GÖKTEN YAĞMUR DA YAĞMALI SEVGİLER DE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kuraklık, çok önemli küresel bir meseledir. Üzerinde düşünülmesi ve gereken tedbirlerin daha fazla geç kalmadan alınması gerekir.

Gökten yağmur da yağmalı sevgi de.

Şarkılarda oluyor ama yaşamak için ikisi de olmazsa olmaz.

Gökten yağmur da, sevgiler de yağsın
Bırakın gönüller sevgiye, toprak suya kansın

Güftesi şafak Atayman’a bestesi Bilge Özgen’ e ait muhteşem nihavent bir şarkı:

Susamış topraklar gibi gönüller
Tükenmiş yok olmuş, nerde sevgiler
Hasret kalan gönlüm dinle ne diler

Gökten yağmur değil, sevgiler yağsın
Bırakın gönüller sevgiye kansın

Yalnızlık silinsin, dertler tükensin
Gülmeyen dudaklar gülsün istersin
Belki benim gibi sen de dilersin

***

Hürriyet’ te Yalçın Bayer‘ in köşesinde “Kuraklık hepimizi kavuracak” başlıklı yazısı:

Hava sıcaklığı arttıkça artıyor. Bu sene 50 dereceyi de gördük. Uzmanlar “Daha da artacak” diyor. Böyle giderse daha önce yapılan planlar, hesaplar altüst olacak.

Bu gidişten en çok su ve toprak etkileniyor. Su azalıyor. Toprak çatlıyor. Kentli, köylü, çiftçi sanayici, herkes endişeli. Bu kuraklığa hatta daha da şiddetlilerine hazır mıyız?

Su yönetimi çalışıyor, suları bir yerde topluyor ama bu sefer de yörenin çiftçisi “Suyumuz kalmadı, hayvanlarımızı sulamak için tankerle su taşıyan köyler var” diyor.

Yeraltındaki su seviyeleri düştükçe düşüyor. Su kullananlar arasında paylaşım gerilimi artıyor.

6 senedir bir ‘su kanunu’ hazırlıyoruz. Hâlâ sonuç yok. Meriç Ergene’de temiz suyu ne zaman göreceğiz, belli mi? Sulara bırakılan kimyasallar önce balıkları zehirliyor, ne yapıyoruz? İstanbul’da baraj seviyeleri hızla düşüyor. Melen Barajı ne zaman bitecek? Gelecek yıl da kurak olursa durum vahim.

Devlet kirlilik, kuraklık eylem planlarını hazırlamış ama uygulamadaki karnemiz zayıf. Bu arada bizim toplum olarak da yapacaklarımız var. Önce bu gidişatın farkında olmalıyız, sonra da su ve toprağı kirletmekten uzak durmalıyız. Yoksa haberler iyi değil. Herkesin taşın altına elini değil, tüm bedenini koyma zamanı. Siyasilerden sanayiciye kadar herkes üstüne düşeni yapmalı artık.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/kuraklik-hepimizi-kavuracak-41605476

***

EK 1 (3.9.2022): Yağmur suyunda, tabiatta sonsuza kadar kalan ve insan sağlığına pek çok zararı olan kimyasallar bulunmuş.

Kaynak: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.2c02765

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Meliha ilhan dedi ki:

    Degerli hemserim yazınız çok güzel bizler küçücük ailemizde gereken önlem için en kucugumuzden en bütünümüze şu tasarrufu için ugrasiyoruz ancak hiç yeterli değil önce devlet yer altı sularının kullanımı için önlem almalı Konya ovası Burdur gölü ve benzerleri hep kontrolsüz kullanma sonucu yazılarınızı okuyor tv takip ediyorum Allah size sağlıklı uzun ömür versin selam ve sevgiler

Siz de yorumunuzu paylaşın: