ESKİ BİR MÜMESSİL YAZIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
DİVİT HOKKA

Dünyanın en büyük ilaç firmalarından birinin Türkiye ofisinde senelerce çalışıp, sonra insan sağlığı gibi bir konuda da bu aşırı kapitalist sistemin dişlilerinden biri olmamaya karar verip, ilaç sektöründen ayrılmış biri olarak yazıyorum..

Türkiye’ deki tüm doktorlar bulundukları konuma ve satışa göre segmente ediliyorlar.. Yani hepiniz A-B-C ya da D sınıfından birine aitsiniz.

Bunu yaparken de doktorun coğrafi konumuna en yakın yerlerdeki eczane satış datası kullanılıyor. Eğer çevrenizdeki eczanelerde o firmanın sizin uzmanlık alanınıza giren ilaçlardan çok yazılıyorsa kralsınız…

A doktorusunuz. Mümessiliniz kapıdan hiç eksik edilmez, sizinle ilgilenen mümessil sürekli merkezdeki urun müdürü ve satış müdürleri tarafından yakın takibe alınır…

Satış direktörü bile ayağınıza gelip, başka bir arzunuz var mı diyebilir.. Mümessilinize ben hangi segmentteyim diye sormayın, söylemesi yasak, ama siz onun size vereceği “işaretlerden” durumu kolayca sezersiniz.

Eğer hocaysanız, bir de konferanslarda konuşmacıysanız.. O konuşmalarda da o şirketin ilaçlarının (ne kadar bilimsel geçerliliği olduğu tartışılan) araştırma sonuçlarını paylaşıp, o markayı dillendirirseniz, o zaman daha da tepeye çıkarsınız.. İsminiz Fikir Lideri olur (kısaca FL).. İstediğiniz kongreye gidin, kitap yazın, vs. sponsorunuz hazır…

Sizin için yapılan bütün masraflar şirketin vergisinden düşülmektedir, o yüzden pek de sorun değildir… Sıradan vatandaş maaşının 3’ te birini vergi olarak verirken, ilaç firmaları zararda gözükür, sizin ülkenizde bir kuruş vergi vermez, bir yandan da yurtdışındaki ana merkezlerine para aktarırlar (aslında yurtdışındaki ana merkez dışındaki tüm ofisler de mümessil mantığıyla çalışır, yani Türkiye olarak şu ilaç şu hedefi tutarsa Türkiye ofisindeki herkes prim alır). Her ülke sene başında merkeze satış taahhüdünde bulunur.

Her neyse, konuyu çok uzatmadan bitirmek istiyorum.. Evet o kongrelere giderek sizler de büyük bir oyunun küçük parçaları oluyorsunuz..
Bunu değiştirmek ise ancak toplu bir şekilde hareket edip tepkinizi koyabildiğinizde gerçekleşecektir… Bunun gerçekleşmesi ise size şu anda sunulanlardan vazgeçmeniz demektir..

Unutmayın ki günümüz kapitalist sisteminde ilaç şirketlerinin diğer şirketlerden hiçbir farkı yoktur, onlar da sürekli satışlarını arttırmayı, büyümeyi ve kâr maksimizasyonunu hedeflerler… Bu amaçlara ulaşmak için sistemin kurallarına göre hareket ederler, oyunun kuralları ise ancak sizler tarafından değiştirilebilir.

Son olarak da şunu belirteyim. Yazdığınız pahalı ilaçlardan elde edilen gelirlerin %75’ i satış ve pazarlama faaliyetlerine gidiyor, araştırmaya değil. Araştırma derken ilaç firmalarının kanser gibi ciddi hastalıklara tedavi etmek için araştırma yaptıklarını da sanmayın, amaç tedavi değil, kronik hastalığa çevirecek ömür boyu ilaç kullanmayı gerektirecek bir çözüm bulmakta..

İngilizce mail’ leşmelerden örnek verecek olursam, “it is not a question of how we can cure it, it is a question of how we can convert it from a fatal disease to a chronic one?”

Bu arada D grubu doktorlarına n’oluyor  diye soracak olabilirsiniz..
Onlara mümessil gitmez, bir kalem bile hediye etmezler.. Çünkü değmez.. D iseniz, üzgünüm, maliyetiniz kurtarmıyor!

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. murat baloğlu dedi ki:

    MADEM BU KADAR DÜRÜSTTÜNÜZ NİYE ZAMANINDA ÇIKIP ARKADAŞLAR BU YANLIŞ DEMEDİNİZ ÇÜNKÜ RANTINIZ VARDI beleşten prof olmayı sağlama almalıydı RASİM EFENDİ YILLARCA CEBİNİ DOLDURMUŞ EMEKLİLİĞİDE GARANTİYE ALMIŞ BUNDAN SONRA KEKA ALTTA KALANIN CANI ÇIKSIN DİYEREK KALEM SALLIYOR KENDİSİ YURTDIŞINDA TUR ATARKEN İYİYDİDE YENİ GELEN HEKİMİN DÜNYASINA ENGEL OLMAK NEDİR BENCE RASİM EFENDİ OTURUP KAÇ YIL ÖMRÜ VAR VE GÜNAHLARI NELER ONU HESAPLASIN

  2. Mahmut Gökten dedi ki:

    Murat efendi, size bir soru; aşağıdaki haberin sizin ilgisi var mı?
    ” Eskişehir’de medikal malzeme alımında ihaleye fesat karıştırdıkları ve 10 milyon YTL haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 30 kişiden 6’sı beyin cerrahi uzmanı doktor olan toplam 13 kişi tutuklandı.
    Polisler tarafından adliyeye sevk edilen doktorlar Murat Baloğlu, ( ve diğerleri…) tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan 13 kişi Eskişehir H Tipi Cezaevi’ne gönderildi.”

  3. murat dedi ki:

    MAHMUT EFENDİ İSİM BENZERLİKLERİNİ KARIŞTIRMAYALIM. BEN O KİŞİ DEĞİLİM KALDIKİ HERKES KENDİNDEN SORUMLUDUR. BU ÜLKE SİZİN ÖN FİKİRLERİNİZ YÜZÜNDEN BU HALDE ZATEN

Siz de yorumunuzu paylaşın: