SÜTTEKİ RİSK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
SÜT

Dr. Güçlü Ildız’ ın mektubu:

Önce sütte bulunan antibiyotiğin kanser riskini arttırabileceği açıklandı. Hemen ardından risk oranının çok düşük olduğu söylendi.

Sütteki risk sadece içinde bulunabilen antibiyotiklerle sınırlı değildir. Pastörizasyon ile içinde bulunması gereken tüm bakterileri yok edilen süt tamamen sterildir.

Bu durum mide-barsak sistemi geçişinde sütün, içinde antibiyotik olmasa bile, antibiyotik etkisi göstermesine neden olarak florada bulunması gereken faydalı bakterilerin etkilerinin azalmasına yol açar. Probiyotik adı verilen bu bakterilerin sindirimde önemli görevleri vardır. 

Ayrıca besi çiftliklerinde hayvanların hastalıktan korunup süt miktarının artması için hormon ve antibiyotik enjeksiyonlarına maruz kalmaları, yemlerinde bulunan hormon vb kimyasallar, sütün doğallığını bozan diğer faktörlerdir.

Bunlar sadece süte fiziksel müdahale ile oluşturulan zararlardır. Süt, alerjendir. Otoimmün sisteme etki ederek kronik hastalıkların oluşmasını kolaylaştırır. Çok süt içen kimi çocuklarda sıkça görülen solunum yolu enfeksiyonlarını önlemenin yolu sütü (ve şekeri) kesmektir.

İçinde bulunan laktoz’a intoleransın olduğu insanlar süt içtiklerinde şişkinlik, ishal, halsizlik gibi yakınmalar gösterirler. Özellikle Uzakdoğu ve Afrika toplumunda yaygın görülen süt intoleransı nedeniyle bu bölgelerde süt tüketimi neredeyse yok gibidir. gene bu bölgelerde otoimmün hastalıklar dünya genelinde en düşük düzeydedir.

 Sonuç olarak sütün varoluş nedeni, her canlının yavrusu için ve ona özeldir. Anne sütü dışında süt içmek sağlık için risklidir.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. M.K.CEM ŞEN dedi ki:

    Pastörizasyon işlemi sonrası süte nasıl “STERİL SÜT DENİR”? PASTÖRİZASYON DERECESİ NEDİR? STERİL SÜT SIFIR BAKTERİ ANLAMINA MI GELMEKTEDİR?

Siz de yorumunuzu paylaşın: