GÖNÜLLER SULTANI GÖNÜL AKKOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kader Akbaş Eşin Kanal 24’ de birbirinden güzel musiki belgeselleri yapmaya devam ediyor. Bir Şarkısın Sen’ de şarkıların hikâyelerini dinlemiş, bestekârlarımızı tanımıştık. 

Kader Akbaş hâlen devam etmekte olan Bizden Nağmeler’ in de yapımcısı. Dr. Adnan Çoban’ ın sunduğu program her cumartesi 22:15’ de ekranlara geliyor. Türk musikisi sevenlere hararetle tavsiye ediyorum.

Bu akşam da Kanal 24’ de gene bir Kader Akbaş yapımı olan Gönüller Sultanı Gönül Akkor isimli bir belgesel izledik. Genç neslin muhtemelen adını bile bilmediği Gönül Akkor Türk müziğinin önemli seslerinden biri. Gönüller Sultanı tanımlaması da onu çok iyi anlatıyor.

Gönül Akkor benim gençliğimin önde gelen seslerinden biriydi. Birçok şarkıyı onun sesinden dinledik sevdik. Benzeri olmayan çok farklı bir gırtlağı vardı. Belki onun sesini en iyi ‘buğulu ses’ ifadesi ile tanımlayabilir.

60’lı yıllarda Lâleli’ de otururduk. O dönemin önemli gazinoları Gar ve Çakıl da Yenikapı’ da idi. Bizim o yaşlarda tabii gazinoya gidecek hâlimiz yoktu, ama yaz günlerinde o gazinoların yakınlarına gider, çimenlere yayılır, çayımızı içer, dışarıya yayılan şarkıları dinlerdik.

O yıllarda Rifat Şanlıel’ in Kemancı isimli şarkısı dillerden düşmezdi:

Unutulmaz bu acı
Dertli derli çal kemancı
Bu aşk da hüsran oldu
Benim hâlim çok acı

Bu şarkıyı o yıllarda okumayan kalmamıştır herhalde ama hiçbiri Gönül Akkor kadar şarkının hakkını verememiştir. Bugün de ne zaman bu şarkıyı dinlesem Gönül Akkor’ u, onun o buğulu sesini hatırlarım.

Bizim neslin gönlünde ‘arabesk müzik’ sevgisinin oluşmasında Gönül Akkor’ un büyük payı olmalı diye düşünürüm hep. Onun sesi, yorumu olmasaydı belki de bu müzik türü bu kadar tutulmazdı, kim bilir?

Dost bildiklerim de ondan dinlediğimiz arabesk şarkılardan biriydi:

Sanırdım gündüzdü onlarla gecem,
İçimde ümitti dost bildiklerim.
Ne zaman yıkılıp yere düştüysem,
Bırakıp ta gittik dost bildiklerim.

Nerde o sözlere kandığım günler,
Her gülen yüzü dost sandığım günler,
Acıdan kahrolup yandığım günler,
Terk edip de gitti dost bildiklerim.

Hâlâ kulağımdan silinmeyen bir başka şarkı:

Gülmeyecek bu yüzü
Neden verdin bana ya Rab?
Ya birazcık neşe ver
Ya beni baştan yarat

Hep terk etti sevdiklerim
Paramparça dünyam benim
Sende kaldı ümitlerim
Paramparça dünyam benim

Baştan yarat ellerimi
Baştan yarat gözlerimi
Baştan yaz şu kaderimi
Tanrım beni baştan yarat.

Coşkun Sabah’ ın Aşk Kitabı isimli bestesi de onun sesine çok yakışırdı. Bora Ayanoğlu’ nun Güller ve Dudaklar şarkısı da Gönül Akkor’ un yorumuyla gönüllere işlemişti.

Gönül Akkor’ u ben klasiklerden ziyade zamanın güncel şarkıları ile hatırlıyorum hep. Erol Sayan’ ın muhayyerkürdî şarkısı ‘Kadehinde zehir olsa ben içerim bana getir’ Teoman Alpay’ ın hicaz şarkısı ‘Nasıl geçti habersiz’, Yusuf Nalkesen’ in hicaz şarkısı ‘O ağacın altını şimdi anıyor musun’..  onun sesinden hatırladığım, belki de ilk kez ondan duyduğum şarkılardan bazıları.

GELELİM NETİCEYE

Hepsi bir tarafa. Gönül Akkor diyince benim için olmazsa olmaz şarkı Avni Anıl’ ın kürdîlihicazkâr bir eseridir. Her dinlediğim de gözlerimden birkaç damla yaş süzülür. Nafile beklerim gözyaşlarıma dokunacak dudakları; hele de bir akşamüzeri güneş batıyorken… Ne olur akşamları gelsen diye mırıldanırım. Yanı başıma oturacak… her şey geçer üzülme sen… diyecek sevgiliyi beklerim.

Bu şarkının başka hiç kimse tarafından bu kadar güzel okunabileceğini düşünemiyorum. Şarkının güftesi Turhan Oğuzbaş’ ındır. Avni Anıl’a da Turhan Oğuzbaş’ a da Allah’ tan rahmet diliyorum. Gönül Akkor’ a sağlıklı mutlu yıllar…

Ne olur akşamları gelsen otursan yanı başıma
Dinlesen hiç bitmeyen maceramı
Ağladığımı yalnız sen görsen
Sen dokunsan gözyaşlarıma dudaklarınla
Her şey geçer üzülme desen
Sonra sevgiyle bakıp yüzüme
Yorgunsun hadi yat desen
Ne olur biraz unutsan kendini biraz sevsen

Siz de yorumunuzu paylaşın: