BEN BİR BİLİM TRAVESTİSİYİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
top

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Son senelerde ‘bilim adamı’ yerine kulakları tırmalayan, son derecede kötü ‘bilim insanı’ ve ‘bilim kadını’ terimleri icat edildi.

Mesele kadınların başının altından çıkıyor olmalı. Çünkü çevremden biliyorum; bilimle uğraşan kadınlar kendilerine bilim adamı değil ‘bilim kadını’ densin istiyorlar. Açıkçası, bilim adamı teriminden ‘kıllanıyorlar’.

Kadınlar hem haklılar hem değiller.

Önce neden haklı olmadıklarını söyleyeyim. Haklı değiller, çünkü Türk Dil Kurumu’ nun internet sitesindeki sözlüğüne göre ‘adam’ kelimesinin bir numaralı karşılığı ‘insan’ olarak veriliyor. Buna göre bilim adamı dendiği zaman, tabii olarak anlaşılması gereken zaten ‘bilim insanı’. Bunun için de bilim adamı sözünden huylanmaya hiç gerek yok.

Adam kelimesinin diğer anlamlarına baktığımız zaman bu sefer de kadınlara hak vermek gerekiyor. Çünkü adam kelimesinin ikinci anlamı ‘erkek kişi, kadın karşıtı’ olarak bildiriliyor. Buna göre bilim adamı dendiğinde tabii olarak da erkekler akla geliyor. 

Adam kelimesinin daha başka anlamları da var. Meselâ: Birinin yanında ve işinde bulunan kimse… Birinin yararlandığı, kullandığı kimse…  Birinin sözünü dinleyen, nazını çeken, kayırıcı… Görevli kimse… iyi huylu, güvenilir kimse… Bir alanda derin bilgisi olan kimse… gibi. Bunlarda da adam, ya insan ya da açık olarak belli değilse de erkek anlamında. Üstüne üstlük adamın bir de halk ağzında ‘koca, eş’ şeklinde karşılığı var.

Adam kelimesinin geçtiği deyimlerimizde de durum farklı değil. İşte birkaç örnek: Adamdan saymak veya adam yerine koymak: Bir kimseye değeri olmadığı hâlde değer vermek.  Adam etmek: Bir kişiyi yetiştirip topluma yararlı duruma getirmek. Adam evlâdı: İyi bir ailenin iyi yetişmiş, iyi eğitilmiş çocuğu. Adamına düşmek: Yapılacak bir iş güzel bir tesadüfle iyi bir adama, uzmanına verilmiş olmak.

Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz, ama neticede ‘adam’ kelimesi tümünde de insan veya erkek anlamında kullanılıyor veya erkeği çağrıştırıyor. Eh, o zaman da bilim adamı sözünden memnun olmayan bilim kadınlarına mecburen hak vermek gerekiyor. 

Bilim adamlarının hemen hepsi erkek

Aslında, bilim adamı teriminin bu kadar yaygın olmasının makul izahı var: Bilim adamlarının neredeyse tamamına yakını erkek. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada çok az sayıda bilim kadını var. Mesela, fizikte, kimyada veya tıpta Nobel almış kaç kadın vardır dersiniz? Ya da müzikte, edebiyatta, sosyolojide sivrilmiş, deha, virtüöz seviyesine erişmiş kişilere bakarsanız, bunların içinde de parmakla sayılacak kadar az kadın çıkar.

Durun; hemen ‘Ama üniversitelerimizdeki kadın doçentlerin, profesörlerin sayısı her geçen gün artıyor. Birçok fakültede erkekten çok kadın öğretim üyesi var’ demeye kalkmayın. 

Bilim adamlığı başka şey öğretim üyeliği başka şey. Her profesör bilim adamı olmadığı gibi, bilim adamı olmak için de illâ profesör veya doçent olmak da gerekmez. Üstelik de yüksek okula veya meslek liselerine dönmüş üniversitelerimizin perişan hâli ortada iken.

Bilgin, âlim, bilimci… olabilir mi?

Bilim adamı yerine cinsiyet içermeyen bilgin, âlim, bilimci, ulema gibi karşılıklar da tavsiye edilebilir ama bunların da kadınları tatmin edeceğini sanmıyorum.

Nasıl hâkim, polis, doktor diyince hepimizin aklına erkek geliyorsa ve bunu aşmak için kadın hâkim, kadın polis, kadın doktor diyorsak, bu sefer de kadın bilgin veya kadın âlim veya kadın bilimci gibi bir sürü abuk-subuk terim ortaya çıkacak.

Gelelim neticeye

Hem bilim insanı hem bilim kadını sözlerinden muzdaripim. Hadi, madem bilim insanı var, o zaman ‘bilim hayvanı’ da olmalı diye cinslik yapmayalım ama yarın oğlanlar, lezbiyenler, travestiler, onun bunun çocukları ve daha bilmem kimler ayaklanırlarsa ne olacak?

‘Biz ne bilim adamıyız ne bilim kadını. Biz ‘Bilim lezbiyeni’ yiz veya biz ‘Bilim transseksüeliyiz’ diye herkes kendi terimini yaratırsa kim ne diyebilir?

***

***

EK 1 (21.9.2021): Televizyon ve sosyal medyada saatlerce zaman geçirenler bilim adamı olabilir mi? Bilim adamlarının bu kadar bol vakti var mıdır?

Televizyon kanallarına Amerika’ dan her gün sabah akşam bağlanan ve burada saatlerce zaman geçiren, kimi sakallı kimi sakalsız, kimi papyonlu kimi papyonsuz, kimi gözlüklü kimi gözlüksüz kişiler var ya, benim gözümde bunların hiçbirisi bilim adamı olamaz. Bilim adamının sosyal medyada, televizyonlarda böyle boşa geçirecek zamanı olmamalıdır diye düşünüyorum. Ve bir kişiye bilim adamı dendiği zaman da, buna kimsenin itirazı olmaması gerekir. Mesela, Aziz Sancar. Aziz Sancar bir bilim adamıdır. İnstagramı, Tivittiri, Feysbuku falan yoktur. Onun işi bilimdir. Başka bir şey değildir.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1439853944939978754?s=20

***

EK 2 (21.9.2021): Bilim adamı değilim. Bilimi takip eden; bilimden faydalanan; öğrendikleri üzerinde düşünen, süzgeçten geçiren; bunları anlatan ve uygulayan biriyim.

Bana siz de bilim adamı değil misiniz diye soruyorlar. Hayır, ben bir bilim adamı değilim. Ben hekimim ve emekli bir öğretim üyesiyim. Bilimle uğraşan herkese bilim adamı dendiği zaman hakiki manada bilim adamı olanlara ayıp edilmiş olur. Her resim yapana ressam dersek Kenan Evren de Picasso’ yla Van Gogh’ la aynı kategoriye girer ki bu, kabul edilemez. Bakın, her mesleğin bir diploması vardır, çeşitli akademik unvanlar vardır, doçentlik, profesörlük gibi ama bilim adamlığının bir diploması yoktur. Bir insanı bilim adamı yapan ürettiği bilgidir, icatlarıdır, keşifleridir, araştırmalarıdır.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1440026755490713603?s=20

***

Yazı için 170 yorum yapılmış:

  1. fatih öğüt bursa – 17.06.2011 03:09

    bu sıkıntı derneklerdede mevcut..kadınların sermaye sahibi olup,piyasada aktif rol almalarıyla birlikte çok sayıda kadın,iş kadını olmuş oldu.. iş adamları dernekleri kadın üyeler almaya çoktan başladılar bile.

  2. Gül Ongen dedi ki:

    Bilim ve sanat dunyasında erkeklerin cogunlukta olduğuna deginmissiniz. Dogru bir saptamadir ama bunu satır arasında erkek cinsiyetinin başarısı yada kadin basarisizligi gibi yorumlamak dogru degildir kanimca. Aslında bunun temel nedeni öteden beri toplumların Erkek egemen olmasıdır. Yakın tarihe kadar seçme ve seçilme hakkı Avrupa’da dahi verilmemiş olan halen bu yüzyılda bile, ulkemizde ve bircok ulkede kadınların erkeklerle eşit koşullarda eğitilmedigi ve sosyallesemedigi gercegini düşünecek olurasak ilim , bilim ve sanatta erkegin golgesinde kalmaları kaçınılmazdır.
    Yiğidi oldurelim ama hakkını yemeyelim.

  3. tuna erincler dedi ki:

    Evet Almanca’da da Mann adam demektir. Ancak bir adam (= Ein Mann) fakat çoğul olunca yani drei Mann (=üç adam) denince bunlardan biri veya birkaçı kadın da olabilir. Yani burada insan anlamına kullanılmaktadır. Travesti sözcüğü ise bana sempatik gelmiyor.

  4. adgereksiz – 18.06.2011 11:26

    Gerçek bilim adamı Türkiyede çok az… Hele;Prof,Doçent,Yrd. Doç olmak Kolay artık. Yeterli yayının varsa(Bir başkasından yayını da almak mümkündür)Hocan da destekliyorsa oldun gittin bile…
    Master tezimi,danışman hocam;Kişiliksiz birine teklif etmiş.O da kabul etmiş. yayın olmuş.(Şu anda Doçent). Benim haberim de yok ismim de yok…Sonradan duymuştum!!!
    Ha bire Üniversite açmakla olmuyor.Eğitimin kalitesi artmalıdır.Gereksiz bir sürü ders açılır;Hocası para kazansın diye…Öğrenciler ne yer ne içer.Düşünülmez.
    Bazı hocalar kronik hastadır, ama emekli olmaz.Derse de girmez.İdare edilirler.Derse asistan girer.Okul biter Mezun piyasada feleğini şaşırır…

  5. Ahmet Kemal Altınkaş dedi ki:

    Tıpkı günümüzdeki kalite yönetimi bahsinde,hasta kelimesi yerine “müşteri” kelimesinin kullanılması gibi..kavramlar zorlandığında ortaya çıkan tablo bu.

  6. Can Yagiz dedi ki:

    Bu yazıyı sadece provokatif amaçlarla yazdiginiz düşünerek hem kendimi hem de insanligi rahatlatmak isterim! Ama gene de sizle ve her an daha bir iştahla ürettiğiniz/dönüştürdüğünüz kopyalarınızla ülkemin resmi daha da güzel tamamlanıyor sayın Bilim Adamı/Kadını/Oglani/Travestisi/Lezbiyeni/Onun Bunun Çocugu vesaire vesaire…

  7. TDK’ya göre Adam:
    İsim Arapça Âdem
    1. İnsan.
    2. Erkek kişi, kadın karşıtı
    3. Birinin yanında bulunan ve işini yapan kimse
    4. Birinin yararlandığı, kullandığı kimse
    5. Nazını çeken kimse
    6. Görevli kimse
    7. İyi huylu, güvenilir kimse
    8. Bir alanı benimseyen kimse.
    9. Halk ağzında Eş, koca.

    Bence sadece bilim adamı terimi hepsini kapsayabilir ve kadın bilim adamı sayısı azdır fakat bu kadınların erkeklerden daha az zeki olmasından değil, erkeklere oranla verilen verilen imkanların azlığından kaynaklanır bence…

  8. Yaşar Velidedeoğlu dedi ki:

    Kıymetli hocam,siz anadan doğma mı,yoksa sonradan olma mı bir bilim travestisisiniz ?.Size verilmiş bunca emekten sonra,vardığınız son nokta bu mu olmuştur ?.Kutlarım sizi.

  9. zerrin dedi ki:

    Bugün ekrandan izledim.Olabilir ,başka pencereden tabiki bakabilirsiniz.Ama son cümlenizi söylemek için ne büyük bir acımasızlık,nasıl bir vurdum duymazlık,nasıl bir ağzından çıkanı kulağınız duymuyor hali daha ne kadar olabilir şaşırdım kaldım.Hayat adamını söyleyin bakalım gururla.Hayat adamı değince akla Hayat Kadını gibi bir tanım çıkmadığını nerden çıkardınız allahaşkına?Kendimi bildim bileli erkek söylemi olan bu tür insanlara takılan isimleri retdettim.Ekranda söylerken yüzü kızarmaz mı insanın,gururla söylüyorum derken…
    Her ilköğretim öğretmeninin hayalidir.Hele de köy öğretmeni ise ,benim öğrencilerimden prof.çıkacak mı acaba beklentisi ne yalan söyleyeyim bende de vardı.Ama bugünden sonra prof. olsun diye saçma sapan bir beklentimin ne kadar basit olduğunu anladım.İnsan olsun yeter diyeceğim artık.Azıcık vicdanınız varsa tv ekranından söyleiğiniz o çok mükemmel örneği hiç bir insanın yanında kullanmayın artık lütfen.Bugünden sonra nasıl bakacaksınız kadınların suratına merak ettim doğrusu.Herkes farklı düşünebilir ama böyle mide bulandırıcı(hayat adamı-hayat kadını)böyle filin züccaciye dükkanına girip de camları alaşağı etmesine daha ne kadar şahit olacağız bilmiyorum,bilmiyorum.Bugün çok utandırdınız beni.Bir insan olarak.Düşüncelerini doğrultacağım diye ama adamlar ayakta işer sözünü zaman olsa söyler miydiniz bunu da merak ettim?Ne desk az.İlköğretimde pekala çocuklar benimsedi bunu.Üstelik köyde.Benim sınıfımda bilimadamı değince beni uyaran kız erkek öğrencim var benim.Ayrımcılık yapamayalım bilimkadını diyecektiniz öğretmenim diye.

  10. eeoon dedi ki:

    “Bilim adamlarının hemen hepsi erkek”
    kadinlara egitim firsati tanimayan, tek islerinin evlenip cocuk bakmak, ev isi yapmak oldugunu dusunen bir cahil erkek toplumu ile birlikte yasamak durumunda kalmamizin sonucu budur. sonra da: “vay efendim niye kadinlardan bilim adami cikmiyor?” bunun nedenini sorgulamaktansa bu sekilde yuzeysel bakmak butun herkesin isine geliyor. Lutfen bilimde basarili olmus butun kadinlarin hayatlarini inceleyin, ya hic evlenmemislerdir ya da bosanmislardir, bu sasirtici degil mi?

  11. Selin Gulgoz dedi ki:

    Hedefi belirsiz, sig bir yazi olmus dogrusu. Ustelik Tip Yazilari basligi altinda yayinlamaniz da cok komik. Bu yazinizdaki desteksiz hipotezleriniz de, yaziyi bir Tip yazisi olarak degerlendirmis olmaniz da, bilimden ne kadar anla(ma)diginizi cok acik bir bicimde sergiliyor. Kim bilir daha ne cok doktor, bilim “adami” var sizin gibi bu ulkede. Allah dusurmesin sizin gibilerin eline.

  12. Ahmet Ekinci dedi ki:

    Sayın hocam! Yazınızda genel hatları ile erkeklerin bilim konusunda kadınlardan daha daha yetenekli olduğunu anlatmak istiyorsunuz. (Yanılıyorsam düzeltiniz) Bir biliminsanı olarak bu yaklaşımınızı bilimsel bir şekilde ispatlamak ve sebep sonuç ilişkileriyle beraber ortaya koymak zorundasınız.
    Aksi halde iddianızın bilimsel olmadığı ve iyi bir biliminsanı olmadığınız sonucuna varacağım.
    Sevgiler.

  13. Her türlü zeka ve beyinsel fonksiyon bakımından erkek ve kadın arasında hiçbir bakımdan birbirine üstünlük yoktur. Buna ister ıq ister yetenek deyin. Dünya tarihini ataerkil toplumlar yazmıştır, sürekli erkek egemen yapı dolayısıyla erkek kadından daha zeki, daha yetenekli sayılmış, erkeklere verilen olanaklar kadınlara verilmemiştir.
    Diğer etmen ise dinler konusudur. Sen kadını ,tüm günahların sebebi diye(ortaçağ ve bilumum arap zihniyeti) cadı deyip yakarsan, sen evde otur ev işi yap, sen evde otur çocuğa bak sakın dışarı çıkma, sen kızsın okumana gerek yok vs. dersen elbette kadın bilim insanı( ya da daha genel ifadeyle düşünen, araştıran, sorgulayan ve bunun sonucunda ortaya zihinsel yapısının çıkardığı bir ürün koyan) sayısı erkeklerden elbette ki düşük olacaktır.
    Ki aramaya inanırsan dünya tarihinde bu etmenlere rağmen bir çok kadının isminin geçtiğini öğrenebilirsin.
    Günümüzde ise bu sayı, toplumlardaki cinsiyetçi zihin yapısı kalktıkça artmaktadır. Sadece bilim olarak değil; felsefe, müzik, sanat vs. gibi alanlarda erkekler kadar kadınların da isimleri duyulmaktadır.

    Bilim ya da başka bir alanda, şu düzeyde cinsiyetçilik yapmak; ahmaklığın daniskasıdır.

  14. “bilim kadını” söyleminden rahatsız olan profesörmü olur Allah aşkına…
    Bilim lezbiyeni,bilim travestisi desinler kendilerinede,bilime ufakta olsa bir katkı sağlasınlar…
    Bırakın kim ne derse desin,sizin bu yaptığınız yemin ediyorum çocuklar yapmaz..
    Jakoben/yalaka/bilim düşmanı/erkeksever profesör işte?!
    Erkeklere olan bu ilginiz neden profesör?!

  15. Metin Taka

    Ayyy! Ben de sandım ki hakikaten bir hakaret var. Feministler romantik uyuzlarını kaşıyacaklar diye bilim adamı yerine bilim insanı denmeye başlandı. Saçmalık bu. Dünya tarihinde bilime katkısı olan kadın sayısı yok denecek kadar azdır. Hatta yok gibidir. Bırakın Allah aşkına!Doğruları söylemek, ne zaman hakaret oldu.
    Kadınların tek derdi kıyafettir, makyajdır, gösteriştir. Başka bir derdi yoktur kadınların.

  16. Murat Yıldız

    Kesinlikle katılıyorum. Kadından ne bilim adamı olur ne de yönetici. Kaprisle donatılmış bir insandan mantıklı şeyler düşünüp yapmasını beklemek hata olur sadece.

  17. Has

    5 sene beni oyalayıpta hastalıgımı çözemeyen sen mi söylüyorsun bunları? ancak para almayı bilirsiniz

  18. Bilim adamı

    Son derece doğru sözler.. Kadınlar hem başarısız, hemde doğruları söyleyince aşağıdaki yorumlardan da görülebileceği gibi agresif.. Kompleksin bu kadarı yaniii! Herkes yerini ve haddini bilmeli, söylediklerinin altına imzamı atarım hocam, bravo sana..

  19. Tuğba Polat

    “akademisyen” sıfatını almış olmasına rağmen, “insan” sıfatından birşey nasiplenememiş, kadınların başarılarına katlanamayan, egosu yara almış bir kentli erkeğin çaresiz çırpınışları..

  20. Kediyumak

    avrupada bilim insanı deniliyor,mantıklı.

  21. Yasemin

    insanların derdine bakın, tartıştıkları konuya bakın, bir profo yakışıyormu, bizim ülkenin sorununa bakın. allah aşkına millet millenium çağına girdi. biz kafa olarak belden aşağıya çaışıyoruz. yapacak işimiz mi yok, ya da türkiye nin sorunu mu kalmadı, millet belden yukarı çıkamıyor..

  22. Zeynep Bıyık

    “vali babasını ayağına çağıtmış bak bana adam olamazsın demiştin vali oldum demiş.adam ben sana vali olamazsın demedim adam olamazsın dedim demiş… bay küçükusta hayvanların muhakeme yeteneği yoktur bu yüzden bilim hayvanı gibi bir kavram olamaz en iyisi herkes bilim insanı desin böylece sizin sıraladığınız tüm teecihleri kapsar…

  23. Ankara30

    Bravo hocam aynen devam 🙂

  24. Gülcan Sağdıç

    2000 leri geçmişiz hala cinsel tercihlerinden dolayı insanları küçümsüyorlar,koskoca prof. olmuş hala çağ atlayamamış derim ben buna herkes tercihlerinden kendi sorumludur,neden olmasın bilim kadını aslında evrensel olsa ya bilim adamı demek hiçde adil değil kısaca bilim insanı(İNSAN)TRANSEKSÜELDE İNSAN ,KADIN DAHA DA İNSAN ANNELERİMİZ OLMASA SİZDE OLMAZDINIZ!!! YETER KADINLARI KÜÇÜMSEDİĞİNİZ,KÜÇÜMSEYEREK ANNENİ KÜÇÜMSÜYORSUN,HEPİMİZ İNSANIZ,

  25. Antidote

    ‘Ben buradayım’ demek adına çok basit olmuş bir profesör için. “Einstein’ ın Büyük Fikri” belgeselini izleyin. Bu yorumların da bir bilim”adamı”ndan çıkmadığı açık zaten.

  26. Antidote

    “Ne olursan ol kimse sana düşünmeyi öğretemez,ezbere prof olan ve objektivizm yoksunu sivrizekadan çok ne var,her kesimden piyasada.” Bu zeki şahıs,kadın olmanın anatomik karmaşasını,anaerkil çağdan sonra kadın haklarının nasıl yavaş yavaş şiddet ve totaliter şekilde alındığını bilimiyor sanırım.1920li yıllara kadar ‘Fransa’da(hatta Avrupa’nın birçok yerinde) kadınlar yüksek lisansa kabul edilmiyordu. Kadın her ay hormonel ve sancılı döngüden geçer,kadın,annelikle de yükümlüdür.Neden her kadın kendinden üstün erkek ister de,bir erkek görece üstün kadına pasifleşir?

  27. Ayşin Erilkun dedi ki:

    Sonuçta bilim adamı sözünden bu kadar gocunmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum.Sadece bilimde değil sporda da aynı durumla karşılaşıyoruz. Aylarca kursa gidip ”balık adam”sertifikası almak da böyle bir şeydi benim için. Önemli olanın kadın veya erkek olmak değil ”adam gibi” insan olmak olduğunu anladığımız gün sorunlarımızı daha kolay çözeceğiz kanısındayım.

  28. 90671294

    çok bilimsel yaklaşmış konuya…tebrikler

  29. mEHMET kAMİL bAL

    Bu adama(pardon, erkeğe), bilim gibi ciddi konularla uğraşmayı bırakıp, erkek egemen senaryolar yazarak film piyasasına girmesini önermek lâzım. Lafa bakın; “bilim insanı” varsa, “bilim hayvanı” da olurmuş. Kadın düşmanı değilse, mutlaka kadınlara dair bir sorunu var bu “erkeğin”; bu yorum başka türlü açıklanamaz…

    ihbar et

  30. Öztürk 03507

    bu ülkede ilkokulu bitirir bitirmez evlendirilen kız çocukları olduğu sürece, daha çok bilim kadını bekleriz.

  31. Sevin Doğan

    sedece bilimci yada bilim insanı olsun o zaman daha ne günler göreceğiz ey gidi ATAM PRF.OLMUŞ ADAM OLAMAŞLAR VAR BU MEMLEKETTE KALKTA GÖR.

  32. Ceren Elbstn

    Haberin başlığına atfen; kadınlar da bilimadamlarını doğuruyor, bu durumda nobel ödülleri kimindir acaba???

  33. Dr. Engin

    Sayın hoca elmalarla armutları toplamaya başlamış:)))) Hiç yakışmıyor.

  34. rikka

    ne gereksiz bir tartışma…

  35. Burak Kaan Ertürk

    ineceğim şu atlı karıncadan bıktım şu kepazelikten…yaşamdır o kepazelik,o atlı karınca…ve gloria atlı karıncadan iner,intiharı tercih etmiştir…atları da vururlarda…BİLİM ADALARI DA SAÇMALAR…bu da bizim hikayemiz herhalde…

  36. g_mazi

    ne bilim adamı ,ne bilim kadını,BİLİM İNSANI olamıyormusunuz siz?Koca prof olmuşssunuz tartıştığınız şeye bak…Bilimde kadın fazla yok diye erkek hegemonyasını hissettirmek demekkti tatmin ediyor birilerini…Aksine pekçok ticari alan da erkek egemen toplumu olduğu için kadınlara fazla şans verilmiyor diye neden konuşmuyorlar merak ettim…

  37. karamela55

    kadınlar olmadan erkekler kocaman bir hiçtir.erkekler olmadan kadınlar kendilerinin patronudur.bir kadının hayatına bir erkek girdiğinde bu gücü kadının elinden almaya çalışır.onu yıpratır kadın onu terkeder ve yine kocaman bir hiç olur

  38. Gülay Dumrul

    unutmayın, her başarı erkeğin arkasında bi kadın; her başarısız kadının arkasında da bir erkek vardır…

  39. türkerim34

    ya her pisliğin altında bi kadın wardır…

  40. gustawyo

    yorumlara baktığımda eleştirenlerin bayan olması normal savunanların da erkek olması. orta yolu bulan çok az. benim görüşüm savunduğum nokta ise fiziksel açıdan erkek üstünlüğü tartışılmaz ancak takva yönünü bilmem o zaman iş değişir.

  41. Osman Pala 1967

    bu tür yaratıkların bir çok alanda olduğu gibi bilim alanında da çok başarılı kadınların olduğundan bi-haber olmalarına artık alıştık.puan kazanmak için her türlü yalakalığı yapan bir zihniyetin uşakları.bu tipten bilim alanında daha başarılı olan sayısız kadın var.senin gibilerin her tarafı bilim olsa ne yazar.acaba bilimin ne olduğunun farkında mı ….

  42. Sedef Kılıç 1970

    iyide bilim erkeği dememişki!bilimadamı demiş,bu bir hitaptır.bilimkadını denirmi ozaman erkeklere nasıl hitap edilecekti?!bir profesör bunu ayırt edemiyorsa diyecek bişey kalmamış zaten…

  43. altunernur

    BİLİMLE UGRAŞIYORSUN CİNSİYET AYRIMI SENİN İLK ETAPTA AŞMAN GEREKEN BASİT BİR MEVZUU OLMALIYDI

  44. bebeto-surat

    KADINLARIN HANGİSİNDE AKIL VAR Kİ? ERKEKLER OLMASA DÜNYALARINI YÖNLENDİREMEZLER BİLE. TEK BİLDİKLERİ DEDİKODU ALIŞVERİŞ VE MAKYAŞ…

  45. imann

    Biliyorsan söyle alim sansınlar,bilmiyorsan sus adam sansınlar. Bir de utanmadan kendini ifşa etmişsin. Senin gibilerde var değil mi,akıllı geçinenler,ama sen de haklısın kendine karşıdan bakma şansın yok ki gerçeği göresiniz… Sadece komiksin.

  46. tempoemik

    tek kelimeyle helal olsun söylenecek hiç bişey yok her kes yerini ve haddini bilsin

  47. canaca_61ts

    ben bu kendini bi şey sanan insan (adam demiyorum) için kadınlarla acayip derecede sorunları var dedim ama ne bileyim geneli öyle bu erkek insanlarının ya adam diyemiyorum ne değişik yorumlar var kaçıncı yüzyıldayız hala erkek üstünlüğü var sanıyolar bu insandan acaba ülkemizde kaç adet var diye merak etmeye başladım!!! hemen tedaviye alınmaları lazım!!!”erkek = kadın eşitliği” diyoruz ama nerde tas kafalılar tasss …çatlayın çocuk da yapar kadın kariyer de…:))

  48. cananciplak

    yuh bılım adamına bak kadınlar kendılerını genetıksel gerı tutuyorlar doganın sahıplerı olduklarından pek basarı sartlanmaları yok erkekler de bundan yararlanıyor zaten anlamıyolarda

  49. turatbek_aytmatov

    bir erkeke olarak söyleyim hoca: saçmalamışsın!!!

  50. nesa05

    Bende aynı fikiirdeyim Bravo Hocam. Neden bu kadar net ve halka inen bir konuşma yaptı diye herkes üstüne gidiyor adamın. Biraz süsleyip içine birkaç tutam da sosyolojik terimler katsa herhalde herkes beğenirdi bu söylemleri. Ama ne olursa olsun hayatın gerçekleri değişmez ve hoca olayı direk söylemiş. İsteyen beğensin istemeyen beğenmesin. Tebrikler hocam en azından medeni cesaretinden dolayı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: