TEST YAPTIRMAK AKIL KÂRI DEĞİLDİR ŞİRKET KÂRIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

 Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Doç. Dr. Ferhat Arslan‘ ın yazısı:

“Tek tek biz de her cümleyi bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak yeniden yorumlayalım.

1- İnfluenza A göçmen kuşlar, su kuşlarının biyolojik serpintisi sonrası ara konakçı memeliler ve insanların birbirlerine özellikle temas ve solunum yolu ile bulaştırdıkları mevsimsel yoğunluk gösteren birlikte evrimsellik geçirdiğimiz bir virüstür ve ona dikkat edebilmeniz pek mümkün değildir.

2- Çeşit çeşittir evet ama bu çeşitlilik onun genotipindeki iki antijenin farklı birleşimlerinden olur. İnsanoğlunun genetiğinde tüm assortmanlara karşı alt yapı mevcuttur. Can alan şey sıklıkla çocuk ve gençlerde hızlı gelişen (GAS ve Staphylococcus) zatürreleridir. Çok az çocukta maalesef doğuştan gelen hücresel immun sistem defekti vardır bunlarda ağır bir yaygın zatüre nedeni olabilir.

3- Yüksek ateş yaptığı doğrudur lakin doğrudan havale nedeni olma ihtimali ki buna ensefalit deniyor bu nadir bir durum olup yine çok az çocukta tahmin edilen bazı genotipik kusurlular arasında olur.

4- Ateşli çocuğa en iyi müdahale ılık duş aldırmaktır. Ateşi tolere edemeyen çocuklara parasetamol verilebilir. Ateş vücudun virüs antijen ve enzim sistemlerini bloke etmek için tasarlanmış Hücresel savunma mekanizmasıdır. Düşürürken prostaglandin sentezini baskılamak yukarıda zatürre nedeni ile ölme ihtimali olan çocuklarda flora üyelerinin invazyon kapasitesini de artırabilir. O yüzden çok tercih edilmemelidir.

5- Maske solunum yolu virüslerinin salgın dinamiğini bilakis artırır. Bireysel kullanım için kısa süreli kullanımlara uygundur. Halk sağlığı önlemi niteliği kazanamaz. Sağlık çalışanları hasta müdahalesi sırasında kullanabilir.

6- Ben eşim ve 3 çocuğum da hastayız. Test yaptırmak akıl karı değildir şirket kârıdır.

Çocuklarından birine kekik yağı gargara yaptırdım diğer ikisine malum bir Afrika çiçeği ekstresini sadece bir gün içirdim. Bol su içiyorlar. Maalesef mandalina yediremedim.

Kızım şu an ateşli ve öksürüyor. Eğer solunum sayısı 20 yi geçer ve baba kendimi bugün daha kötü hissediyorum derse veya ateşi 3.gün sonunda düşmeyip iştahı da açılmazsa o zaman bakteriyel enfeksiyon eklenmiş mi diye muayene ederim.

Şimdi muayene bile etmiyorum. Siz bir zahmet o zaman gidersiniz doktora. Nereye acile değil! Aile hekiminize. O sizin çocuğunuzun acil durumu varsa o zaman gönderir. Allah kimseyi evladı ile sınamasın. Ama korkmayınız.

Binlerce yıldır milyonlarca yıldır vat olan bir virüsle sınanıyoruz ve dünyadaki nüfusumuz bununla dengeleniyor.

Ha bir şeyi demeyi unuttum. Antiviral. Bu ilaç mutat direnç olmayan hastalarda ilk 24 saatte ya da bunla temas etmiş insanlarda proflaktik olarak belki işe yarayabilir. O da duyarlı konaklarda ağır gidecek interstisyel pnömoniyi engellemez.

Bu sene gribimizi geçiriyoruz bu muhtemelen aynı ve yakın şift yapmış influenza virüslere karşı en az 7 yıl koruma sağlar. Artık ne aşıya gerek var ne de ilaca. Garanti dediğin böyle olur tabi sen tutup aşı yapıp sistemi bozmazsan.

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1738782780467617879?s=20

***

EK 1 (23.12.2023): MELİH ALTINOK

HASTANE BAĞIMLILIĞI
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, pandemide hastane müptelası yapılan, öksürünce soluğu hekimde almaya alıştırılan halkımıza sesleniyor:
“Grip salgınlarında ateş, hâlsizlik gibi şikâyeti olan erişkin veya çocukların hastaneleri doldurması abes bir durumdur, sağlık hizmetlerini aksatır. Özel bir durum varsa aile hekimine danışmak yeterlidir.

Grip, evde istirahatle kendiliğinden düzelen bir hastalıktır. Grip ilacı Oseltamivir çok özel durumlarda gerekebilir, herkese verilmemelidir. Aşırı sağlık hizmeti kullanımı ve kışkırtılmış sağlık talebi, halk sağlığına zarar veren uygulamalardır. Bu polikliniğe sağlam giren hasta çıkar.”
Yaklaşan kış öncesi “Virüs potpurisi” diye yaratıcı başlıklara sarılan medyanın gazına gelmeyin. Hem kendimizin hem de sağlık personelinin riskli kişilerle gereksiz yere temasını artıran bu alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz.

Kaynak:  https://www.sabah.com.tr/yazarlar/melihaltinok/2023/12/24/borsada-neler-oluyor

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Kış aylarında çocukluktan beri grip, nezle, ateş vs geçirmekteyiz.

    Doktora mı gittik?
    Acile mi gittik?
    Yoğun bakımlara mı gittik?

    Grip haberleri korku salmak için abartılıyor, maalesef. Basit kış gribi haberleri veriliyorken medyalarda arkada yoğun bakım üniteleri görselleri sunuluyor sürekli.

    Ayıptır, günahtır, bu ne biçim, ne türlü bir toplum mühendisliğidir!!! yarabbi anlamak mümkün değil. Allahım aklımıza mükkayet ol!!

    Aşıların efendileri gene sahneye çıkmaya başladılar, servis edilmeye başlandılar tabii ki yoğun bakım görüntünleri ile korku salıyorlar insanlarımıza. Bir yerlerden emirler geldi her halde, görevlerine çağrıldılar, korku yaymak korku yaratmak için.

    Aciller dolup taşıyormuş! Sizlerin yüzünüzden, korku imparatorluğu yaratmış olduğunuz için!

    Neden aşıların efendileri şu basit önerileri ağızlarına dahi almıyorlar, insanları rahatlatmak istemiyorlar da ondan.

    1. Kış gribi evde yatarak geçirilir, hanımlar beyler.
    2. Yüksek ateş sirke ile düşürülür, tuzlu su ile ağız burun yıkanır,
    3. Bol bol sirkeli su içilir, 4. Kelle Paça, kemik suyu, turşu suyu, tuzlu ayran vs.içilecek.
    5. Annelerimiz grip/nezle/ateş olduğunda evde sirke kaynatırlardı, sirke. Neden?

    Sirkeli ortamda ve havada hiç bir virüs, bakteri, mikrop, bit, parazit yaşayamaz, ölü verirler de ondan.

    Grip oldum diye, acilen Acillere koşmak son derece tehlikeli ve yanlıştır.Sizleri hemen yoğun bakıma alıverirler ha!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: