EGZERSİZ ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ASTIM

Jogging (yavaş koşu), tenis, futbol, bisiklet, kayak ve hatta aerobik gibi birçok egzersiz türü alerjiye neden olabilmektedir.

Yemek yedikten veya bir ilaç alındıktan sonra yapılan egzersizlerde alerji ihtimali daha fazladır. Bu yiyecek, kişinin evvelden beri alerjik olduğu bilinen bir madde olabileceği gibi,  her hangi bir besin maddesi de olabilir.

Egzersiz alerjisine neden olabilen yiyeceklerin başlıcaları, karides, istiridye.. gibi deniz hayvanları, şeftali, üzüm, kereviz, elmadır. İlaçlar içinde aspirin, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları ile bazı antibiyotiklerin riski daha fazladır.

Yine egzersizden önce alkol veya kafein içeren kola, kahve, çikolata alınmış olması ve egzersizin fazla sıcak ve nemli ya da çok soğuk ve kirli havada yapılmış olması da riskli bulunmuştur. Bazı kişilerde yağmur altında yapılan egzersizler suçlanmıştır.

Adet dönemindeki hanımlarda da egzersiz alerjisi ihtimali daha fazladır.

exercise allergy ile ilgili görsel sonucu"

Belirtiler

Egzersiz alerjisi tipik olarak bazı öncü belirtilerle başlar. Bunlar, yaygın sıcaklık ve kaşıntı hissi, yorgunluk ve ciddin kızarmasıdır. Daha sonra ürtiker (kurdeşen) diye isimlendirilen, 1-2 cm boyutlarında kaşıntılı kabarıklar ortaya çıkar. Cilt altı dokusunun şişmesi özellikle yüzde, avuç içi ve ayak tabanında belirgindir.

Birçok hastada tansiyon düşüklüğü ile beraber şuur ile ilgili bozukluklar da görülür. Karında kramp şeklinde ağrılar ile bulantı ve kusma da meydana gelir. Baş ağrısı hem çok sık rastlanan ve hem de üç gün kadar devam eden en inatçı belirtilerdendir.

Egzersiz alerjisinin belirtileri genellikle 2 saat içinde azalmaya başlar, fakat bazen 12 saat sürdüğü de olur.

Egzersiz astımı

Egzersiz alerjisinin bir tipi de egzersiz sırasında ortaya çıkan astım krizleridir. Bu kişilerde, deride sıcaklık, kızarma, kaşıntı, ürtiker olmaksızın inatçı, kuru öksürük ile beraber hırıltılı solunum ve nefes darlığı meydana gelir. Belirtiler egzersiz sırasında veya egzersizden sonra başlayabilir, fakat egzersizden 5-10 dakika sonra en fazladır.

Egzersiz astımının nedeni, aşırı nefes alıp vermeye bağlı olarak hava yollarından ısı ve sıvı kaybıdır.

exercise allergy ile ilgili görsel sonucu"

Egzersiz alerjisinin önlenmesi 

Egzersizle ilgili olarak  sadece deri belirtileri gösteren hastaların, efordan önce antihistaminik ilaç almalarının yararı olabilir, ancak bunların her zaman tam etkili olması beklenmemelidir.

Egzersizden 4 saat öncesine kadar yemek yenilmemeli ve hiçbir ilaç da alınmamalıdır.

Ağır egzersizden önce,  ısınma hareketleri yapılmalıdır.

Çok sıcak ve nemli ya da soğuk ve kirli havada egzersizden kaçınmalıdır. Soğuk havada yapılacak egzersizlerde ağız ve burnun bir maske ile kapatılması işe yarayabilir.

Ağır egzersizler birden kesilmemeli, vücudun soğuması için egzersiz 10-15 dakika içinde yavaş yavaş bitirilmelidir.

Egzersiz alerjisi olan kişiler yalnız başlarına egzersiz yapmamalıdır.

Egzersiz alerjisi olanlar, egzersizden 10-15 dakika önce nefes açıcı spreylerinden kullanmalıdır.

Egzersiz sırasında öncü belirtiler ortaya çıkar çıkmaz egzersize son  verilmeli ve derhal nefes açıcı spreyler alınmalıdır.

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Vedat dedi ki:

    Egzesiz alerjisi ile ilgili yazınıza .
    Peki doktor bey bu hastalığın geçmesi asla mümkün değil mi?
    Ben üniversiteye hazırlanan bir öğrenciyim ve bu hastalık bende sinirsel bir duruma da geldi . Mesela bir şeyimi arıyorum bulamıyorum hemen kabarmaya başlıyorum.Ani sinirlenmelerim filan oluyor.Bu sınavdayken de başıma gelir diye korkuyorum.Ne yapmalıyım ?

  2. Vedat dedi ki:

    Bir de cevap alabilseydim iyidi .

  3. Engin Ergan dedi ki:

    Merhaba, koşu veya yüzme, herhangi bir aktivite sonrası vücudumda kızarma, kabarma, kaşıntı ve baş ağrısı oluyor yarım saat veya bir içinde geçiyor. Bu durumda egzersiz alerjisi olabilir miyim?

  4. Eda dedi ki:

    Çocukluğumdan beri yürümeye başladığımda bacaklarımda aşırı derecede kaşıntı ve döküntü oluyor.Hayat kalitemi çok düşürüyor ve hangi doktora gitmem gerektiğini bile bilmiyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: