DEPRESYON TİP 2 DİYABET İÇİN DOĞRUDAN BİR RİSK FAKTÖRÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Daha önce yapılan çalışmalarda tip 2 diyabetin depresyon riskini iki misli artırdığı tespit edilmişti. Depresyonu olanlarda da tip 2 diyabet riskinin fazla olduğu biliniyordu.

Bununla beraber depresyonun tip 2’ye mi yoksa tam tersi bir durum mu olduğu veya iki durum arasındaki bağlantıdan başka faktörlerin sorumlu olup olmadığı belirsizliğini koruyordu.

Yeni yayınlanan bir araştırmada depresyon ile tip 2 diyabet arasındaki illiyet bağı ve ortak genetiği değerlendirdi. Bunun için iki örnekli çift yönlü Mendel randomizasyonu kullanıldı.

Tip 2 diyabetli 19.344 kişinin, depresyon teşhisi konan 5.000’den fazla kişinin ve kendisinde depresyon olduğunu bildiren 153.079 kişinin genetik ve sağlık bilgilerini analiz ederek tip 2 diyabet ve depresyonun diğerinin gelişmesine sebep olup olmadığı araştırıldı.

Depresyonun tip 2 diyabet üzerindeki etkisinin yalnızca %36,5’i obezite ile açıklanabildi. Obez kişilerin tip 2’ye yakalanma ihtimali sağlıklı kilodakilere göre önemli ölçüde daha yüksektir.

Araştırmada ayrıca hem tip 2 diyabete hem de depresyona katkıda bulunan yedi genetik varyant tespit edildi. Bu paylaşılan genler insülin salgılanmasında ve beyinde, pankreasta veya yağ dokusunda enflamasyonda rol oynuyordu. Bu biyolojik süreçlerdeki değişiklikler depresyonun tip 2’yi nasıl artırdığını potansiyel olarak açıklayabiliyordu.

Gelelim neticeye

Enflamasyonla karakterize tüm hastalıklar arasında bir bağlantı olduğuna şüphe yok. Bu araştırma göstermiyor ama diyabet de depresyonu tetikleyebilir.

Genetik faktörleri düzeltemeyeceğimize göre sağlıklı yaşamanın icaplarını yerine getirmek ve bundan sonrasını takdire bırakmak gerekiyor.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.12.06.22283143v1.full.pdf

Makale: Bi-directional Mendelian randomization and multi-phenotype GWAS show causality 2 and shared pathophysiology between depression and type 2 diabetes

Key cause of type 2 diabetes uncovered | University of Oxford

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: