KOL İDEAL DURUMDA OLMADAN ÖLÇÜM YAPILDIYSA TANSİYON FAZLA ÇIKAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tansiyonum yüksek çıktı, ben de tansiyon hastası oldum diye hemen karaları bağlamayın; çünkü ölçüm sırasında kolunuz doğru pozisyonda değilse tansiyon olduğundan fazla çıkar.

133 yetişkinin katıldığı çalışmada, kolu kucakta durması büyük tansiyonu 3,9 ve küçük tansiyonu 4,0 mm Hg kadar fazla gösterdi.

Göğsün yan tarafında desteklenmeyen kolda yapılan ölçümlerde büyük tansiyon 6,5 mm Hg ve küçük tansiyon 4,4 mm Hg fazla çıktı ve alt gruplar arasında tutarlı sonuçlar elde edildi.

Kan basıncı ölçümüne ilişkin yönergeler, orta kısmı kalp hizasında olacak şekilde masa üzerinde kol desteği tavsiye eder.

Kolunuz ideal durumda olmadan ölçüm yapıldıysa tansiyon olduğundan fazla çıkabilir ve size boş yere ilaç yazılabilir.

Hipertansiyon hakkında…

Bizde bir kere tansiyon yüksek çıktı mı hemen hipertansiyon teşhisi konup ilaç tedavisine başlanıyor. Üstelik de şak diye rapor çıkarılıp artık ömür boyu ilaç abonesi oluyorsunuz. Hiçbir doktor da bu ilaçları azaltmaya kesmeye yeltenmiyor.

Oysa daha işin başında tansiyonun doğru ölçülmesi çok önemli.

Ölçümde tansiyon aletinin manşonun kalp hizasında olmaması, kolun desteklenmemesi bile tansiyonun yüksek çıkmasına sebep olabiliyor.

Diğer taraftan, tıp dünyası daha normal tansiyonun kaç olması gerektiği mevzuunda fikir birliğinde de değil. Her sene yüzlerce araştırma yapılır, kongreler düzenlenir ve kılavuzlar yayınlanır ve tansiyon her seferinde biraz aşağı biraz yukarı çekilir.

Elimizde farklı gruplardan onlarca tansiyon ilacı olmasına rağmen de tedaviye hangi ilaçla başlanacağı da belli değildir.

Diyelim ki hakikaten tansiyonunuz o senenin kılavuzuna göre yüksek çıksa bile hemen ilaca başlanması doğru değildir.

Her hipertansiyon teşhisi konanın artık ömür boyu ilaç içmesi de gerekmez.

İlk yapılması gereken tansiyon yüksekliğine sebep olabilecek beslenme hataları, hareketsizlik, uykusuzluk, stres, sigara-alkol kullanımı gibi hayat tarzı yanlışlarının düzeltilmesidir.

Bunları yoluna koymadan hemen ilaç vermek hastanın hayat tarzı yanlışlarını düzeltmesine engel olur. İnsanlar nasıl olsa ilaç alıyorum diye bunlara hiç önem vermezler.

Hasta takip edilir ve durumuna göre doz, ilaç sayısı azaltılabilir ve çoğu kişide ilaçlar tamamen de kesilebilir.

Diğer taraftan, tansiyon ilaçlarını ömür boyu hem de birkaçını beraber kullanması gereken hastalar da elbette vardır ama bunların sayısı çok azdır.

Gelelim neticeye

En az 100 seneden beri bilinen, teşhisi ve takibi çok kolay olan bir hastalık olmasına rağmen hipertansiyonun sebebinin, normal sınırlarının bile kesin olarak belirlenmemiş olması, her sene yeni tansiyon kılavuzları yayınlanması bana çok tuhaf geliyor.

Kaynaklar: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2824754

https://www.medscape.com/viewarticle/poor-arm-position-may-significantly-skew-bp-readings-2024a1000icv

https://medicalxpress.com/news/2024-10-commonly-arm-positions-substantially-overestimate.html

Makale: Arm Position and Blood Pressure Readings The ARMS Crossover Randomized Clinical Trial

Tansiyon Nasıl Ölçülür, Nelere Dikkat Edilir? | Yeşiltepe

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: