HABERTÜRK’ TE KOLESTEROL TARTIŞMASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sansürsüz

Habertürk televizyonunda Yiğit Bulut tarafından hazırlanıp sunulan Sansürsüz isimli programda kolesterol hastalık mıdır, kolesterol ilaçları ne kadar işe yarıyor soruları etrafında güzel ve faydalı bir tartışma oldu.

Programa benden başka kardiyolog Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Prof. Dr. Bingür Sönmez ve kardiyolog Dr. Deniz Şener katıldı.

http://tvarsivi.com/player.php?i=2011110742408

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Şükrü Raif GÜMÜŞLÜ dedi ki:

    2002 yılında LDL düzeyim 154 de iken %50 damar tıkanması nedeniyle bana stent takıldı.Gerek ilk anjio gerekse sonraki kontrol anjiolarımda LDL oranım 63 lere kadar düştüğü dönemlerde dahi koroner damarlarımda yoğun plak ve kireçlenmeler olduğu söylendi. Kollesterol ilacı olarak Pravacholu kullandığımda çok yoğun kas ağrılarım oldu.İlacim Lipitor ile değiştirildi ve halen kullanmaktayım. ilk önceleri ağrılarım kalmadı ama 3-4 yıldır dinlenirken dahi dizlerimin üstü bir karışlık bölgede ağrı hissediyor oturup kalkmakta ciddi sorunlar yaşıyorum.Yapılan EMG tetkikinde de nöropati tespit edildi. Dizlerimde herhangi bir kireçlenmemde yok. Bütün bu yaşadıklarımı değerlendirdiğimde Kollesterol ilaçlarının kas yapılarını dejenere ettiğini,kas ağrılarımın ortadan kalkması için ilacı bırakmam gerektiğini,kollesterol ilaçlarının kollesterol miktarını düşürse dahi koroner damarlarımdaki plak ve kireçlemede bir azalmaya neden olmadığını, ama kollesterol ilaçlarının damara yapışmış haldeki kireç ve plakların kopmasını önleyerek sağlığımı koruduğu düşüncesi ile ilacı kesmekten de korkuyorum.
    Doğrusu sağlık bakanlığının tedavi altındaki hastaların kollesterol miktarlarının 100′ ün üzerinde olmadığı taktirde hastane raporlarını dahi geçersiz sayarak ilaç bedellerini ödememe yönündeki uygulaması ile kollesterol ilaçlarının koruyucu etkisi olmadığını düşünüyorum. Herhalde bakanlık sırf tasarruf adına insanların hayatlarını riske atmaz diye düşünüyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: