mRNA AŞILARININ ANTİKOR VE HÜCRESEL BAĞIŞIKLIK CEVAPLARI YAŞLILARDA 6 AY SONRA AZALIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kovid-19 mRNA aşıları yüksek immunojeniteye sahip etkili aşılar olmakla beraber yeni araştırmalar bağışıklık cevaplarının zamanla azaldığını göstermektedir.

Aşılananlarda enfeksiyon oranlarının artması birçok ülkede yaşlılar da dahil hassas kişilerde güçlendirme kampanyalarının başlatılmasına sebep olmuştur.

Bununla beraber yaşlılarda aşıyla sağlanan bağışıklığın sürekliliği bugün için bilinmemektedir.

Bu makalede, yaşlı kişilerden oluşan bir kohortta ve sağlık çalışanlarında Biontech aşısı ile aşılanmadan altı ay sonraki bağışıklık cevaplarının ara sonuçları açıklanıyor.

Kovid-19 virüsüne karşı S1, tam spike ve RBD IgG seropozitivite oranları ve IgG seviyeleri altı ay sonra yaşlılarda genç sağlık çalışanlarına göre anlamlı derecede azalmıştı.

Aşılamadan 6 ay sonra psödovirüs nötralizasyon testi ile ölçülen delta varyantı serum nötralizasyonu 71 yaşlı hastanın 43’ ünde buna karşılık 83 sağlık çalışanın 79’ unda tespit edilebildi.

Genel olarak daha düşük antikor seviyeleri ile uyumlu olarak, Kovid-19 S1 T hücre reaktivitesi, sağlık çalışanına kıyasla yaşlılarda azalmış bulundu.

Toplu olarak, bu bulgular, yerleşik iki dozlu aşılama rejiminin, genç yetişkinlere kıyasla yaşlılarda daha az dayanıklı bağışıklık tepkileri ortaya çıkardığını göstermektedir.

İsrail gibi yüksek aşılama oranlarına sahip ülkelerde bile, hastaneye yatışlardaki son artış göz önüne alındığında, mevcut veriler yaşlıların ek aşılarını destekleyebilir.

Yüksek riskli popülasyonlarda COVID-19 aşılarının uzun vadeli etkinliğini ve ek güçlendiricilerin güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.26.21262468v1

Makale adı: Long-term immunogenicity of BNT162b2 vaccination in the elderly and in younger health care workers.

WHO chief lambasts drugmakers' profits, demands elderly get vaccine first |  KTLA

***

EK 1 (11.9.2021): SERKAN DOLMA “İşte bizi ilgilendiren temel istatistik budur: Yani, aşılı olmayla karşılaştırıldığında aşısız olmamanın hastaneye yatma ihtimalini ne kadar artırdığı bilgisi. Hastanede yatanların yüzde kaçının aşılı-kaçının aşısız olduğu bilgisi ise aşının işe yararlılığı hakkında bilgi vermez!Kaynak: https://twitter.com/TrDolma/status/1436475092985339909?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: