RÜŞVET TATİL DEVLETTEN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sabah ekonomi

Sabah gazetesinde Metin Can‘ ın haberi:

Kâr edememekten yakınan ilaç firmaları, tıp kongrelerine yılda milyarlık faturalar ayırıyor. Bu bütçeyle doktorlar tatil beldelerindeki 5 yıldızlı otellerde günlerce konaklatılıyor. Parayı ise dolaylı olarak devlet ödüyor.

Türkiye’deki ilaç firmalarının sağlık harcamalarını şişirmek için kullandığı bir diğer etkili yöntem tıp kongrelerinden geçiyor. Lüks otellerde ve genellikle de tatil bölgelerinde düzenlenen kongrelerin neredeyse tamamı ilaç firmalarının ana sponsorluğunda düzenleniyor. Doktorlar, en kısası 3 gün süren organizasyonlara yine ilaç firmalarının sponsorluğunda taşınıyor ve konaklıyor. Tıp kongreleri, doktorların kişisel gelişimi açısından önemli bir unsur gibi gözükse de organizasyonun tamamına yakınının ilaç şirketlerinin kuşatması ve yönlendirmesi altında gerçekleşmesi işin rengini değiştiriyor. Bu da zamanla tıp kongrelerinin bilim ekseninden uzaklaşarak, bayi toplantıları gibi ‘Nasıl daha çok ürün nasıl satarım?’ felsefesinde ilerlemesine neden oluyor. Kongreler de zamanla adı konmamış rüşvet çarkının temel dişlilerinden biri oluyor.

4 GÜNE BİR KONGRE

Kongrelerin Türkiye’deki ilaç şirketlerine maliyeti ise dudak uçuklatıyor. Turizm şirketlerine göre, 200 kişilik uluslararası bir organizasyonun maliyeti ülke ve mevsimine göre 1.2 milyon ile 5 milyon TL arasında değişiyor. Türkiye’de 2011’de 89 adet ulusal ve uluslararası tıp kongresi gerçekleştirildi. Bu kongrelerin tamamına yakını ilaç firmalarının sponsorluğunda gerçekleşti. Kongrelerin en kısası 3, en uzunu ise 7 gün sürerken, genellikle Antalya İzmir ve İstanbul’daki 5 yıldızlı oteller tercih edildi. Bu alanda ilaç firmalarının sadece yurt içi kongrelere ayırdığı sponsorluk bedeli 700 milyon TL’yi buldu. Ancak asıl büyük harcama Türkiye dışında gerçekleşen kongrelerde yaşanıyor. Türkiye’den her yıl binlerce doktor ilaç firmalarının sponsorluğunda yurtdışında günler süren kongrelere taşınıyor.

MİLYARLIK KAYNAK
İlaç firmalarının yabancı ülkelerdeki kongreler için ayırdığı toplam bütçe de 700 milyon TL’nin çok üzerinde. Bu rakama her hafta düzenlenen ilaç tanıtım yemekleri, beş yıldızlı otellerde düzenlenen mümessil ve asistan eğitimleri, ilaç tanıtım konaklamaları, ilaç fabrikası inceleme gezileri dahil değil. Bu etkinliklerle birlikte ilaç firmalarının yıllık harcaması milyar liraları buluyor.

‘Çoluk çocuk gidiliyor’
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
‘ya göre tıp kongreleri bilimsel özelliklerinden çok sosyal etkinliklerin ön planda olduğu ‘turistik toplantılar’ haline gelmiş durumda. Küçükusta’nın bu konudaki çarpıcı tespitleri şu şekilde: “Kongrelere eşleri, yakınları, çocukları ile gidenler var. Kongreleri doktorları ilaç firmalarına muhatap etmeden gerçekleştirmek, istenirse pek alâ mümkündür. Firmaların katkıları asla ‘kişi bazında’ değil, genel anlamda olmalıdır. Ne doktor katıldığı kongre için kendisine destek olan firmanın hangisi olduğunu, ne de firma hangi doktor için sponsorluk yaptığını bilmelidir. Ayrıca kongreler 30-40 sene öncesinden kalma uygulama. Ulaşım ve iletişimin olmadığı bir dönemin yöntemi. Şimdi internet var. 20 senedir hiçbir kongreye gitmiyorum ve hiçbir derneğe de üye değilim.”

Parayı devlet ödüyor
Son dönemde kâr edememekten şikayet eden ilaç firmalarının yılda 2 milyarlık bütçeyi bu şekilde harcaması sektörün satış anlamında nasıl güçlü bir ağ kurduğunun da göstergesi olarak yorumlanıyor. Öte yandan bu bütçenin dolaylı olarak devletin kasasından çıktığı da söylenebilir. Çünkü Türkiye’deki ilaç firmalarının gelirinde devletin payı yüzde 90’ı buluyor ve her yıl devlet sektörden 16 milyarı bulan ilaç alımı yapıyor.

Bakanlık düzenlemek zorunda kaldı
Sağlık Bakanlığı yakın zamanda konuya ilişkin bir düzenlemeye gitmek zorunda kaldı. İlaçların sağlık meslek mensuplarına tanıtımı ve tıbbi kongrelerle ilgili yeni uygulamalar başlattı. Yeni düzenlemeyle ilaç firmalarının kongre ve benzeri organizasyonlara desteği, sağlık meslek mensubu başına yılda 5 defayla sınırlandırıldı. Ancak bu düzenleme de sorunun çözümü için çare olmadı.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2011/12/17/rusvet-tatil-devletten

Yazı için 44 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Yıldırım (Dr.)17/12/2011 13:39:08

    Prof.Dr.Ahmet rasim Küçükusta ya göre kongreler gereksizmiş ve uzun yıllardır kongreye gitmiyormuş ! Kongreye gitmek için Tv lerde magazinsel tıp programlarından zaman bulamıyor anlaşılan hocamız.Hangi kanalı açsan karşımızda hocamız! Tıp internettende öğrenilir diyor kendileri, o zaman kapatalım tıp fakültelerini herkes internetten hekim olsun

  2. Oğuz Ekmekçioğlu (Tıp Doktoru)17/12/2011 13:49:42

    Sayın Küçükusta’nın yorumlarını lütfen yazmayın. Hocam 40 yılda atıf yapılacak bir tane bile birinci isim yurt dışı yayın yapmamış. Kongreye de gelmesin, bizimle sosyal olarak da etkileşmesin. Ahkam keserken, kendisi hangi seviyede ona baksın.
    Tayland’daki beyaz eşya bayi toplantısının parası bizim cebimizden çıkmıyor mu? Bunlar pazarlama taktikleri.
    Bozuk şeyler düzeltilsin. Hocam da kendini düzeltsin ya da Allah rızası için bir yazı yazmayı veya kongrede konuşmacı olmayı denesin. TV popülerliği çok hoşuna gitmiş anlaşılan zatın

  3. habibullah aktaş (derma)17/12/2011 14:35:47

    mezuniyet sonrası eğitime en çok sağlıkçıların ihtiyacı olduğu halde bu konularda diğer bakanlıklarda olduğu gibi sağlık bakanlığı ne kadar seminer düzenlemiş bunun sayısını öğrenebilseydik. çok pahalı bir düzenlemeye de gerek yok. uzman kişiyi şehre götürmek ,onlarca insanı bir şehirde toplamaktan daha kolay ve ucuz olur….

    fakat, başta milli eğitim bakanlığı olmak üzere diğer bakanlıklar bir yılda sayısız seminer düzenliyor. ülkenin ücra ya da merkezi bir köşesine ülkenin her yanından memur topluyor. bu memurların ulaşım-konaklama -yemek bedelleri karşılanıyor. yanlarına ufak da olsa cep harçlığı….ama tabi kursu ,semineri düzenleyen merkez teşkilatı görevlileri bu faaliyetlerden ciddi bir ek katkı kazanıyorlar.her şey yasal. parayı harcayan devlet. mümkün olsa da tüm devlet kurumlarında bir yılda kaç seminer düzenleniyor,bu düzenlemelerden kaç kişi faydalanıyor, harcanan para nedir, seminer düzenlemeye karar veren merkez teşkilatta seminerlerden elde edilen kazanç miktarları ne kadardır? seminerlerin ,katılımcılara faydalı olup olmadığını ölçen bir sistem geliştirilmiş midir? eğer faydalı olduğu bilimsel araştırılmalarla sabit ise aynı işi seminerlere ülkenin her yerinden insan toplayıp bir merkezde yapmadan daha ekonomik bir başka yöntem var mıdır? bu düşünülmüşmüdür

  4. Drm (Uz Dr)17/12/2011 14:35:55

    Boyle saçma haber görmedim.ne yani nerde konaklanacak oda kahvalti varos Pansiyonlarda mı kongre düzenlenecek elbette 4 ya da 5 yıldızlı otellerde düzenlenecek.sanki doktorlar haftada bir kongreye gidiyorlar yılda 1-2 defa gidilen birsey de izin verin de iyi oteller düzenlensin

  5. ö t (dr)17/12/2011 14:45:30

    Ahmet hoca yı TV de izledmiştim. kendisi hiç kongreye gitmemiş ve hiç orada bir çalışma veya bildiri sunmamış. 2011 laparoskopi kongresine gittim. dünyaca ünlü bilim adamlarını dinledim, sorular sordum. bu imkan bile bence çok önemli. üstelik organları ters yerleşmiş bir hastada yaptığım laparoskopi ameliyat tecrübemi de sundum. benim için güzel bir fırsattı. pek çok hocayla da tanıştım. tek delikten safra kesesi ameliyatını en çok yapan hocayı dinledim, ona sorular sordum.
    sanıldığı gibi herkes de orda açık büfeden saaaaatlerce yiyip , saaatlerce yatıp geçirmiyor. tüm derslere girip çay molalarında da diğer meslektaşlarımızla sohbet ve fikir alışverişi ve belkide dertleşmek… bunun nesi kötü.
    münferit kötüye kullanımların olması tüm camiayı aynı kategoriye sokup lekeleme hakkını kimseye vermez. devlet sponsor olsun böyle toplantılara , hatta tüm meslektaşları sıra ile böyle eğitimlere yollasın.
    aldığım maaş ile kongre otelinde konaklamam mümkün deil. gidemediğim meme kongresinde gözümü kararttım. 2 yıldızlı bi otele gidip kongreye de kayıt ücretini cebimden verip katılayım dedim. ama hesaplar uymadı gidemedim. bir hatayı veya kötüye kullanımı engellemenin yolu hiç yapmamak değil doğru yapmaktır. “yemek yemek obeziteye neden oluyor… O ZAMAN yemek yemeyi yasaklayalım mı ? ”
    saygılarımla

  6. uzman (dr)17/12/2011 15:08:33

    Bu işin çözümü zor değil ki. Her doktora sunumu olmak koşulu ile yıllık 2 yurtiçi 1 yurtdışı kongre katılımına izin verirsiniz ve kongre başına da yurtiçi 1000 Tl, yurtdışı 3000 Tl para ödersiniz sorun çözülür. Doktor bu kongrede kendi kurumu adına sunum yaptığından doğrusu bunu kurumunun ödemesidir, o zaman da böyle sorunlar çözülmüş olur. Aslında devlet kongre parasını ödemeyerek çok daha büyük zarara giriyor. sırf ortopedide kullanılan malzeme azalsa sgknın yararı ilyarlarca tl olacaktır. Tabii bir de bu saçma performans sistemi düzeltilerek parçabaşı iş yerine hastaya harcananan zaman ve nitelik ön plana alınmalıdır. Neyse heralde yetkililer heralde yanlışların farkına vardılar ve birkaç yıl içinde düzeltirler

  7. UĞUR GÖNENÇ (Doktor)17/12/2011 15:42:22

    Basliginizi kiniyorum. Bu kongre sisteminin elestirilecek rahatsiz edici yonleri mutlaka var ama tum katilimcilarin rusvetcilikle itham edilmesi mufteriliktir. Bu basligi atan, kongreye firma sponsorlugunda katilan her hekimin bu katilim karsiliginda ne verdigini ispatla yukumludur. Yoksa, mufterilik hic iyi birsey degildir

  8. BİLİM VE TEKNOLOJİNİN TAPINAKLARI KONGRELER

    Bayi toplantısı denilen kongreler, küresel sistemin geleneklerinden biridir. Bilimsel kongrelerde veya onların keşfettiği internette, hepsini sunmadıkları kısıtlı bilgiye muhtacız. Dünyanın öbür ucuna kadar bu sistemi kuran bizler değiliz, biz sadece misafir ve seyirciyiz. Bizim ülke insanı olarak sağlıktan ekonomiye, bilimden teknolojiye düzenlenen kongrelere gidecek ne paramız var ne de onlara sunacak bilgi ve teknolojimiz. Her şey küresel yapı tarafından düzenlenir ve orada içeceğiniz bir bardak suya kadar her şey bu yapı tarafından ödenir. Çünkü büyüklerimiz bunun için bize para vermez, veremez. Bunda bir kötülük yoktur. Çünkü bilim ve teknoloji yoksa, borç sorunu vardır.

    Bizler planlanan tiyatronun sadece seyircisiyiz o kadar. Öğrendiğiniz, seyrettiğiniz her şey onların sunduğu bilgidir. Kongrelerin programından konuşmacılara kadar her şey bir orkestra titizliğinde hazırlanır. Parayı veren düdüğü çalar, siz de zevkle dinler ve seyredersiniz. Bu da kötü bir şey değildir. Büyükleriniz dahil herkes küresel yapının parçası olmak için can atıyor ve bu gayeyi hedef olarak gösteriyorsa, doğru yerdesiniz. Sizin tavaf ettiğiniz kongreler, küresel sistemin tapınaklarıdır. Burada öğrendiklerinizi bir daha ki kongreye kadar ezber edersiniz. Çünkü bilim ve teknoloji üretmekten acizsiniz. Neskafeden aşıya…Sarımsağı bile Çin’den ithal ederken biz neyi tartışıyoruz?

    Kendi yaşamsal sorunlarımızı çözmeye yönelik araştırmalar yapamıyoruz. Kopya ve üfürükten araştırmaları kongrelerde sunsanız ne olur sunmasanız ne olur? Kel başa şimşir tarak. Bu yüzden 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde yapılan bilimsel kongreler, bu iki bacaktan yoksun olan bilim dünyamızın ağır maluliyetine çözüm bulamıyor. Bu yüzden kötü kader yakamızı bırakmıyor. Bu yüzden her çeşit sosyal ve bedensel hastalıklardan telef oluyoruz. Bu yüzden her çeşit kriz bizim kaderimiz olmuş.

    Bilimsel yayın kalitesi yönünden 1981 – 1999 yılları arasında en çok atıf alan araştırmacı sayısı: İsrail için 44, İngiltere için 350, ABD için 3572 iken ülkemiz için maalesef sadece bir kişi. Bilimsel araştırmaların teknolojiye aktarılması ve teknolojik gelişmenin doğrudan ölçüsü olan milyon kişiye düşen patent sayısı ise ülkemiz için ne yazık ki sıfır. Yeni rakamlar da farklı değil. 27 bin makale basılıyor, patent sayısı 85. Buna Zihn-i sinir projeleri de dahil. İsrail’de 4 bin civarında makale basılıyor, patent sayısı 1.500. Gelişmiş ülkelere göre alınan patent ve proje sayısı ile bilimsel araştırmaların teknolojik üretime dönüşme oranı bile bilim dünyamızın ne kadar kısır olduğunu gösteriyor.

    Ülkemizin sorunlarını çözen, kötü kaderini değiştiren düşünce, bilgi, araştırma ve projeler üretemiyoruz. Teknoloji üretemeyen, yaşamsal sorunlarımızı çözemeyen bilimsel anlayışımız ne işe yarıyor? Başkalarının ekmeğine yağ süren araştırmaların bize ne faydası var? Sadece makale yayınlamakla, atıf almakla, kongrelerde sunum yapmakla sorunlarımız çözülmüyor. Nerede kendi sorunlarımızı çözen araştırmalar? Nerede kendimizin ürettiği teknolojiler? Nerede projeler? Nerede patentler? ABD’ de geçtiğimiz yıl 600.000 patent başvurusunun 100.000 ‘i patent alırken, bizler komik bir şekilde parmaklarımızı sayıyoruz.

    Kongrelerin hiç mi faydası yok? tabii ki var. Bilim ve teknolojide çağ atlamamız, bu hastalıklı yapıya çözüm arayan kongreler yoluyla olacaktır. Bu amacın dışında ingilizce sunum yapsanız ne olur, poster taksanız ne olur? Kongrelerin havası, ‘biz niye bilim ve teknoloji de nal topluyoruz, nasıl lider olabiliriz’ motivasyonu yaratırsa yararlı olur. Bu hava uçmanızı sağlayabilir.

    ‘Bilim ve Teknoloji Merkezi’ kurmak için hemen kolları sıvayıp kamuoyu yaratmalıyız. Gereksiz tartışmalara son verip bu hedefe ulaşmak için çalışalım, bunun için kongreler yapalım. Başka türlü uçamayız. Sizin cep telefonundan aşıya pazar olmaktan çıkıp pazarlar bulmanız için, güçlü ülke olmanız gerekir. Güç, narsizmle olmaz, narsizm hastalıktır. Güç, bilim ve teknoloji üretmekle olur.

  9. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    Öneri:

    Bu kongreler Hakkari’de, Çankırı’da, Tokat’ta yapılsın. Bakalım kaç doktor katılacak! O zaman amaç ve niyet, bilimsel mi gezi mi daha iyi anlaşılır.

  10. dralierdal (opdr)17/12/2011 17:34:26

    Sponsorlar kongre katılım ve konaklamalarını totalde azaltmalı. Kongrelere kendi imkanlarıyla katılan bir hekim olarak ben, katılım ve konaklama ücretlerini çok pahalı buluyorum. Ayrıca kongrede bildirisi olan hekimler devlet desteği ile gitmeli, bundan iyi bilimsel destekmi olur?…

  11. dr k a (uz dr)17/12/2011 18:13:07

    rasim hocam ha gayret biraz daha yağlamalısınız egemen güçleri belki o zaman sizede vekillik falan düşer inşallah. meslektaşlarınızı kötülemekten vazgeçin artık 3-5 kişinin yaptığını tüm camiaya genellemeyin. yoksa sizde 3-5 kişiden biriydinizde şimdi günahmı çıkarıyorsunuz

  12. hakan te (uzm dr)17/12/2011 19:10:00

    rüşvet demek en iyi tabiriyle terbiyesizlik rüşvet alan da veren de alçaktır. ben hiç bir kongreye rüşvet olarak gitmedim. ayrıca bu kongrelerden hwm oteller hem hava yolları hem de oradaki esnaf vs herkes para kazanıyor. bunlarda vergi verdiğine devletin çok fazla bir kaybı yok. kötüye kullananlar varsa bulun cezalandırın

  13. Mali (Dr)17/12/2011 19:34:42

    Yuh artık pes,ilaç şirketlerini ve Dr ları karalamak için her yol deneniyor ve siz buna alet oluyorsunuz…Yıllarca pahalı ilaca hekim mi evet dedi yoksa yöneticiler mi?Pes artık pes……..Ahmet Rasim Hoca nın gocunmasını da anlayan anlamıştır sanırım…Nerede hekim aleyhtarı bir yazı , hoca orada valla…Bravo,bravo

  14. As (Dr)17/12/2011 20:24:52

    Beyaz eşya lastik gıda vs bayileri toplantı yapıp masrafları gider gostermiyormu ?vergiden kardan KDV den dusulmuyormu.Kapilalist dünya böyle birsey o zaman SSK nin ilaç Fabrikalarını niye kapandı . seskasilin in ne promosyonu vardı ne kongresi

  15. Çetin Ordu (Uzm. Dr.)17/12/2011 20:26:47

    Bu futursuz başlık ve yazıya karşı eğer gerçekten bir tabip odası varsa hukuki yollara başvurur. artık bilimsel faaliyetlere katılmayan bir hekim isteniyor anlaşılan. her meslek grubunun katıldığı bu tür aktiviteler en yüksek bilimsel düzeye sahip tıp kongrelerinde hekimlerle paylaşılıyor. biz tatile gitmiyoruz ama insanlar bilimden anlamadığı için eldeki 3 kuruşluk tıp bilimini de ortadan kaldırınca rahat edecekler anlaşılan. ne kadar sahipsiz bir meslekmişiz yazıklar olsun. eğer bakanlıkta bizim bakanlığımızsa bu konulara duyarlılıkla yaklaşır. yoksa bu milletin hakettiği hekim değil baytardır yakındada bol bol baytar olacağını düşünüyorum

  16. Ahmet (doktor)18/12/2011 12:20:09

    Birisi şu iftiracı Ahmet Rasim Küçükusta’ya dur! iftira atmayı bırak artık desin Allah aşkına!

  17. metin ağkoç (doktor)18/12/2011 10:52:09

    ayıp ya, yalakalık yapacam diye kendi meslektaşlarını kötülemeye kalkmak kadar adsi bir hareket olamaz. ben 27 yıllık devlet memuru , 18 yıllık hekim olarak bu lafları aynen kendisine iade ediyor ve kınıyorum. hiçbir kongreye gitmeyecek, hiçbir derneğe üye olmayacak, kendi küçük ve basit dünyanda ancak kendi doğrularınla yaşarsın. ama senin doğruların evrensel değil. sizler küçük dünyaların büyük insanlarısınız

  18. sami tan (kadın doğum)18/12/2011 10:15:07

    Rasim hoca 20 yıldır kongrelere katılmıyormuş… Amerikadaki gibi bir board sınavı yapılsada görsek bakalım…çağın önünde mi yoksa gerisinde mi kalmış…20 yıldır internetten mi takip ediyor yenilikleri…bence milletvekilliği değil bakanlık için atıyor adımları:)

  19. öğretim üyesi (öğretim üyesi)18/12/2011 09:06:08

    sayım Ahmet Rasim Küçükusta hocam, eski bir öğrenciniz olarak bunları söylediğinize inanamıyorum. İnternetten bilgiye ulaşmak iyi de, kongrelerde yapabildiğimiz yüz yüze konuşma, sorma, başkalarının fikrini duyma, insan tanıma vb ne olacak ? Sizin mantığınızla tıp fakültesi teorik derleri de internet üzerinden yapılabilir, derslere gelmeye gerek yok..Ben her kongreye gittiğimde mutlaka dağarcığıma bir şeyler katıyorum…Kongreler konsantre bilgi aktarım, tecrübe paylaşım, başkalarının görüşünü alma yerleridir hocam… Yapmayın, 20 yıldır kongreye gitmemişsiniz, kongreler konusundaki eleştiriniz amacını aşan özellikte… saygılarımla

  20. öğretim üyesi (öğretim üyesi)18/12/2011 08:51:30

    sayın editör bu provakatif başlık yakışmamış bu şekilde sorunların çözümüne katkıda bulunmaz, konuyu bilmeyenleri kışkırtmış olursunuz. Tabiki kötüye kullananlar var, ancak ben senede 2 kongreye düzenli katılırım, ailesiyle, çoluk çocuk gelenlerin % 5 bile olmadığını söyleyebilirim. Bunlara da firmalar sponsor oluyorsa bunun cezası yok mu ? bu sistem işlemiyor mu ? Bunu yazmak yerine doktora vurmayın.. Toplantıların Antalya, İzmir, İstanbul gibi yerlerde olması toplantı salonlarının büyüklüğünün buralarda müsait olması ve maliyeti nedeniyle olabilir mi ? saygılarımla

  21. dogru (söyleyen)18/12/2011 01:12:19

    Bu yazıları yazanları yeniden okula göndermek gerektiğini düşünüyorum.Aynı avcı hikayelerine dönmüş,yılda 23 kez yurtdışına kongreye giden hekim varmış. Bu arkadaşlar bir bilene sorsa Yılın 52 hafta olduğu 23 hafta yurtdışına nasıl gidiyor.Bir ayda 4 hafta olduğuna göre 4 hafta izin aldı 19 hafta rapor alarak mı yurt dışına çıkıyor.5 ay olmayan yurt dışında olan hekim hastalarına ne zaman ilaç yazacak.(Tatildemi) Kongrelereye katılanların tamamen gezi amaçlı olduğunu düşünmek sadece şehir efsanesi.Bakanlık kongreye katılanların listesini önceden almakta ve 2012 yılından itibaren bir Hekim yılda 5; aynı firmadan yılda 3 ü geçmeyecek şekilde kongreye katılabilecek Madendeki işçi; evinden kazma ve küreğini evden mi getiriyor.Ben 20 yıllık hekimim hayatım boyunca muayene esnasında kullanabileceğim bir adet steteskobum kamudan karşılanmamıştır.Muayene esnasında kullandığımız Dil basacağı ve bir çok sarfiyat malzemesi (kutu mendil, maske,tansiyon takip kartı Şeker takip çizelgesi,kırtasiye malzemesi,sıvı sabun…) ilaç numunesi yine hasta ve sağlığı için kullandığımız malzemelerdir.Herşeyi ötelemek tukaka yapmak doğru değil. Ahmet Rasim Hocam grip aşısına karşı, Kolestrol ilacına karşı,ekspektoranlara karşı kombine ilaçlara karşı Hocam hasta gelince çık temiz hava almı diyeceğiz.Eğer böyle dersek yerinizi birileri doldurur.(attarlar , moda bitkisel ürünler)

  22. Mali (Uzm dr)17/12/2011 22:13:40

    Rasim Hoca ha gayret vekillik geliyo,geliyo…Bu kadar da belli edilmez ki…

  23. sportacus (sağlık yönetici)17/12/2011 21:20:11

    MALİ MİLAT !BURADA BİR SORU SORMAK İSTİYORUM,ACABA MAAŞLARI,RUTİN GİDERLERİ DÜŞÜLDÜKTEN SONRA,DOKTORLARIN YÜZDE KAÇI MAL VARLIKLARINI AÇIKLAYABİLİR,BEN İYİ BİR MALİYECİ OLARAK CEVAP VEREYİM,ÖZELLİKLE MUAYENEHANE SAHİBİ ESKİ DOKTORLARIN YÜZDE 99 U AÇIKLAYAMAZ,BUYRUN BAKALIM,VARIM DİYEN VARSA GELSİN

  24. sportacus (sağlık yönetici)17/12/2011 21:17:04

    kongrelerin ne olduğunu çok iyi biliyoruz,birbirimizi kandırmayalım beyler,kongre dışında doktorlara giden hediyeler,uçak paraları,yemekler vs.

  25. Ahmet S. (Uzm Dr)17/12/2011 20:56:14

    Bırakınız Dr Rasim Küçükusta kendi küçük dünyasında mutlu olsun ve başarılı doktorları kıskanmaktan vazgeçsin.Doktorların Kongrelerden öğreneceği çok şeyler var.

  26. A.Altan (Opr.Dr.)17/12/2011 20:45:23

    Yıllarca ilaç sektöründe de çalıştığımdan yazılanların eksiği var, fazlası yok. Maalesef Türkiye’de bir maskeli balo oynanıyor, doktorlar hasta tedavi eder gibi yapıp ilaç firmalarının hangisi daha fazla çıkar sağlıyor ise onun ilacını yazıyor, hocalar sanki çok bilimsel insanlarmış gibi çoğu ilaç firmalarının hazırlamış olduğu sunum ve konuşmaları kendilerininmiş gibi sunuyor, tıp dernekleri başkanlık ve kongre düzenlemek için birbirinin gözünü oyuyor (acaba neden, yoksa bir kongre eşittir düzenleyiciye bir yazlık söylentisi doğru mu? İlaç firmaları da hep aynı yalanla zam istiyor, indirimlere karşı çıkıyor, halbuki cirolarının % 30’u kadar promosyon (yurt içi yurt dışı kongre, doktorlara direk harcama, hediyeler vb) ve gene bir o kadar personel harcaması ( şişirilmiş tıbbi mümessil sayıları, Avrupanın 5 misli, lüks ofisler, lüks otel ve restoran yemekleri, çalışanlara en lüks arabalar vb) yapıyor ve bunu utanmadan devletten istiyor. Eczacılarda bu maskeli balonun masum gözükmeye çalışan kurtları. Onlarda ilaç firmaları ve kısmen de doktorlarla karşılıklı dejenere ilişkilerde, Mal Fazlaları, sahte karekodla satılmamış ilaçları devlete ödet vb. Jenerik ilaca geçilirse mutlaka eczacı faktörüde gözetilmeli, yoksa bu sefer aynı kongre vb ilişkileri ilaç mümessilleri-eczacılar arasında gelişir ve değişen bir şey olmaz. Son lafım da yetkili merciilere, madem bu kartel habire sizi tehdit ediyor ve grev, ilaçta yoka girme vb. taktikleri yapıyor, o zaman ilaç gibi stratejik bir maddede çıkarırsın bir KHK veya her ne ise, uluslararsı piyasadan gereken ilacı alır kendin dağıtırsın piyasaya, özellikle hayati ilaçlarda. Hem daha ucuz olur, hemde bu kartele başeğmemiş olursunuz

  27. ey (uz dr)17/12/2011 20:34:51

    Hekimlik gönül işidir.Verilen emek ve hizmetin kalitesi hekimleri aşağılayarak,yerden yere vurarak arttırılamaz.Hele hele beğenmediğimiz hekime sözlü ya da fiziksel tacizde bulunmak hekimlerin insanlara bakışını olumlu değil olumsuz yönde etkiler.Hastanın hastalığı üzerine eğilmeye değil,hastadan kendisine gelecek sıkıntıyı minimuma indirmek için hastayla minimum muhattap olmayı getirir.Hastayı tetkike boğma, sevketme eğilimleri yaratır.Bu hastanın iyiliğine de olmaz.Yok yere uzun uzun hastane hastane dolaşmasına ve devletin kaynaklarının tükenmesine yol açar

  28. ey (uz dr)17/12/2011 20:30:42

    Hekimlerin bu kadar üzerine gidilmesine bir dur denmeli artık.Tüm ülke okumuş insan gurubunu aşşağılamak,yerden yere vurmak için sıraya girmiş neredeyse.Biraz hekimlerimize saygı lütfen artık

  29. CD (Dr)19/12/2011 10:40:27

    Dr.Rasim bey doktora vurarak rating elde etme yöntemini keşfetmiş bulunuyor. Memleketimize, milletimize, hayırlı, uğurlu olsun!

  30. Hipokrat (uzman)19/12/2011 08:43:40

    Sürekli değişen güncel tıpta kongreler gerek yeni bilimsel gelişmelerin değerlendirilmesi gerekse de branş meslektaşlarımızla buluşma fikir alışverişinde bulunma babında tıbbın çok lüzumlu etkinlikleridir. Dolayısıyla kongreler hastaların daha gümcel ve modern hizmet alabilmeleri için bir fırsattır. Bir hekim kendi kısıtlı geliriyle bu etkinliğe katılamayacağına göre bu konuda yardım yapan kuruluşlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla ilaç firmaları da eğitim görevini üstlenerek katkıda bulunurlar

  31. yaşar yaşamaz (Uzm. Dr.)19/12/2011 01:09:47

    Ben mümessil değilim. Toplantılarda gördüğüm ameliyat tekniklerini hastalarıma uygulayıp, poster vb. çalışmaları okuyup onların faydalarını bizzat yaşamış biri olarak kongrelerin faydalarına inanan bir hekimim

  32. doktor (uz dr)18/12/2011 23:43:33

    bizi eğitin ama her kese eğitim verin zorunlu olsun hatta üstüne parasını biz verelim çok mutlu oluruz, hiç bir ilaç firmasını bizimle muhattab etmeyin hem zamanımızı boşa harcamamış olur hemde rüşvetlerle itham edilmemiş oluruz,yurt dışı olupta çok matah bi şey sanki ülkemiz her yerden güzel, kalem kağıt eşantiyon meraklısı da değiliz. lütfen yapın bunları hekimleri ayda bir toplayın ildeki vakaları tartışalım her kes öğrensin, her ilin vakaları sorunları farklı. Bakın bakalım doktorlar kendinden başkasını düşünmeyen insanlar mı bi fikir sorun neler çıkar. Ama bizim gözümüzün üstünde kaşımız var ben onu unuttum. eğer yapacaksanız haber bugün tv 8 de yarım saat süren 1 ayda 12 kilo verdiren bant reklamını haber yapın. Bilip bilmeden sigara bırakma ilaçlarına çamur atacağınıza ne idüğü bilinmez tarım bakanlığı onaylı kapsülleri konu edinin

  33. türker emre (doktor)18/12/2011 23:29:06

    Sayın Küçükusta, Bu kadar dar görüşlülükle giderse, Afrika dan farkımız kalmayacak. Önerinizin aksine, her doktoru , hele de uzmanları, en az altı ay yurt dışında çalıştırmak üzere devlet zorunlu tutmalı. Kendiliğinden gelişmiş sistemi baltalamak da neyin nesi. Ne günlere geldik maalesef..

  34. mustafa kiraz (uzm dr )18/12/2011 20:31:21

    yaşar yaşamaz rumuzlu mümessil kardeş. Bizim davamız senin gibi emekçilerin hakkını sömüren bu düzenle mücadele etmek.

  35. drkimbıl (dr)18/12/2011 19:35:24

    rüşvet tatil devletten başlığı kışkırtıcı ve sinir bozucu,bu ülkede ve dünyada her sektörün,bakkalların bile kongresi var bu giderleri kim karşılıyor?kendi dernekleri-federasyonu üyelerinden aldığı aidatlarla yapıyor,peki bu aidatı ödeyenler nasıl karşılıyor vatandaşa satarak,yani halkın cebinden,devletin parası kimin parası halkın değilmi,o zaman neyin hesabını yapıyorsunuz?bu ülkede herşey bitti herkes doktorla uğraşır hale geldi,1 milyon tl 5 milyon tl ile uğraşacağınıza gücünüz yetiyorsa büyük ihalelere yolsuzluklara bakın devede kulakla uğraşmayın,zaten az kaldı sağlıkta dibe vurmaya

  36. AHMET Y. (Dr.)18/12/2011 18:35:35

    Bunlar ne biçim hoca ya ! Meslektaşlarını kongre,seminer,kurs gibi çalışmalara gitmelerini teşvik edeceklerine çamur atıyorlar ! Ne diyeyim ! Sizin gibileri hoca yapanlara yazıklar olsun !

  37. yaşar yaşamaz (mümessil ve ya doktor ne fark eder)18/12/2011 18:29:50

    Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta branşınızı bilmem ama internette hiç bir ameliyat tekniği, o tekniğin incelikleri ve sonuçları anlatılmaz. Bu bakımdan cerrahi branşlarda, uzmanlık sonrası eğitimler açısından, ameliyat ve ya tedavi protokol takiplerinde toplantılar faydalıdır. Eğlenceyi, sanatçıyı, promosyonları kaldırırsınız ama toplantıları kaldırmak pireye kızıp yorgan yakmaktır. Ha internette toplantı kayıtlarının tamamına ulaşmayı herkese sağlayabilmisiniz ? Biraz zor. Sonuçta o toplantılar doç, prof. reklam yerleridir aynı zamanda. Bırakın o kadar da olsun… Adamlar emek edip bir şeyler hazırlayıp sunuyorlar o kadarcık ta reklamlarını yapsınlar. Bakın siz bile bu yazı ile kendi raklamınızı yapıyorsunuz

  38. hulya artuç (kadın doğum uzmanı)18/12/2011 18:07:07

    bazen kendi imkanlarım ile kongreye katılan hekimim sayın hocamızın fikri neyse zikri de o dur diye düşünüyorum böyle zamanda bu yorumları yapacağına kongreler nasıl daha çok hekime faydalı olur diye çözüm yolları sunsa daha iyi olurdu

  39. can silver (uzm dr)18/12/2011 17:25:35

    arkadaslarım avrupada egitim almış bir tıp dr u olarak (ukelalık yapmak için değil sadece oradaki gözlemlerimide birleştirerek konuşmak istediğim için )çözüm yolunu yazıyorum:Muhatabım direk Sağlık Bakanı ve Çalışma Bakanıdır, umarım kulak verirler: 1.Dr lar receteye ilaç etken maddesini yazacak ,piyasadaki adlarını degil..Böylece hiç bir DR hiçbir ilaç firmasının yada mumessilinin yada bölge müdürünün Ticari Kaygısına ortak olmamış olacak. 2.İlaç Firmalarından Dr lara ziyaret tamamen kaldırılmalıdır, cunku bu arkadaslar zaten farmakolojiden anlamazlar, ilacın biokimyasal farmakolojik ozelliklerindende bahsetmezler çünkü işleri Pazarlama..O yuzden işssiz kalmalarına üzülebilirim ama böyle bir Mumessil adı verilen Aracı Kuruma ,hiçbir Dr un Tıbbi Klinik Uygulama Alanında hiç ama hiç ihtiyacı yoktur.Firmaların mumessiller eliyle deli gibi harcadığı paralar devletin -vatandaşın kasasından çıkmıyor mu?Onun yerine Firmalar tarafımdan Dr a bilgilendirici farmakolojik e mail atılması cok cok daha mantıklıdır 3.Büyük İlaç firmalarının sponsorlugunda 5 yıldızlı otellerde yemeli içmeli plaj keyifli kalmalı yapılan tüm kongreler iptal edilmelidir..Unutmayınki kongreye ve Dr a sponsor olup binlerce lira para harcayan bu firmalar , bu parayı nerden cıkaracaklarını iyi bilirler. 4.Tum Kongreler ancak derneklerin ve Tabip Odalarının sponsorlugunda yapılmalı , gercek medikal toplantı kıvamında olmalıdır.Tum Meslektaşlarım bilirki , Lugatcede kongre=tatil manasına gelir,bu mana sözlüğümüzden çıkarılmalıdır. 5.Bakanlık kesinlikle Eczane ayagına mudahale etmeli , firmaların 5 alana 10 bedava ilaç tarzı uygulamalarına izin vermemelidir. 6.Son olarak Bakanlık , Sahada ,hangi piyasa ilacının aktif etken madde içerip içermediğini sürekli ve sert şekilde denetlemelidir. Bu yazdıklarıma katkısı olan arkadaslar varsa bekliyorum.. Aklın Yolu Bir

  40. Uzm Dokkt (KBB Uzm)18/12/2011 15:41:52

    Sayın Küçükusta, 20 yıldır hiçbir kongreye katılmadığını söylemiş. Ben kendisinin 2000 yılında Lizbonda EAIC kongresine katıldığının tanığıyım

  41. bedrettin alyamaç (iç.hast.uzmanı)18/12/2011 15:27:58

    RASİM HOCAYA BİRŞEYLER OLUYOR…AMA KARŞILAŞIRSAK YEMİN ETTİM AĞZINA ACI URFA ÇİĞKÖFTESİ KOYACAĞIM…….

  42. yaşar yaşamaz (mümessil ve ya doktor ne fark eder)18/12/2011 15:10:07

    Kongrelere götürülen eşler ve çocuklar için fark ücretini dr. yatırır. Hiç bir firma dr. eşinin ve ya çocuğunun ücretini ödemez.

  43. Yaşar Yaşamaz (Mümessil veya dr. ne farkeder)18/12/2011 14:00:03

    Yaratılan sağlık canavarı mali yönden hükümeti yemeye başlayınca şimdi yok fazla ilaç yazan dr.; yok fazla kongreye giden dr. diye etrafa saldırmaya başladılar. Kongrelerde toplantılara giren her dr gerçekten bir şeyler öğrenir. Yeni ameliyat teknikleri, yeni medikal tedaviler, posterlerde yapılmış çalışmaların sonuçları vb. pek çok yeni bilgi edinir eski arkadaşlarınızı görür hasret giderirsiniz. Bu toplantıları kaldırırsanız asıl o zaman rüşvet başlar. El altından nakitinden tut ta hediyeye fatura ödetmeye kadar pek çok rüşvetin yolu açılır. Siz asıl kongreye gitmeyen dr. ları araştırın. Doktoru bir kongreye göndermek en az 1000-2000 Tl dir. Dr. kongreye gönderen firma bir daha dr. hediye alıp nakit rüşvet vermez. Asıl o dr. kongreye gitmiyorsa sıkıntı var demektir. O yüzden bence kongrelerle uğraşmayı bırakın kongrelerin maliyetin düşürme yolunda araştırma yapıp fikir üretin… Ey bu yazıyla bize zarf atanlar

  44. murat dedi ki:

    MADEM BU KADAR DÜRÜSTTÜNÜZ NİYE ZAMANINDA ÇIKIP ARKADAŞLAR BU YANLIŞ DEMEDİNİZ ÇÜNKÜ RANTINIZ VARDI prof olmayı sağlama almalıydı RASİM BEY YILLARCA CEBİNİ DOLDURMUŞ EMEKLİLİĞİDE GARANTİYE ALMIŞ BUNDAN SONRA KEKA ALTTA KALANIN CANI ÇIKSIN DİYEREK KALEM SALLIYOR KENDİSİ YURTDIŞINDA TUR ATARKEN İYİYDİDE YENİ GELEN HEKİMİN DÜNYASINA ENGEL OLMAK NEDİR BENCE RASİM BEY OTURUP KAÇ YIL ÖMRÜ VAR VE GÜNAHLARI NELER ONU HESAPLASIN

Siz de yorumunuzu paylaşın: