassium is by eating ripe fruit. I typically get around 3,000 mg from watermelon, orange juice, apples and tangerines, and another 2,000 mg from other sources.

For a more complete list of potassium-rich foods, see DietaryGuidelines.gov’s “Food Sources of Potassium” page.7 Taking potassium supplements is not a good strategy and simply will not provide you with the benefits you seek. Magnesium also plays a significant role in the modulation of blood pressure, so you do not want to be deficient in that either.

Kaynak: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2023/12/15/insulin-resistance-salt-high-blood-pressure.aspx?ui=63acaab05847837bd20ae9b8ec89d118c5b3e01ccd370474c23f7beaa9d4668e&sd=20061031&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20231215&foDate=false&mid=DM1504281&rid=1992699645

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Amerikan Kalp Derneği bir çay kaşığı diyor ya…İşte o çay kaşığı bizde kullanılan bir tatlı kaşığı demektir.

    Bizim minik çay kaşığımızı yurt dışında dükkanlarda bulamayız, böyle bir üretim dahi söz konusu değildir.

    Bir tatlı kaşığı kristal kaya tuzu ise 6gr kadardır.

    %30 oranında NaCl içerir, geri kalan %70 oranı ise insan vücudunun saat gibi çalışmasını sağlayan, adaleleri güçlendiren, buna kalp adalesi de dahildir, böbreklerin etkili çalışması sağlayan, binlerce enzimin sağlıklı olarak çalışmasını sağlayan 84 mineral ile doludur. Kristal kaya tuzunun hayati önemi vardır, her canlı organizma için.

    Yasaklanması gereken ise, %99.9 oranında NaCl içeren, rafine edilmiş, elzem olan minerallerinden arındırılmış, akışkanlık sağlayan alüminyum zehiri eklenmiş, ağartıcı kimyasallar eklenmiş olan endüstriyel sofra tuzudur.

    Rafine olmamış olan, evimizde kendimizin öğüttüğü kristal kaya tuzu tansiyonu yükseltmez, kalp yetersizliği de yapmaz. Tansiyonu dengeler, kalp adalesini de güçlendirir.

    Tansiyonumuzu yükselten, kalp yetersizliği ve felç yapan gıdalar ise şekerlerdir, ekmek ve de unlardır ve de trans yağlardır.

    Bir molekül tuz, bir molekül su tutar vücutta.

    Oysa, bir molekül şeker, yani karbonhidrat, yani unlar vs. 190 molekül su tutar.

    Asıl mesele budur. Asıl sorun budur!

    Tuzsuz hayat olmaz, Tuz hayat kurtarır!

Siz de yorumunuzu paylaşın: